2024 March 28 - پنج شنبه 09 فروردين 1403
«زیارت جامعه کبیره» گنجینه ارزشمند امام هادی (سلام الله علیه)
کد مطلب: ١٣٨٥٢ تاریخ انتشار: ١٢ تير ١٣٩٩ - ١٧:٢٠ تعداد بازدید: 4041
حبل المتین » فضائل اهل بیت
«زیارت جامعه کبیره» گنجینه ارزشمند امام هادی (سلام الله علیه)

حبل المتین 99/11/26

لینک دانلود ویدئو

بسم الله الرحمن الرحیم

تاریخ: 99/11/26



موضوع: «زیارت جامعه کبیره» گنجینه ارزشمند امام هادی (سلام الله علیه)

برنامه حبل المتین

فهرست مطالب این برنامه:

سند این روایت امام رضا (سلام الله علیه)، سلسلة الذهب است!

امام هادی (سلام الله علیه) از تولد تا شهادت، در یک نگاه اجمالی!

مقام و منزلت امام هادى (سلام الله علیه) از نظر بزرگان اهل سنت!

ایجاد اختلاف بین فرق اسلامی؛ ابزاری برای قدرت و حکومت!

«زیارت جامعه کبیره»، یادگار ماندگار امام هادی (سلام الله علیه)

«زیارت جامعه کبیره» از نظر سند، از بهترین زیارات است!

عاقبت بخیری، نتیجه مداومت بر «زیارت جامعه کبیره»!

تماس بینندگان برنامه

هنرنمایی یک بیننده، در پاسخ قرآنی به شبهه وهابی ها در باب توسل!

روشنگری با نقل مستندات تاریخی، آری! توهین و تفرقه افکنی، هرگز!

مجری:

اعوذ بالله من الشیطان الرجیم بسم الله الرحمن الرحیم الحمدلله رب العالمین و صلی الله علی محمد و آله الطاهرین السلام علیک یا أبا الحسن أیها الهادی النقی یابن رسول الله

نگر در سامرا حال و هوای دیگر است امشب

فلک را جامه ماتم ز غم‌ها در بر است امشب

امام هادی آن نور خدای مهربان اینک

ز جور دشمنان دین میان بستر است امشب

ز زهر کین شده پرپر گل باغ رسول الله

از این غم در جنان زهرا به حال مضطر است امشب

عرض سلام و ادب و احترام دارم خدمت همه شما بینندگان عزیز و ارجمند «شبکه جهانی حضرت ولی عصر».

همچنین عرض تسلیت به مناسبت این شبی که شب مظلومیت اهلبیت هست. تسلیت به مناسبت شب شهادت امام هادی (علیه آلاف التحیة و الثناء).

ان شاءالله که بتوانیم امشب هم در محضر شما گرامیان باشیم و بتوانیم ذره‌ای از معارف آن امام همام که هادی واقعی بود به دست بیاوریم و بتوانیم ذره‌ای هدایتگری را انجام بدهیم و در حد خودمان در برنامه «حبل المتین» روشنگری داشته باشیم.

برنامه‌ای که این افتخار را داریم تا در محضر حضرت آیت الله دکتر حسینی قزوینی باشیم. ان شاءالله امشب هم بتوانیم گوش دل بسپاریم به صحبت‌ها و فرمایشات استاد معظم و از محضرشان بهره مند شویم. سلام علیکم و رحمة الله، تسلیت عرض می‌کنم؛

آیت الله دکتر حسینی قزوینی:

سلام علیکم و رحمة الله و برکاته؛ بنده هم خدمت همه بینندگان عزیز و گرامی و دوست داشتنی که در هرکجای این گیتی پهناور بیننده این برنامه هستند، خالصانه‌ترین سلامم را همراه با آرزوی موفقیت تقدیم می‌کنم.

شهادت مظلومانه امام هادی (علیه السلام) را به پیشگاه مقدس مولایمان حضرت بقیة الله الأعظم (ارواحنا لتراب مقدمه الفداء) و همه علاقه مندان به اهلبیت عصمت و طهارت و شما گرامیان عزیز بیننده تسلیت و تعزیت عرض می‌کنم.

خدا را به آبروی امام هادی سوگند می‌دهم پاداش ما را در این مصائب بزرگ و جانکاه فرج مولایمان حضرت بقیة الله الأعظم (ارواحنا لتراب مقدمه الفداء) قرار بدهد، ان شاءالله.

مجری:

ان شاءالله که همینطور باشد.

سند این روایت امام رضا (سلام الله علیه)، سلسلة الذهب است!

آیت الله دکتر حسینی قزوینی:

بنده طبق روالی که در هر برنامه داریم، یادی از حضرت فاطمه زهرا بکنیم تا خودمان و شبکه و برنامه و زندگی و دنیا و آخرتمان را بیمه حضرت صدیقه طاهره کنیم.

روایتی از «مرحوم شیخ صدوق» در کتاب «عیون أخبار الرضا» جلد 2 صفحه 69 شده است. همچنین کتاب «معانی الأخبار» صفحه 66 روایت را نقل کرده است. «قندوزی» یکی از علمای احناف در کتاب «ینابیع المودة» جلد 2 صفحه 286 نقل کرده است.

روایت حدیث سلسلة الذهب هست. امام رضا (علیه السلام) از پدر بزرگوار و جد اطهرشان نقل می‌کنند تا به حضرت فاطمه بنت رسول الله (صلی الله علیه و آله) می‌رسد. حضرت صدیقه طاهره از قول پدر بزرگوارشان نقل می‌کنند:

«مَنْ کنْتُ وَلِیهُ فَعَلِی وَلِیهُ »

هرکسی من ولی امر او هستم، علی ولی امر اوست.

«وَ مَنْ کنْتُ إِمَامَهُ فَعَلِی إِمَامُه»

هرکسی من امام او هستم، علی امام و پیشوای اوست.

«وَ مَنْ کنْتُ هَادِیهُ فَعَلِی هَادِیهِ»

هرکسی مرا به عنوان هدایتگر قبول دارد، باید علی را به عنوان هدایتگر قبول داشته باشد.

«وَ مَنْ کنْتُ وَسِیلَتَهُ إِلَی اللَّهِ تَعَالَی- فَعَلِی وَسِیلَتُهُ إِلَی اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ»

هرکسی مرا واسطه بین خود و خدا قرار می‌دهد، باید علی را هم واسطه بین خود و خداوند قرار بدهد.

«فَاللَّهُ سُبْحَانَهُ یحْکمُ بَینَهُ وَ بَینَ عَدُوِّهِ»

خداوند بین علی بن أبی طالب و دشمنانش حکم و قضاوت خواهد کرد.

معاني الأخبار؛ نويسنده: ابن بابويه، محمد بن على‏، تاريخ وفات مؤلف: 381 ق‏، محقق / مصحح: غفارى، على اكبر، ناشر: دفتر انتشارات اسلامى وابسته به جامعه مدرسين حوزه علميه قم، قم‏، 1403 ق‏، نوبت چاپ: اول‏، ص 66، ح 5

این روایت بسیار زیباست. معمولاً این روایات کم به گوش ما می‌خورد. ما از حدیث غدیر تنها عبارت «مَنْ کنْتُ مَوْلَاهُ فَعَلِی مَوْلَاه» را در ذهنمان داریم. سند این روایت سلسلة الذهب است، به این معنا که سلسله سند روایت از امام هشتم (علیه السلام) تا حضرت صدیقه طاهره و پدر بزرگوارشان هست.

این روایت حاوی مضامین بسیار عالی و زیبا و بشارتی برای شیعیان و اتمام حجتی برای غیر شیعیان است. ما در خدمت حضرتعالی هستیم.

مجری:

سلامت باشید، در بدو فرمایشات حضرتعالی خیلی استفاده کردیم. حاج آقا با توجه به اینکه ما این توفیق را هم داریم به صورت مناسبتی و مختص به آن ائمه صحبت می‌کنیم، امشب هم خیلی خوشحال می‌شویم مطلع برنامه را به امام هادی اختصاص بدهیم.

ان شاءالله بتوانیم راجع به حیات علمی و فضائل و مظلومیتی که حضرت علی النقی امام هادی داشتند، مختصری بشنویم.

امام هادی (سلام الله علیه) از تولد تا شهادت، در یک نگاه اجمالی!

آیت الله دکتر حسینی قزوینی:

اعوذ بالله من الشیطان الرجیم بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین و هو خیر ناصر و معین الحمدلله و الصلاة علی رسول الله و علی آله آل الله لاسیما علی مولانا بقیة الله و اللعن الدائم علی اعدائهم اعداء الله إلی یوم لقاء الله أفوض أمری إلی الله إن الله بصیر بالعباد حسبنا الله و نعم الوکیل نعم المولی و نعم النصیر یا أبا صالح المهدی ادرکنی

اگر بخواهیم در رابطه با امام هادی (علیه السلام) مختصر و مفید مطالبی بیان کنیم تا حجت تمام شود، به نکاتی اشاره می‌کنم.

ولادت امام هادی (علیه السلام) نیمه ذی الحجه سال 212 هجری بوده است. مادر بزرگوار امام هادی «سمانه» نام داشتند که از زنان متدینه و قانتات بوده است. «مرحوم شیخ مفید» در کتاب «الإرشاد» جلد 2 صفحه 297 در این زمینه مطالبی آورده است.

امامت امام هادی در سال 220 هجری آغاز شد، در حالی که حضرت شش یا هشت سال داشتند.

امام هادی همانند پدر بزرگوارشان در سن کودکی به امامت رسیدند و این برای عموم مردم سؤال بود که مگر می‌شود امامی در خردسالی به امامت برسد. حضرت پاسخ می‌دادند مگر حضرت عیسی چند ساعت بعد از ولادتشان نفرمودند:

(آتانِی الْکتابَ وَ جَعَلَنِی نَبِیا)

به من کتاب (آسمانی) داده و مرا پیامبر قرار داده است.

سوره مریم (19): آیه 30

همچنین قرآن کریم نسبت به حضرت داود می‌فرماید:

(وَ آتَیناهُ الْحُکمَ صَبِیا)

و ما فرمان نبوت (و عقل کافی) در کودکی به او دادیم.

سوره مریم (19): آیه 12

این آیات الهی همگی نشانگر این است که برای حجت‌های الهی مدت عمر فرقی نمی‌کند.

همانطور که خداوند عالم قدرت دارد تا رسول اکرم را در چهل سالگی به نبوت مبعوث کند، آن قدرت را دارد که امام جواد را در پنج سالگی یا امام هادی را در شش سالگی به امامت برساند و قول او را برای تمام خلایق حجت قرار بدهد.

مدت امامت امام هادی (علیه السلام) هم از همه ائمه اطهار بیشتر بوده که به سی و سه سال می‌رسد.

امام هادی با شش تن از خلفای عباسی (لعنهم الله أشد اللعن) به نام‌های «معتصم»، «واثق»، «متوکل»، «منتصر»، «مستعین» و «معتز» هم عصر بودند و عاقبت توسط «معتز» مسموم شدند و در چنین شبی به شهادت رسیدند.

«متوکل عباسی» از وجود امام هادی (علیه السلام) در مدینه احساس خطر کرد و همچنین از طرف دیگر شنیده بود که حضرت مهدی (ارواحنا لتراب مقدمه الفداء) در شرف به دنیا آمدن هست.

پیغمبر اکرم بشارت آمدن حضرت مهدی موعود را داده بودند و در روایت خلفای اثناعشر هم این مطالب را فرموده بودند.

بنابراین خلفای عباسی امام هادی و امام حسن عسکری (علیه السلام) را در شدیدترین فشارها و مضیقه‌ها قرار دادند. این دو امام همام نه تنها زندانی حکومت عباسی بودند، بلکه زندانی نظامی هم بودند.

امام حسن عسکری (علیه السلام) را به این جهت به این نام می‌خوانند، زیرا آن بزرگواران را داخل ارتش عباسی زندانی کرده بودند و رابطه آنها را با شیعیان و دوستان قطع کرده بودند.

عاقبت سوم رجب سال 254 هجری به دستور «معتز» یا «معتمد» امام هادی را مسموم کردند و حضرت به واسطه مسموم شدن به حضرت حق پیوستند و دار فانی را وداع گفتند. فرزند بزرگوارشان امام حسن عسکری مراسم غسل و کفن و دفن را به عهده گرفتند.

وقتی مردم منطقه شنیدند که حضرت از دنیا رفته است، برای تشییع جنازه به خیابان‌ها هجوم آوردند. نقل شده است امام حسن عسکری از شدت فشار مردم در اذیت بودند.

قبل از آنکه خلیفه برسد و بر جنازه مطهر امام هادی نماز بخواند، امام حسن عسکری جنازه حضرت را کنار جاده‌ای گذاشتند و بر بدن مطهر پدر بزرگوارشان نماز خواندند و در خانه امام هادی (علیه السلام) که الآن محل زیارت هست دفن کردند.

این خلاصه‌ای از مطالبی نسبت به امام هادی (علیه السلام) بود که خیلی فشرده و مختصر مطرح شد.

مجری:

الحمدلله، خیلی لطف فرمودید. حاج آقا با توجه به سبک و سیاقی که برنامه دارد، شاید انتظار بیجایی هم نباشد اگر از حضرتعالی جویا شویم و ببینیم علمای اهل سنت در کتاب‌هایشان نسبت به امام هادی و زندگی و فضائل حضرت چه نظراتی دارند.

مقام و منزلت امام هادى (سلام الله علیه) از نظر بزرگان اهل سنت!

آیت الله دکتر حسینی قزوینی:

بزرگان اهل سنت در رابطه با تک تک ائمه اطهار عبارت‌های بسیار زیبا و ارزشمندی دارند. امیرالمؤمنین که خلیفه چهارم اهل سنت هست، اما آنها نسبت به امام حسن و امام حسین تا امام صادق و سایر ائمه اطهار عبارت‌های زیبایی دارند.

«ذهبی» در کتاب «سیر أعلام النبلاء» جلد 13 صفحه 121 زندگینامه ائمه اطهار (علیهم السلام) را نقل می‌کند و می‌نویسد که آن بزرگواران دارای فضائل بیشماری بودند و شایسته‌تر از هرکسی برای خلافت بودند. دباره امام هادی می نویسد:

«الملقب بالهادی شریف جلیل»

امام هادی انسان با شرافت و با جلالت بوده است.

سير أعلام النبلاء، اسم المؤلف: محمد بن أحمد بن عثمان بن قايماز الذهبي أبو عبد الله، دار النشر: مؤسسة الرسالة - بيروت - 1413، الطبعة: التاسعة، تحقيق: شعيب الأرناؤوط , محمد نعيم العرقسوسي؛ ج 13، ص 121

در جای دیگر می نویسد:

«وفیها توفّى ابوالحسن على بن الجواد... وکان فقیهاً اماماً متعبداً»

در سال 254 هـ.ق ابوالحسن على بن جواد وفات یافت او شخصى فقیه، امام و متعبّد بود

العبر في خبر من غبر، اسم المؤلف: شمس الدين محمد بن أحمد بن عثمان الذهبي، دار النشر: مطبعة حكومة الكويت - الكويت - 1984، الطبعة: ط2، تحقيق: د. صلاح الدين المنجد؛ ج 2، ص 12

وقتی «ذهبی» با آن بغضی که نسبت به اهلبیت دارد این مسائل را مطرح می‌کند، تکلیف کاملاً مشخص است.

«جاحظ» متوفای 250 هجری کتاب «العثمانیة» اولین کتاب علیه امیرالمؤمنین را نوشت و منکر شجاعت و فضائل امیرالمؤمنین شد.

در مقابل، یکی از علمای اهل سنت به نام «اسکافی» و از میان علمای شیعه «مرحوم شیخ مفید» علیه او کتاب نوشت. در نتیجه خود او مجبور شد علیه خودش کتاب بنویسد به این ترتیبت که کتابی نوشت و حرف‌هایش را در کتاب «العثمانیه» پس گرفت.

این شخص در کتاب «رسائل» صفحه 106 بعد از ستایش از ده نفر از امامان که از آن جمله امام هادى (علیه السلام) است مى گوید:

«کل واحد منهم عالم زاهد ناسک شجاع جواد طاهر زاک... وهذا لم یتفق لبیت من بیوت العرب ولا من بیوت العجم»

هر یک از آنان، عالم، زاهد، ناسک، شجاع، جواد، طاهر و تزکیه کننده اند... این سلسله جلیل القدر براى هیچ خانه اى از خانواده هاى عرب و نه از خانواده هاى عجم اتفاق نیفتاده است.

همچنین «محمد بن طلحه شافعی» متوفای 652 هجری در کتاب «مطالب السؤول» صفحه 473 می‌نویسد:

« وشهد لأبي الحسن أن نفسه موصوفة بنفائس أوصافها، وأنها نازلة من الدرجة النبوية في ذرى أشرافها، وشرفات أعرافها»

غرض این هست که امام هادی عالی‌ترین و نفیس‌ترین صفت را دارا بود و از دودمان پیامبر گرامی بالاترین مرتبه شرافت را نائل شده بود.

مطالب السؤول في مناقب آل الرسول؛ ابن طلحه شافعي، محمّد، ، تحقيق: ماجد بن أحمد العطية، بى جا، بى تا؛ ص 473

سیاست حکومت آن زمان طوری بود که نگذارند فضائلی از اهلبیت منتشر شود تا اذهان مردم را نسبت به آن بزرگواران خوش بین کند. «ذهبی» در کتاب «العبر فی خبر من غبر» جلد دوم صفحه 12 وقتی به امام هادی می‌رسد، می‌نویسد:

«وکان فقیها إماما متعبدا»

العبر فی خبر من غبر، اسم المؤلف: شمس الدین محمد بن أحمد بن عثمان الذهبی، دار النشر: مطبعة حکومة الکویت - الکویت - 1984، الطبعة: ط 2، تحقیق: د. صلاح الدین المنجد، ج 2، ص 12، ح 252

به گفته «ذهبی» امام هادی هم فقیه بود، هم امام بود و هم متعبد بود. این در حالی است که اگر کوچکترین نقطه ضعفی در زندگی امام هادی بود، «ذهبی» تلاش می‌کرد آن را به نمایش بگذارد.

همچنین «یافعی» در کتاب «مرآة الجنان» همین تعبیر را دارد. «ابن کثیر دمشقی» شاگرد «ابن تیمیه» در کتاب «البدایة و النهایة» جلد 11 صفحه 15 می‌گوید:

«وقد کان عابدا زاهدا»

البدایة والنهایة، اسم المؤلف: إسماعیل بن عمر بن کثیر القرشی أبو الفداء، دار النشر: مکتبة المعارف – بیروت، ج 11، ص 15، باب وأما أبو الحسن علی الهادی

این افراد امثال این مطالب را الی ماشاءالله نسبت به امام هادی (علیه السلام) دارند. «ابن صباغ مالکی» می‌گوید: فضائل آن حضرت تا ستارگان آسمان کشیده شده و هرکجا مناقبی گفته شود ریشه آن به امام هادی برمی گردد.

اگر از کرم و فضل سخن گفته شود، بالاترین مرتبه آن را امام هادی داراست. امام هادی دارای نفس مهذب و اخلاق برجسته و سیره معتدل و روح پاک و همت عالی است. ایشان در ادامه می‌گوید که امام هادی در تمام این فضائل منحصر به فرد بوده است.

بنده گمان می‌کنم این آقایان نسبت به انبیاء مرسل این تعبیر را به کار نمی‌برند که مجبور شدند نسبت به امام هادی (علیه السلام) مطرح کنند.

البته حرف بسیار زیاد است، اما به جهت اینکه وقت گرفته نشود به همین اندازه اکتفا می‌کنم.

مجری:

الحمدلله، خیلی زیبا بود. مشاهده کردیم در آثار تمام بزرگان و علمای اهل سنت که ذکری از امام هادی (علیه آلاف التحیة و الثناء) شده بود، به چه زیبایی و چه برجستگی و چقدر هم به مناسبت الحمدلله استاد بزرگوار این را مطرح فرمودند و استفاده کردیم.

حضرت استاد اگر ما بخواهیم به حیات علمی امام هادی بپردازیم و بتوانیم آثار یا چیزی که بتوانیم آن را مستقیماً به امام هادی منسوب کنیم، چه چیزی در دست داریم که امروز هم بتوانیم از آن استفاده کنیم؟!

ایجاد اختلاف بین فرق اسلامی؛ ابزاری برای قدرت و حکومت!

آیت الله دکتر حسینی قزوینی:

مشاهده کنید در زمان امام هادی و امام جواد و امام رضا (علیهم السلام) و اواخر عمر امام کاظم حکومت‌ها به جهت اینکه سر مردم را مشغول کنند، به نزاع‌های علمی و تکفیر یکدیگر می‌پرداختند.

یکی از بحث‌هایی که مطرح کردند، بحث خلق قرآن بود مبنی بر اینکه آیا اصلاً قرآن کریم مخلوق است یا مخلوق نیست.

این بحث یکی از مسخره‌ترین بحث‌ها بود. بزرگان اهل سنت یک دسته می‌گفتند قرآن کریم مخلوق است. دلیل آنها این بود که اگر ما بگوییم مخلوق نیست باید قدیم باشد، حال آنکه قدیم تنها ذات اقدس ربوبی است و غیر از ذات اقدس ربوبی، هیچ چیز شایسته قدیم بودن نیست.

«احمد بن حنبل» در کتاب «طبقات حنابله ابو یعلی» جلد اول صفحه 29 تعبیری دارد که تعبیر بسیار زیبایی است. ایشان می‌نویسد:

«والقرآن کلام اللَّه تکلم به لیس بمخلوق ومن زعم أن القرآن مخلوق فهم جهمی کافر.... ومن لم يكفر هؤلاء القوم كلهم فهو مثلهم»

قرآن کلام خداست و کلام مخلوق نیست. هرکسی معتقد باشد قرآن مخلوق است، جهمی و کافر است و هرکسی آنها را کافر نداند هم کافر است.

طبقات الحنابلة، المؤلف: أبو الحسین ابن أبی یعلی، محمد بن محمد (المتوفی: 526 هـ)، المحقق: محمد حامد الفقی، الناشر: دار المعرفة – بیروت، ج 1، ص 29، باب أحمد بن جعفر بن یعقوب بْن عَبْدِ اللَّهِ أبو العباس الفارسی الأصطخری

«ابن تیمیه» در کتاب «درء تعارض» صفحه 95 همین تعبیر را دارد و می‌نویسد:

«القرآن کلام الله غیر مخلوق ومن قال مخلوق فهو کافر»

درء تعارض العقل والنقل، اسم المؤلف: تقی الدین أحمد بن عبد السلام بن عبد الحلیم بن عبد السلام بن تیمیة، دار النشر: دار الکتب العلمیة - بیروت - 1417 هـ - 1997 م.، تحقیق: عبد اللطیف عبد الرحمن، ج 2، ص 95، فصل ونحن ننبه علی دلالة السمع علی أفعال الله تعالی

این بحث مخصوصاً در عصر امام هشتم به اوج خود رسید. یک دسته معتقد بودند که قرآن کریم مخلوق است و دسته دیگری بر این عقیده بودند که قرآن کریم کلام مخلوق نیست و قدیم است.

این دو دسته همدیگر را تکفیر می‌کردند و یک تفرقه عجیبی میان امت اسلامی بود. حکومت‌ها آنها را مشغول کرده بودند تا خودشان حکومت کنند.

یکی از شاهکارهایی که امام هشتم داشتند به جهت فرصتی بود که برای امام رضا (علیه السلام) برای بیان احکام شیعه به وجود آمد. اهلبیت (علیهم السلام) مناظرات مختلفی با علمای ادیان و اهل سنت داشتند.

یکی از مسائلی که حضرت قاطعانه وارد میدان شدند، مناظره‌ای است که «مرحوم شیخ صدوق» ماجرای آن را در کتاب «توحید» آورده است. شرح این مناظره از قول «حسین بن خالد» است که می‌گوید به امام رضا (علیه السلام) گفتم:

«یا ابْنَ رَسُولِ اللَّهِ أَخْبِرْنِی عَنِ الْقُرْآنِ أَ خَالِقٌ أَوْ مَخْلُوقٌ»

یابن رسول الله! به من خبر بدهید که آیا قرآن خالق است یا مخلوق است؟

مشاهده کنید حکومت‌ها جامعه را به چه روزی درآورده‌اند!!

«فَقَالَ لَیسَ بِخَالِقٍ وَ لَا مَخْلُوقٍ وَ لَکنَّهُ کلَامُ اللَّهِ عَزَّ وَ جَل»

التوحید، نویسنده: ابن بابویه، محمد بن علی، محقق / مصحح: حسینی، هاشم، ص 223، ح 1

یکی از نکاتی که بنده خیلی دوست دارم علمای اهل سنت خوب روی آن کار کنند، تاریخ شش یا هفت قرن صدر اسلام است که علما را چطور درگیر مسائل فقهی و کلامی کرده‌اند.

یک عده ادعا می‌کنند که قرآن خالق است و عده‌ای آنها را تکفیر می‌کنند و قتلشان را واجب می‌دانند. عده دیگری معتقدند که قرآن مخلوق است. عده‌ای معتقدند که هرکس معتقد به خلافت ابوبکر و عمر نباشد، کافر است و می گویند:

«أن من أنکر خلافة الصدیق أو عمر فهو کافر»

الصواعق المحرقة علی أهل الرفض والضلال والزندقة، اسم المؤلف: أبو العباس أحمد بن محمد بن علی ابن حجر الهیثمی، دار النشر: مؤسسة الرسالة - لبنان - 1417 هـ - 1997 م، الطبعة: الأولی، تحقیق: عبد الرحمن بن عبد الله الترکی - کامل محمد الخراط، ج 1، ص 138، باب خاتمة

یک دسته هم علمای شیعه بودند که مجبور بودند در برابر آنها بایستند، اما تعابیری که تکفیر از اسلام باشد را نداریم.

همچنین اختلافات زیادی هم بین اهل سنت وجود داشت. آقایان حنابله معتقد بودند هرکسی غیر از مذهب «احمد بن حنبل» را قبول کند، کافر است. حنفی‌ها و شافعی‌ها و مالکی‌ها همین عقیده را نسبت به سایر مذاهب داشتند.

حکومت‌ها درگیری‌های زیادی بین مذاهب اهل سنت ایجاد کردند. مشاهده کنید در نیشابور کشت و کشتار زیادی به راه افتاد به طوری که به منازل همدیگر حمله کردند و خانه‌ها را به آتش کشیدند.

همچنین در اصفهان و بغداد کشت و کشتار فجیعی به راه افتاد به طوری که خانه‌ها را آتش زدند و همدیگر را نابود کردند.

ما باید دقت کنیم که بحث شیعه و سنی نیست. حتی در میان مذاهب اهل سنت هم این مسائل بوده است. بنابراین ما باید پرونده گذشته را برای همیشه ببندیم و نبش قبر نکنیم.

چنین نباشد که بگوییم «شیخ مفید» چنین گفته و «علامه مجلسی» چنان گفته است. اگر دو سه تن از بزرگان ما مطالبی گفتند، در عوض صد تن از بزرگان شما هم همین مسائل را گفتند.

اصلاً ما به نظر شما نسبت به شیعه کاری نداریم و اصلاً شیعه را کافر و مشرک بدانید و آن را کنار می‌گذاریم. مشاهده کنید اهل سنت در تکفیر مذاهب یکدیگر چه بساطی درست کردند.

رساله دکتری برادر عزیزمان حجت الاسلام و المسلمین دکتر ابوالقاسمی در حوزه در رابطه با مباحث اختلافی میان اهل سنت بود و بنده توفیق داشتم استاد راهنمایشان بودم.

شاید به ندرت اتفاق بیفتد اساتید داور در طول سال در حوزه علمیه نمره بیست بدهند، اما رساله ایشان جزو معدود رساله‌هایی است که با نمره بیست در سطح چهار حوزه علمیه در مقطع دکتری قبول شد.

ما چند مرتبه از ایشان خواستیم این رساله را چاپ کنند، زیرا که برای این رساله زحمات زیادی کشیدند. علی رغم اینکه دو تن از اساتید داور از اساتید فاضل حوزه علمیه بودند، گفتند: ما هرگاه هر قسمت از این رساله را خواندیم برای خودمان یادداشت برداشتیم تا از این مطالب استفاده کنیم.

اساتید داور خودشان معترف بودند که این رساله، رساله‌ای بی نظیر است. ایشان در این رساله بسیار زحمت کشیدند و اقوال علمای بزرگ اهل سنت در طرد و تکفیر و تفسیق یکدیگر و فتوا به وجوب قتال یکدیگر را آورده‌اند.

«مَن لم یکن حنبلیاً فلیس بمسلم»

تاریخ الإسلام ووفیات المشاهیر والأعلام، اسم المؤلف: شمس الدین محمد بن أحمد بن عثمان الذهبی، دار النشر: دار الکتاب العربی - لبنان/ بیروت - 1407 هـ - 1987 م، الطبعة: الأولی، تحقیق: د. عمر عبد السلام تدمری، ج 33، ص 58

این حرف را از کجا آوردید؟! آیا این حرف را از قرآن و سنت آوردید؟! آیا «احمد بن حنبل» خود چنین حرفی زده است؟!

همچنین بزرگان دین به قدری در مذمت «ابوحنیفه» حرف زدند که اصلاً مغز انسان سوت می‌کشد. این چه قضیه‌ای است!! «ابوحنیفه» امام عده کثیری از اهل سنت است. این عبارت‌های زشت و وقیح و تکفیر چه معنایی دارد!؟

بعضی از آقایان در کتاب‌هایشان عبارت‌هایی نسبت به «ابوحنیفه» آورده‌اند که اصلاً انسان خجالت می‌کشد آن را مطرح کند. این‌ها جز نتایج سیاست‌های حکومت‌ها چیز دیگری نیست.

سیاست‌های حکومت بر این بود که این افراد را به یکدیگر مشغول کنند تا خودشان حکومت کنند. به قول معروف اختلاف بینداز و حکومت کن!!

مجری:

حضرتعالی چه نحوه ورود زیبایی به این مطلب داشتید. همیشه باید با همین دید نگاه کنیم که همان منشأ اولیه چه چیزی بود و چه چیزی باعث شد که این تکفیرها و افراطی کاری‌ها به وجود بیاید.

حضرتعالی بسیار زیبا ورود به این بحث را از ایجاد دانستید که حکومت‌ها این حرکت را انجام می‌دهند تا مردم از اصل ماجرا غافل شوند. بنابراین باید حواسمان باشد مشغول این بازی‌ها و سیاست‌ها نشویم.

آیت الله دکتر حسینی قزوینی:

بله. «مرحوم شیخ صدوق» در کتاب «أمالی» صفحه 546 نامه‌ای از امام هادی (علیه السلام) آورده است. حضرت نامه مفصلی به شیعیان بغداد می‌نویسد و در آنجا رسماً اعلام می‌کند؛

«وَ لَیسَ الْخَالِقُ إِلَّا اللَّهَ وَ مَا سِوَاهُ مَخْلُوقٌ وَ الْقُرْآنُ کلَامُ اللَّهِ»

ما خالقی غیر از خداوند عالم نداریم. قرآن کلام خداست و بحث خالق و مخلوق در آنجا مطرح نیست.

«لَا تَجْعَلْ لَهُ اسْماً مِنْ عِنْدِک»

از نزد خودتان اسمی برای قرآن کریم نیاورید.

الأمالي (للصدوق)؛ نويسنده: ابن بابويه، محمد بن على، تاريخ وفات مؤلف: 381 ق‏، ناشر: كتابچى‏، تهران‏، 1376 ش‏ نوبت چاپ: ششم‏، ص 546، ح 14

این‌ها را کار بگذارید؛ این بساطی نیست که مورد تأیید کتاب و سنت باشد. حضرت می‌خواستند پرونده را ببندند که دیگر ادامه پیدا نکند. تقریباً بعد از امام هادی و امام حسن عسکری این پرونده برای همیشه بسته شد. مردم نسبت به امام هادی و امام حسن عسکری (علیهم السلام) عنایت ویژه‌ای داشتند.

به طور مثال عالم مسیحی نماز باران خواند، اما امام حسن عسکری (علیه السلام) او را رسوا کرد. امام حسن عسکری محبوبیت عجیبی میان مردم داشتند، به طوری که سخنان امام هادی و امام حسن عسکری برای عموم مردم حتی اهل سنت از مقبولیت بسیار بالایی برخوردار بود.

وقوف و ایستادگی امام هادی و امام حسن عسکری در برابر شرّ و شروری که حکومت‌ها ایجاد کرده بودند، این پرونده را برای همیشه بست.

«زیارت جامعه کبیره»، یادگار ماندگار امام هادی (سلام الله علیه)

یکی از یادگاری‌های بزرگ امام هادی (علیه السلام) همین زیارت جامعه کبیره است که یک دنیا معارف در این زیارت خوابیده است. حضرت بسیاری از مقامات مربوط به ائمه اطهار و جایگاه آنها نزد خداوند عالم را در این زیارت بیان فرموده‌اند.

ائمه اطهار هدایتگر مردم به طرف خداوند عالم بودند و آنچه باید ما نسبت به امام شناسی داشته باشیم، در این زیارت جامعه کبیره از امام هادی برای ما به یادگار مانده است. در ابتدای زیارت می‌خوانیم:

«السَّلَامُ عَلَی الدُّعَاةِ إِلَی اللَّهِ وَ الْأَدِلَّاءِ عَلَی مَرْضَاةِ اللَّهِ»

سلام بر دعوتگران به سوی خدا و راهنمایان به رضایت الهی.

«وَ الْمُسْتَقِرِّینَ فِی أَمْرِ اللَّهِ»

کسانی که در امر الهی ثابت قدم هستند.

کسانی که امروز چیزی نمی‌گویند و فردا چیز دیگری بگویند.

«وَ التَّامِّینَ فِی مَحَبَّةِ اللَّه»

در محبت خدا به بالاترین مرتبه رسیده‌اند.

«وَ الْمُخْلِصِینَ فِی تَوْحِیدِ اللَّهِ»

در توحید الهی کاملاً مخلص هستند.

افرادی از هرگونه ریا و شبهه و شرک و تجسیم منزه هستند.

«وَ الْمُظْهِرِینَ لِأَمْرِ اللَّهِ وَ نَهْیهِ»

کسانی که شعائر و اوامر و نواهی الهی را در میان مردم منتشر می‌کردند.

«وَ عِبَادِهِ الْمُکرَمِینَ»

و بندگان شایسته خدا بودند.

من لا يحضره الفقيه‏؛ نويسنده: ابن بابويه، محمد بن على‏، تاريخ وفات مؤلف: 381 ق‏، محقق / مصحح: غفارى، على اكبر، ناشر: دفتر انتشارات اسلامى وابسته به جامعه مدرسين حوزه علميه قم‏، قم، 1413 ق، نوبت چاپ: دوم‏؛ ج2، ص 610، ح 3213، زِيَارَةٌ جَامِعَةٌ لِجَمِيعِ الْأَئِمَّةِ

بعضی از آقایان ادعا می‌کنند که زیارت جامعه کبیره غلو هست. تقاضا دارم قدری دقت کنید و ببینید که قضیه چیست.

یکی از کارشناسان شبکه منحوس وهابی که در مدینه هست و از مناظره فرار کرده است، می‌گفت که باید در اول زیارت جامعه کبیره صد مرتبه تکبیر بگویید. آیا با «الله اکبر» گفتن ادعای الوهیتی که در این زیارت برای ائمه اطهار گفته شده ثابت می‌شود؟!

به قول معروف هرکسی آنچه در طینتش دارد اظهار می‌کند. این شخص مثال می‌زد و می‌گفت: مثلاً کسی بسم الله بگوید و نجاست بخورد. از کوزه برون همان طراود که در اوست!! عقل و شعور این شخص به همین اندازه بود و انسان دیگر نمی‌تواند چیزی به این افراد بگوید.

در ادامه زیارت جامعه کبیره آمده است:

«وَ عِبَادِهِ الْمُکرَمِینَ»

و بندگان گرامی خداوند.

«الَّذِینَ لا یسْبِقُونَهُ بِالْقَوْلِ وَ هُمْ بِأَمْرِهِ یعْمَلُونَ وَ رَحْمَةُ اللَّهِ وَ بَرَکاتُهُ»

آنان که به گفتار بر خدا پیشی نمی‌گیرند و به دستورش عمل می‌کنند و رحمت و برکت خدا بر آنان باد.

افرادی که نه جلوتر از اوامر الهی حرکت می‌کنند و نه عقب‌تر بلکه دقیقاً سایه به سایه اوامر الهی حرکت می‌کنند.

مجری:

با این تعبیر حضرتعالی، کأن درجه‌ای که کسب کردند، به خاطر عبودیت محضشان هست. به جای اینکه به ماجرا اینطور نگاه کنند، جور دیگری تعبیر می‌کنند.

آیت الله دکتر حسینی قزوینی:

بله. اگر به اینجا رسیدند، به خاطر عبودیت و تسلیمشان در برابر اوامر و نواهی الهی بود. همچنین در فراز دیگری از زیارت جامعه کبیره آمده است:

«فَعَظَّمْتُمْ جَلَالَهُ وَ أَکبَرْتُمْ شَأْنَهُ وَ مَجَّدْتُم کرَمَهُ»

جلالت الهی را تعظیم کردید و شأن الهی را بزرگ دانستید و کرمش را ستودید.

«وَ أَدْمَنْتُمْ ذِکرَهُ وَ وَکدْتُمْ مِیثَاقَه»

و ذکرش را ادامه دادید و پیمانش را استوار نمودید.

من لا يحضره الفقيه‏؛ نويسنده: ابن بابويه، محمد بن على‏، تاريخ وفات مؤلف: 381 ق‏، محقق / مصحح: غفارى، على اكبر، ناشر: دفتر انتشارات اسلامى وابسته به جامعه مدرسين حوزه علميه قم‏، قم، 1413 ق، نوبت چاپ: دوم‏؛ ج2، ص 612، ح 3213، زِيَارَةٌ جَامِعَةٌ لِجَمِيعِ الْأَئِمَّةِ

حضرت امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) می‌فرماید:

«ما رأیت شیئا إلا و رأیت الله قبله أو بعده أو معه»

من چیزی در دنیا ندیدم مگر اینکه قبل از او و بعد از او و با او خدا را دیدم.

مرآة العقول فی شرح أخبار آل الرسول، نویسنده: مجلسی، محمد باقر بن محمد تقی، محقق / مصحح: رسولی محلاتی، سید هاشم، ج 10، ص 391، ح 8

شاعر می‌گوید:

مردان خدا پرده پندار دریدند

یعنی همه جا غیر خدا هیچ ندیدند

قرآن کریم می‌فرماید:

(فَأَینَما تُوَلُّوا فَثَمَّ وَجْهُ اللَّه)

و به هر سو رو کنید، خدا آنجا است.

سوره بقره (2): آیه 115

و:

(وَ نَحْنُ أَقْرَبُ إِلَیهِ مِنْ حَبْلِ الْوَرِید)

و ما به او از رگ قلبش نزدیکتریم!

سوره ق (50): آیه 16

ائمه اطهار (علیهم السلام) این مسائل را ترویج کردند و برای مردم بیان کردند.

«وَ أَحْکمْتُمْ عَقْدَ طَاعَتِهِ وَ نَصَحْتُمْ لَهُ فِی السِّرِّ وَ الْعَلَانِیة»

گره اطاعتش را محکم کردید و در نهان و آشکار برای مردم خیرخواهی نمودید.

«وَ دَعَوْتُمْ إِلَی سَبِیلِهِ بِالْحِکمَةِ وَ الْمَوْعِظَةِ الْحَسَنَةِ»

و مردم را با حکمت و پند نیکو به راه خدا دعوت کردید.

«وَ بَذَلْتُمْ أَنْفُسَکمْ فِی مَرْضَاتِهِ»

و جان خود را در راه خشنودی خدا ایثار نمودید.

«حَتَّی أَعْلَنْتُمْ دَعْوَتَهُ وَ بَینْتُمْ فَرَائِضَهُ وَ أَقَمْتُمْ حُدُودَهُ»

مشاهده کنید در آخر زیارت جامعه کبیره آمده است:

«یا وَلِی اللَّهِ إِنَّ بَینِی وَ بَینَ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ ذُنُوباً لَا یأْتِی عَلَیهَا إِلَّا رِضَاکمْ»

ائمه اطهار واسطه میان خالق و مخلوق هستند. همانطور که در افاضه حق به خلق واسطه هستند، برای بالا رفتن اعمال ما هم واسطه هستند.

«وَ ائْتَلَفَتِ الْفُرْقَة»

و جدایی به گردهمایی رسید.

اگر کسی بخواهد در میان امت اسلامی وحدت ایجاد کند، جز با ولایت و قبول سخنان شما هیچ راه دیگری نیست.

«وَ بِمُوَالاتِکمْ تُقْبَلُ الطَّاعَةُ الْمُفْتَرَضَةُ»

و به موالات شما طاعت واجب شده پذیرفته می‌گردد.

مقام معظم رهبری در آخرین جلسه‌ای که در جامعه مدرسین داشتند، فرمودند: "اهلبیت تنها مایه تفاهم بین شیعه و سنی و عامل وحدت میان شیعه و سنی است." این تعبیر واقعاً صحیح است. در انتهای زیارت جامعه کبیره آمده است:

«یا وَلِی اللَّهِ إِنَّ بَینِی وَ بَینَ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ ذُنُوباً لَا یأْتِی عَلَیهَا إِلَّا رِضَاکمْ»

ای ولی خدا! بین من و خدای عزوجل گناهانی است که آنها را جز رضایت شما پاک نمی‌کند.

«فَبِحَقِّ مَنِ ائْتَمَنَکمْ عَلَی سِرِّهِ وَ اسْتَرْعَاکمْ أَمْرَ خَلْقِهِ وَ قَرَنَ طَاعَتَکمْ بِطَاعَتِهِ»

پس به حق خدایی که شما را امین بر راز خود قرار داد و زیر نظر گرفتن زندگی بندگانش را از شما خواست و طاعت خود را به طاعت شما مقرون نمود.

«لَمَّا اسْتَوْهَبْتُمْ ذُنُوبِی وَ کنْتُمْ شُفَعَائِی»

بخشش گناهانم را از خدا بخواهید و شفیعان من شوید.

جمله‌ای در آخر زیارت جامعه کبیره است که تقاضا داریم عزیزان خوب به آن دقت کنند. اگر کسی زیارت جامعه کبیره را با دقت بخواند، شاید نزدیک به نیم ساعت طول بکشد. این دعا مفصل از دعای کمیل و دعای ندبه است. در آخر زیارت جامعه کبیره آمده است:

«اللَّهُمَّ إِنِّی لَوْ وَجَدْتُ شُفَعَاءَ أَقْرَبَ إِلَیک مِنْ مُحَمَّدٍ وَ أَهْلِ بَیتِهِ الْأَخْیارِ- الْأَئِمَّةِ الْأَبْرَارِ لَجَعَلْتُهُمْ شُفَعَائِی»

خدایا اگر من شفیعانی را به درگاه تو نزدیک‌تر از محمد و اهل بیتش، آن خوبان و پیشوایان و نیکان می‌یافتم آنها را شفیعان خود قرار می‌دادم.

من لا يحضره الفقيه‏؛ نويسنده: ابن بابويه، محمد بن على‏، تاريخ وفات مؤلف: 381 ق‏، محقق / مصحح: غفارى، على اكبر، ناشر: دفتر انتشارات اسلامى وابسته به جامعه مدرسين حوزه علميه قم‏، قم، 1413 ق، نوبت چاپ: دوم‏؛ ج2، ص 610 - 617، ح 3213، زِيَارَةٌ جَامِعَةٌ لِجَمِيعِ الْأَئِمَّةِ

«ابن تیمیه» نقل می‌کند که وقتی حضرت آدم از بهشت بیرون آمد، به نور رسول اکرم متوسل شد. همچنین «سیوطی» می‌گوید که حضرت آدم به نور حضرت محمد و امیرالمؤمنین و حضرت فاطمه زهرا و امام حسن و امام حسین متوسل شد تا خداوند گناهش را بخشید. این قضیه، قضیه‌ای نیست که تنها متعلق به شیعه باشد.

بنابراین در ادامه زیارت آمده است که اگر شفیعانی نزدیک‌تر از حضرت محمد و آل محمد در نزد تو سراغ داشتم، آن را شفیع قرار می‌دادم.

«فَبِحَقِّهِمُ الَّذِی أَوْجَبْتَ لَهُمْ عَلَیک أَسْأَلُک أَنْ تُدْخِلَنِی فِی جُمْلَةِ الْعَارِفِینَ بِهِمْ وَ بِحَقِّهِمْ وَ فِی زُمْرَةِ الْمَرْحُومِینَ بِشَفَاعَتِهِمْ»

پس به حقشان که برای آنان بر خود واجب کرده‌ای، مرا در گروه عارفان به آن‌ها و آشنای به حقشان و در شمار رحم شدگان به شفاعت آن بزرگواران وارد کن.

«إِنَّک أَرْحَمُ الرَّاحِمِینَ»

به درستی که تو مهربان‌ترین مهربانانی.

«وَ صَلَّی اللَّهُ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ وَ سَلَّمَ تَسْلِیماً کثِیراً وَ حَسْبُنَا اللَّهُ وَ نِعْمَ الْوَکیل»

من لا يحضره الفقيه‏؛ نويسنده: ابن بابويه، محمد بن على‏، تاريخ وفات مؤلف: 381 ق‏، محقق / مصحح: غفارى، على اكبر، ناشر: دفتر انتشارات اسلامى وابسته به جامعه مدرسين حوزه علميه قم‏، قم، 1413 ق، نوبت چاپ: دوم‏؛ ج2، ص 610 - 617، ح 3213، زِيَارَةٌ جَامِعَةٌ لِجَمِيعِ الْأَئِمَّةِ

این تعابیر، تعابیر بسیار زیبا و سنگینی است و در حقیقت یک دوره امام شناسی است. البته شرح‌های زیادی بر زیارت جامعه کبیره نوشته شده است.

در بحثی که قبل از این داشتم و در فضای مجازی هم منتشر می‌شد، عرض کردم که بنده معتقدم تا به حال کسی نتوانسته نسبت به زیارت جامعه کبیره حق مطلب را ادا کند.

امام هادی (علیه السلام) یک سری معارفی نسبت جایگاه ائمه اطهار، مقام و شأن آن بزرگواران در این زیارت جامعه کبیره آورده است که به تعبیر امام راحل، عقل بشری از درک آن عاجز است.

«فَبَلَغَ اللَّهُ بِکمْ أَشْرَفَ مَحَلِّ الْمُکرَّمِینَ وَ أَعْلَی مَنَازِلِ الْمُقَرَّبِین»

تا جایی که می‌فرماید هیچ نبی مرسل و ملک مقربی نمی‌تواند به آن جایگاه برسد. ما هم از کتب اهل سنت و هم از کتب شیعه دلیل داریم که قطعاً مقام ائمه اطهار از همه انبیاء غیر از رسول اکرم افضل هست. امیرالمؤمنین با آن جایگاهی که دارد می‌فرماید:

«أَنَا عَبْدٌ مِنْ عَبِیدِ مُحَمَّدٍ ص»

من بنده‌ای از بندگان حضرت محمد هستم.

الکافی، نویسنده: کلینی، محمد بن یعقوب، محقق / مصحح: غفاری علی اکبر و آخوندی، محمد، ج 1، ص 90، ح 5

«زیارت جامعه کبیره» از نظر سند، از بهترین زیارات است!

یادگاری زیباتری هم از امام هادی (علیه السلام) داریم که زیارت غدیریه است. آن بزرگوار در رابطه با امیرالمؤمنین سنگ تمام گذاشته‌اند و عبارات و فقراتی دارند که کمتر در لا به لای احادیث و روایات به مقامات حضرت برمی خوریم.

سند زیارت غدیریه و زیارت جامعه کبیره را بررسی کردیم، صددرصد صحیح است و هیچ مشکلی ندارد. بزرگان شیعه نظیر «علامه مجلسی» وقتی به زیارت جامعه کبیره می‌رسد، می‌گوید:

«أصح الزیارات سندا و أعمها موردا و أفصحها لفظاً و أبلغها معنی و أعلاها شأنا»

ای زیارت از نظر سند صحیح‌ترین و از نظر مفهوم فراگیرترین و از نظر لفظ فصیح‌ترین و از نظر معنا بلیغ‌ترین و از نظر جایگاه هم بالاترین جایگاه را دارد.

بحار الأنوار، نویسنده: مجلسی، محمد باقر بن محمد تقی، محقق / مصحح: جمعی از محققان، ج 99، ص 144، ح 4

همچنین «مرحوم محمد تقی مجلسی» در کتاب «روضة المتقین» که شرح کتاب «من لا یحضره الفقیه» هست، می‌نویسد:

«فالحاصل أنه لا شک لی أن هذه الزیارة من أبی الحسن الهادی سلام الله علیه بتقریر الصاحب علیه السلام»

سپس می‌نویسد:

«و أنها أکمل الزیارات و أحسنها»

این زیارت کامل‌ترین و بهترین زیارات است.

روضة المتقین فی شرح من لا یحضره الفقیه، نویسنده: مجلسی، محمدتقی بن مقصودعلی، محقق / مصحح: موسوی کرمانی، حسین و اشتهاردی علی پناه، ج 5، ص 452، ح 3213

«مرحوم شیخ حر عاملی» هم همین تعبیر را دارد. «مرحوم علامه سید شبر» هم همین تعبیر را دارد. به عبارت بهتر زیارت جامعه کبیره از نظر سند بهترین زیارات هست و ما به دوستان توصیه می‌کنیم قدر زیارت جامعه کبیره را بدانند.

عاقبت بخیری، نتیجه مداومت بر «زیارت جامعه کبیره»!

ما هرگاه خدمت آیت الله العظمی مرعشی نجفی مشرف می‌شدیم، ایشان توصیه می‌کردند که از زیارت جامعه کبیره غفلت نکنید. اگر می‌توانید این زیارت را هر روز بخوانید یا اگر نمی‌توانید هر هفته بخوانید.

در دیداری که «حاجی بغدادی» خدمت حضرت ولی عصر (ارواحنا فداه) رسید، حضرت بقیة الله الأعظم فرمودند: چرا جامعه کبیره نمی‌خوانید؛ جامعه، جامعه، جامعه!!

بنده خودم از لب‌های آیت الله العظمی مرعشی نجفی شنیدم که می‌فرمودند: کسانی که به زیارت جامعه کبیره مداومت داشته باشند، خداوند عالم آنان را با ایمان کامل و ولایت اهلبیت از دنیا می‌برد و شیطان در آخرین لحظه نمی‌تواند ایمان آنها را از بگیرد.

دوستان عزیز در آخرین لحظه انتقال ما از این دنیا به دنیای دیگر، حساس‌ترین لحظات است و شیطان با تمام توان و تمام قدرت و همه نیروهایش تلاش می‌کند تا نگذارد مؤمن با ایمان از دنیا برود.

اگر مؤمن با ایمان از دنیا برود، هرچقدر هم گناه داشته باشد به طوری که به اندازه ریگ‌های بیابان و عدد ستارگان باشد بعد از مدتی عذاب، عاقبت به بهشت خواهد رفت.

در مقابل اگر شخص بدون ایمان از دنیا برود، اگر صد و بیست و چهار هزار پیغمبر هم در حق او شفاعت کنند شفاعت احدی در حق او به اجابت نمی‌رسد. بنابراین همیشه از خداوند بخواهیم که عاقبت امر ما را ختم بخیر بگرداند. ملاک این دنیا نیست.

«مرحوم محمد تقی جعفری» نقل می‌کرد و می‌گفت: یکی از دوستان ما خیّر بود به طوری که چند مدرسه و بیمارستان و مسجد و حسینیه ساخته بود و تعدادی ایتام را سرپرستی می‌کرد.

او که معترف بود عجب او را فراگرفته است، تصمیم گرفت به زیارت امام رضا (علیه السلام) برود تا ببیند امام رضا چقدر برای او آبرو قائل است.

این شخص بلیط گرفت و به زیارت امام رضا رفت و عرضه داشت: یابن رسول الله! ما نزد شما آمدیم تا ببینیم چقدر نزد شما آبرو داریم. همینطور که مشغول زیارت بودم، خانمی از کنار من رد شد.

من احساس کردم ایشان خانم اخوی من هست و با اسم ایشان را صدا کردم. ایشان سمت من برگشت و نگاهی کرد و گفت: خیلی خری!

من خشکم زد، در حالی که به امام رضا گفته بودم اولین کسی که بعد از این زیارت با من حرف بزند، پیام شما را به من می‌رساند. این زن دومرتبه برگشت و بازهم گفت: واقعاً خیلی خری! من نزد امام رضا برگشتم و گفتم: یا امام رضا! از شما ممنونم. فهمیدم که جایگاه من نزد شما چقدر است!!

غرض اینکه این عبادت‌ها ملاک نیست. در روایت آمده است:

«هَلَک الْعَامِلُونَ إِلَّا الْعَابِدُونَ وَ هَلَک الْعَابِدُونَ إِلَّا الْعَالِمُونَ وَ هَلَک الْعَالِمُونَ إِلَّا الصَّادِقُونَ وَ هَلَک الصَّادِقُونَ إِلَّا الْمُخْلِصُونَ وَ هَلَک الْمُخْلِصُونَ إِلَّا الْمُتَّقُونَ وَ هَلَک الْمُتَّقُونَ إِلَّا الْمُوقِنُونَ وَ إِنَّ الْمُوقِنِینَ لَعَلَی خَطَرٍ عَظِیم»

بحار الأنوار، نویسنده: مجلسی، محمد باقر بن محمد تقی، محقق / مصحح: جمعی از محققان، ج 67، ص 245، ح 18

«أم سلمه» نقل می‌کند که من دیدم رسول گرامی اسلام روی پشت بام گریه می‌کند، به طوری که سر مبارکشان روی خاک است و اشک‌هایشان روی خاک می‌ریزد و می‌گوید:

«إِلَهِی وَ إِلَهَ آبَائِی صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ وَ لَا تَکلْنِی إِلَی نَفْسِی طَرْفَةَ عَینٍ أَبَدا»

مصباح المتهجّد و سلاح المتعبّد، نویسنده: طوسی، محمد بن الحسن، ج 1، ص 16، فصل فی ذکر غسل المیت و ما یتقدمه من الأحکام

«أم سلمه» می‌گوید: دیدم رسول اکرم مثل یک مار گزیده به خود می‌پیچد و همانند یک مادر فرزند از دست داده ضجه می زند و به خداوند عرضه می‌دارد که مرا به اندازه یک چشم به هم زدن به خودم وامگذار.

بعد از اینکه دعای حضرت تمام شد، عرضه داشتم: یا رسول الله! مثل شما اینطور دعا می‌کند؟! حضرت فرمود: خداوند یک لحظه برادرم حضرت یونس را به خودش واگذاشت و سر از شکم نهنگ درآورد. قرآن کریم می‌فرماید:

(فَلَوْ لا أَنَّهُ کانَ مِنَ الْمُسَبِّحِینَ لَلَبِثَ فِی بَطْنِهِ إِلی یوْمِ یبْعَثُون)

و اگر او از تسبیح‌کنندگان نبود تا روز قیامت در شکم ماهی می‌ماند.

سوره صافات (37): آیات 143 و 144

به فرموده قرآن کریم اگر حضرت یونس ذکر یونسیه:

(لا إِلهَ إِلاَّ أَنْتَ سُبْحانَک إِنِّی کنْتُ مِنَ الظَّالِمِینَ)

جز تو معبودی نیست، منزهی تو، من از ستمکاران بودم.

سوره انبیاء (21): آیه 87

را نمی‌گفت، تا قیامت باید در شکم ماهی به عنوان زندانی می‌ماند. مرحوم آیت الله العظمی بهجت همیشه توصیه می‌کردند صبح که از خواب برمی خیزید، بایستید دست بر سینه به امام زمان سلام بدهید و از حضرت بخواهید شما را از لغزش‌ها حفظ کند.

وقتی می‌نشینید، بگویید «یا صاحب الزمان». وقتی برمی خیزید، بگویید «یا صاحب الزمان». وقتی حرکت می‌کنید، بگویید «یا صاحب الزمان». وقتی می‌خواهید بخوابید، رو به قبله دست بر سینه بگذارید و به حضرت سلام بدهید.

اگر این کار را کردید، شیطان الی الأبد نمی‌تواند به طرف شما نگاه کند. امیدواریم ان شاءالله خداوند عالم ما را جزو کسانی قرار بدهد که از لغزش‌ها حفظ کنند.

مجری:

الهی آمین؛ «اللهم اجعل عاقبة أمورنا خیرا». حاج آقا خیلی لذت بردیم و خیلی زیبا فرمودید.

ان شاءالله بتوانیم مداومت داشته باشیم؛ هم عالم شویم و هم عامل به زیاراتی که از اهلیبت به ما رسیده است مخصوصاً زیارت غدیریه و زیارت جامعه کبیره که فرمودید شویم.

البته بینندگان پروپا قرص شبکه مطلع هستند که بین دو برنامه زنده یعنی از ساعت 7:30 تا ساعت 8 هرشب زیارت جامعه کبیره پخش می‌شود.

الحمدلله افرادی که توفیق دارند و این برنامه را می‌بینند و همراهی می‌کنند و با امام هادی همنوا می‌شوند، این عظمت و فضائل اهلبیت را ذکر می‌کنند.

در شب شهادت هستیم. ان شاءالله بتوانیم توشه‌ای از این مناسبت برگیریم و بتوانیم مشمول شفاعات اهلبیت شویم.

من آن صیدم که بین دام این بیگانه افتادم

من آن شمعم که در این بزم بی پروانه افتادم

مرا بزم شراب آورده‌ای شرمی کن از زهرا

به یاد عمه‌ها در مجلس بیگانه افتادم

چو دیدم این همه زیور به روی تاج و تخت تو

به یاد گوش مجروح گل دردانه افتادم

به من در حالت مستی جسارت می‌کنی

یاد لب بی آب و چوب زاده مرجانه افتادم

عرض سلام مجدد خدمت همه شما بینندگان عزیز و ارجمند «شبکه جهانی حضرت ولی عصر». همچنین عرض تسلیت این شب شهادت جانگداز امام هادی (علیه آلاف التحیة و الثناء).

در این فرصت به سراغ تماس‌های شما عزیزان می‌رویم. قبل از آن به سؤالات بعضی از عزیزانی که سؤالشان بی پاسخ باقی مانده بود جواب می‌دهیم و بعد از آن به سراغ تماس‌های شما عزیزان را خواهیم شنید و پاسخگو خواهیم بود.

پرسش:

حاج آقا در جلسه گذشته آقای رضایی این سؤال را پرسیدند که در دوران بیماری حضرت فاطمه زهرا (سلام الله علیها) نقلی راجع به ملاقات عایشه هست. آیا این مطالب صحت دارد یا خیر؟ آیا چنین چیزی صورت گرفته است؟

آیةالله دکتر حسینی قزوینی:

این‌ها مسائلی است که شاید الآن صلاح نباشد ما بخواهیم آن را مطرح کنیم. بعضی افراد بودند که حتی از شهادت حضرت فاطمه زهرا اظهار شادمانی هم کردند، اما تا به حال از رفتنشان به دیدار حضرت فاطمه زهرا یک روایت درست و حسابی ندیدیم.

آقای «محمد عثمان» امام جمعه خاش ادعا می‌کند که در کتب شیعه چنین و چنان آمده است. ان شاءالله ما در فرصتی مناسب به این مسائل پاسخ می‌دهیم.

ایشان قبل و بعد عبارت را حذف کرده که همگی در مذمت شیخین هست سپس تکه‌ای از ملاقات شیخین با حضرت فاطمه زهرا نقل کرده است. این مطالب هیچگونه سندیتی ندارد.

در کتاب «صحیح بخاری» و «صحیح مسلم» آمده است که حضرت امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) شبانه حضرت را دفن کردند و به ابوبکر هم خبر ندادند.

وقتی «بخاری» و «مسلم» چنین مطلبی را نقل می‌کند، شما هزار روایت هم خلاف آن بیاورید کاری از پیش نمی‌برید.

مشخص است که این مطالب ساخته پرداخته دودمان بنی امیه و بنی عباس هست و هیچ ریشه‌ای ندارد. شاید اگر ما به این روایات، روایت جعلی بگوییم هم شاید گران باشد. این افراد از روی عداوت با اهلبیت یک سری مطالبی آورده‌اند.

آقایان اهل سنت خودشان ادعا می‌کنند که فلان روایت را به دلیل اینکه «بخاری» نقل نکرده است، ما قبول نداریم. چرا اینجا در رابطه با غضب حضرت صدیقه طاهره با ابوبکر که «صحیح بخاری» می‌گوید:

«فَغَضِبَتْ فَاطِمَةُ بِنْتُ رسول اللَّهِ فَهَجَرَتْ أَبَا بَکرٍ فلم تَزَلْ مُهَاجِرَتَهُ حتی تُوُفِّیتْ»

الجامع الصحیح المختصر، اسم المؤلف: محمد بن إسماعیل أبو عبدالله البخاری الجعفی، دار النشر: دار ابن کثیر, الیمامة - بیروت - 1407 - 1987، الطبعة: الثالثة، تحقیق: د. مصطفی دیب البغا، ج 3، ص 1126، ح 2926

آقا سعید که روی آنتن آمده بود، همه مشکلات جهان اسلام را کنار گذاشته بود و می‌خواست ثابت کند که ابوبکر اهل بهشت است. ما نمی‌دانیم حضرت فاطمه زهرا هم خبر داشتند یا نه که «صحیح بخاری» می‌گوید:

«فَغَضِبَتْ فَاطِمَةُ بِنْتُ رسول اللَّهِ فَهَجَرَتْ أَبَا بَکرٍ فلم تَزَلْ مُهَاجِرَتَهُ حتی تُوُفِّیتْ»

این کتاب «صحیح بخاری» است و قابل انکار هم نیست. همچنین نمی‌دانیم که آیا امیرالمؤمنین این آیات را خوانده بودند یا خیر!؟

مجری:

بسیار خوب، الحمدلله، خیلی ممنون از پاسخ حضرتعالی.

تماس بینندگان برنامه:

آقای افخمی از تهران پشت خط هستند. آقای افخمی صدایتان را می‌شنویم، در خدمت شما هستیم، بفرمایید:

بیننده (آقای افخمی از تهران – شیعه):

عرض سلام دارم خدمت شما جناب استاد بزرگوار آقای قزوینی و همچنین آقای مرعشی عزیز.

مجری:

علیکم السلام و رحمة الله.

بیننده:

بنده هم شهادت امام هادی را خدمت فرزند برومندش حضرت مهدی (ارواحنا فداه) و شیعیان عزیز تسلیت عرض می‌کنم.

بنده پنجشنبه هفته گذشته قبل از برنامه جناب استاد قزوینی، «شبکه کلمه» را نگاه می‌کردم. یکی از بینندگان از آقای «عقیلی» پرسید که آیا راست است عمر بن خطاب همانند بز کوهی از جنگ‌ها فرار کرد یا خیر؟!

آقای «عقیلی» به جای پاسخ دادن طبق معمول شروع به تهمت زدن به شیعیان کرد و گفت: عمر بن خطاب هم همانند حضرت علی و پیامبر بود.

پاسخ او به این دلیل حال مرا گرفت که اسم حضرت علی و پیغمبر اکرم را به جای جواب بیننده می‌آورد. او شروع به تهمت زدن به شیعیان کرد و از سؤال طفره رفت و جواب نداد.

بنده می‌خواستم هم جواب ایشان بدهم و هم جوابی به آقای سعید داشته باشم که گفت از قرآن کریم ثابت می‌کند ابوبکر بهشتی است.

بنده می‌خواستم دو آیه خدمت شما عرض کنم که این آیات مربوط به فراریان جنگ می‌شود یا خیر؟! آیا ابوبکر و عمر و دیگران از جنگ فرار کردند یا خیر؟!

اگر فرار نکردند، ما از احادیث صحیحه و کتب مربوط به خودشان ثابت کنیم. اگر فرار کردند، پیغمبر اکرم در قرآن کریم در آیه 16 سوره انفال می‌فرماید: کسانی که با کافران جنگ می‌کنند، نباید به آنها پشت کنند که اگر پشت کنند مورد غضب الهی قرار می‌گیرند.

همچنین آیه 153 از سوره مبارکه آل عمران می‌فرماید: پیغمبر اکرم از پشت فراریان را به اسم صدا می‌زدند.

با توجه به این آیات شریفه و دوست عزیزمان آقا سعید که آیه‌ای را آوردند که مضمون آن چنین است: کسانی که ایمان آوردند و جهاد کردند آیا جهاد به اموال و کسانی که در جنگ فرار کردند و پیغمبر از پشت صدایشان می‌زد، جزو جهنمیان هستند یا خیر؟!

ممنونم، ببخشید از اینکه مزاحمتان شدم. بنده می‌خواستم تنها همین نکته را یادآوری کنم که باید آیات را در کنار همدیگر دید و نباید خود رأی باشیم. متشکر و سپاسگذارم. ببخشید از اینکه وقت شما را گرفتم، خدانگهدار.

مجری:

سلامت باشید، خیلی تشکر می‌کنیم از تماس شما جناب آقای افخمی که از تهران با برنامه خودتان تماس گرفتید و بسیار نکات زیبایی فرمودید.

تا بیننده بعدی وصل شوند، نکته‌ای کلی نسبت به کلیت حرکت شبکه‌های وهابی که آنها هم از اعقاب و سلف ناصالح خودشان گرفتند بیان کنم.

این افراد مجبور هستند شأن پیامبر اسلام و اهلبیت را پایین بیاورند تا بتوانند افرادی که آنها را محترم می‌شمارند، به سختی بالا بیاورند و به غرض‌های خودشان برسند. آقا حمید از بیرجند پشت خط هستند. آقا حمید در خدمت شما هستیم، بفرمایید:

بیننده (آقا حمید از بیرجند – شیعه):

سلام علیکم، وقت شما بخیر جناب آقای مرعشی عزیز.

مجری:

علیکم السلام و رحمة الله.

بیننده:

همچنین خدمت حضرت استاد قزوینی بزرگوار سلام عرض می‌کنم.

آیت الله دکتر حسینی قزوینی:

سلام علیکم و رحمة الله.

بیننده:

سلامت باشید. حاج آقا قزوینی خدمت شما عرض کنم که الحمدلله در زمینه پاسخ به شبهات وهابیت سنگ تمام گذاشتید. الحمدلله «شبکه جهانی حضرت ولی عصر» سنگ تمام گذاشت و وهابی‌ها به گریه و چه کنم چه کنم و تقطیع و تزویر و جعل افتادند.

الحمدلله وقتی در فضای مجازی سرچ می‌کنیم، برای بسیاری از شبهات وهابیت صددرصد پاسخی از «شبکه جهانی حضرت ولی عصر» و «مؤسسه تحقیقاتی حضرت ولی عصر» پیدا می‌کنیم. این‌ها نشانگر این است که شما و تیم اساتید، قوی کار کردید.

حضرت استاد در مقابل میدان پاسخ به شبهات آتئیست ها همچنان خالی هست. من زمان برنامه‌های ابتدایی شما در «شبکه جهانی حضرت ولی عصر» با حضرتعالی تماس گرفتم و روی برنامه زنده صحبت کردم.

بنده این مطلب و این دغدغه پاسخ به شبهات آتئیست ها را مطرح کردم. حقیقت امر این است که جامعه و جوانان ما در دانشگاه‌ها و در فضاهای مختلف اجتماع، با شبهاتی روبرو هستند که همانند شبهات وهابیت درون دینی نیست.

دشمن از طریق ماهواره و شبکه‌های اجتماعی نظیر اینستاگرام به قدری تلاش کرده است که شبهاتی را در اصل دین وارد کرده است. واقعاً به این شبهات در «شبکه جهانی حضرت ولی عصر» پرداخته نشده است.

دلیل اینکه اصرار می‌کنم در «شبکه جهانی حضرت ولی عصر» به این شبهات پرداخته شود، به این دلیل است که حضرتعالی را می‌شناسم از این جهت که دغدغه پاسخ به شبهات را دارید.

زمانی که با بعضی افراد صحبت می‌کنیم، اصلاً دغدغه پاسخ به شبهات را ندارند. این افراد علوم دینی را گذراندند و درگیر امور زندگی و روزمرگی‌های خودشان شدند.

الحمدلله «موسسه امام خمینی» ظرفیت بسیار خوبی دارد و اساتیدی دارد که پرورش یافته مکتب «علامه مصباح» (رحمة الله علیه) هستند.

این ظرفیت‌ها در قم وجود دارد و بنده می دانم که حضرتعالی می‌توانید از ظرفیت آنها برای بحث پاسخ به شبهات آتئیست ها استفاده کنید. ان شاءالله لطف کنید برنامه‌ای را در این زمینه راه بیندازید.

شاید بردن نام این سایت و کانالی که کلیپ می‌سازد به جهت تبلیغ خوب نباشد، اما فکر می‌کنم انیمیشنی را در نقد اسلام دیده باشید. این افراد خیلی برای زیر سؤال بردن اسلام تلاش می‌کنند و تیم‌های قوی دارند.

مجری:

آقا حمید قطعاً همینطور است. بارها و بارها حضرت استاد تا جایی که بنده شاهد بودم و قطعاً بیشتر از این هم بوده بسیار پیگیری کردند. در جلسه گذشته هم اتفاقاً صحبت آن به میان آمده بود.

ان شاءالله به زودی پاسخ چنین شبهاتی هم داده خواهد شد و ان شاءالله کارشناسان و برنامه‌ای مختص خودشان هم قرار داده خواهد شد.

بیننده:

بسیار ممنون. ان شاءالله خداوند متعال به شما توفیق بدهد. خیلی ممنون، یا علی مدد.

مجری:

آقا حمید تشکر می‌کنیم از تماستان، سلامت باشید، خدانگهدار شما باشد. تماس بعدی جناب آقای بازیار از یاسوج هستند. آقای بازیار در خدمت شما هستیم، بفرمایید:

بیننده (آقای بازیار از یاسوج – شیعه):

بسم الله الرحمن الرحیم. با عرض سلام خدمت حضرتعالی مجری محترم و همچنین عرض سلام و ادب خدمت حضرت استاد و تشکر از برنامه خوب و مطالب خیلی خوبتان.

مجری:

علیکم السلام و رحمة الله.

بیننده:

یکی از عزیزان جلسات قبل تماس گرفتند و در خصوص آیه شریفه:

(إِنَّ الَّذِینَ تَدْعُونَ مِنْ دُونِ اللَّهِ عِبادٌ أَمْثالُکمْ فَادْعُوهُمْ فَلْیسْتَجِیبُوا لَکمْ إِنْ کنْتُمْ صادِقِین)

آن‌هایی را که غیر از خدا می‌خوانید (و پرستش می‌کنید) بندگانی همچون خود شما هستند، آن‌ها را بخوانید و اگر راست می‌گوئید باید به شما پاسخ دهند (و تقاضایتان را بر آورند).

سوره اعراف (7): آیه 194

خیلی شبهه داشتند. بنده در جلسات گذشته پیرو فرمایشات حضرت استاد چند مطلب گفتم. حال اگر امکان دارد چند دقیقه کوتاه به بنده اجازه بفرمایید من این مطلب را تمام کنم تا هم کمتر مزاحم شوند و هم حق مطلب ادا شود.

مجری:

سلامت باشید، در خدمت شما هستیم. همانطور که خودتان گفتید مختصراً بفرمایید تا وقت به دیگر عزیزان هم برسد.

بیننده:

این بحث خیلی مهم است و من هم زیاد مزاحم نمی‌شوم.

مجری:

قطعاً این فرصت به شما داده خواهد شد، اما مختصراً بفرمایید که عزیزان پشت خط هستند.

هنرنمایی یک بیننده، در پاسخ قرآنی به شبهه وهابی ها در باب توسل!

بیننده:

این افراد خیلی اصرار دارند که از قرآن کریم با ما صحبت کنید. ما هم از قرآن کریم می گوییم.

ما بحث (إِنَّ الَّذِینَ تَدْعُونَ مِنْ دُونِ اللَّهِ) را قبلاً گفتیم و بیان کردیم طبق آیه‌ای از سوره مبارکه جاثیه آمده است که مؤمنین واقعی زنده هستند در عین اینکه حیات واقعی ندارند.

ما آیه 105 از سوره مبارکه توبه را هم گفتیم که پیغمبر اکرم و مؤمنین واقعی که ائمه اطهار هستند، اعمال را می‌بینند.

ما در خصوص (سَ) هم گفتیم که (سَ) تحقیق است و حتماً و محققا اتفاق می افتد و شک نکنید. پیغمبر اکرم و مؤمنین واقعی اعمال مؤمنین و انسان‌های صالح و اعمال همه امت را می‌بینند. ما آیه‌ای از سوره نحل هم آوردیم که می‌فرماید:

(وَ الَّذِینَ یدْعُونَ مِنْ دُونِ اللَّهِ لا یخْلُقُونَ شَیئاً وَ هُمْ یخْلَقُون)

معبودهایی را که غیر از خدا می‌خوانند چیزی را خلق نمی‌کنند بلکه خودشان هم مخلوقند.

(أَمْواتٌ غَیرُ أَحْیاءٍ وَ ما یشْعُرُونَ أَیانَ یبْعَثُون)

آن‌ها موجودات مرده‌ای هستند که هرگز استعداد حیات ندارند، و نمی‌دانند در چه زمانی عبادت کنندگانشان محشور می‌شوند.

سوره نحل (16): آیات 20 و 21

یعنی (وَ الَّذِینَ یدْعُونَ مِنْ دُونِ اللَّهِ) همان (أَمْواتٌ غَیرُ أَحْیاءٍ) هستند، به معنای مردگانی که اصلاً حیات انسانی ندارند و نمی‌توانند به مرتبه حیاتی که قرآن کریم فرموده که دیدن و شاهد بودن بر اعمال مؤمنین و؛

(سَواءً مَحْیاهُمْ وَ مَماتُهُم)

حیات و مرگشان یکسان باشد.

سوره جاثیه (45): آیه 21

هستند، هیچگاه نمی‌توانند به این مرتبه برسند و اصلاً متصور نیست. بنابراین پیغمبر اکرم و ائمه اطهار از دایره (وَ الَّذِینَ یدْعُونَ مِنْ دُونِ اللَّهِ) خارج هستند. حال ما می گوییم طبق آیات الهی (وَ الَّذِینَ یدْعُونَ مِنْ دُونِ اللَّهِ) چه کسانی است؟!

این قضیه در بسیاری از آیات الهی مطرح شده است. آیه 74 از سوره مبارکه انعام می‌فرماید:

(وَ إِذْ قالَ إِبْراهِیمُ لِأَبِیهِ آزَرَ أَ تَتَّخِذُ أَصْناماً آلِهَةً إِنِّی أَراک وَ قَوْمَک فِی ضَلالٍ مُبِین)

(به خاطر بیاورید) هنگامی که ابراهیم به مربیش (عمویش) آزر گفت آیا بتها را خدایان خود انتخاب می‌کنی، من تو و جمعیتت را در گمراهی آشکار می‌بینم!

سوره انعام (6): آیه 74

مشابه همین تعبیر را در سوره مبارکه مریم داریم که همین آیه را نقل می‌کند و می‌فرماید:

(إِذْ قالَ لِأَبِیهِ یا أَبَتِ لِمَ تَعْبُدُ ما لا یسْمَعُ وَ لا یبْصِرُ وَ لا یغْنِی عَنْک شَیئا)

هنگامی که به پدرش گفت ای پدر! چرا چیزی را پرستش می‌کنی که نمی‌شنود و نمی‌بیند و هیچ مشکلی را از تو حل نمی‌کند؟!

سوره مریم (19): آیه 42

در آیه 46 آمده است که عموی حضرت ابراهیم در جواب می گوید:

(قالَ أَ راغِبٌ أَنْتَ عَنْ آلِهَتِی یا إِبْراهِیمُ لَئِنْ لَمْ تَنْتَهِ لَأَرْجُمَنَّک وَ اهْجُرْنِی مَلِیا)

گفت ای ابراهیم آیا تو از خدایان من روی‌گردانی؟ اگر (از این کار) دست برنداری تو را سنگسار می‌کنم، از من برای مدتی طولانی دور شو!

حضرت ابراهیم در جواب می‌فرماید:

(وَ أَعْتَزِلُکمْ وَ ما تَدْعُونَ مِنْ دُونِ اللَّه)

و از شما و آنچه غیر از خدا می‌خوانید کناره‌گیری می‌کنم.

خداوند متعال در آیه بعد می‌فرماید:

(فَلَمَّا اعْتَزَلَهُمْ وَ ما یعْبُدُونَ مِنْ دُونِ اللَّهِ وَهَبْنا لَهُ إِسْحاقَ وَ یعْقُوبَ وَ کلاًّ جَعَلْنا نَبِیا)

هنگامی که از آنها و از آنچه غیر خدا می‌پرستیدند کناره‌گیری کرد ما اسحاق و یعقوب را به او بخشیدیم، و هر یک را پیامبر بزرگی قرار دادیم.

سوره مریم (19): آیات 46 تا 49

یعنی آیه قبل فرموده است: (وَ ما تَدْعُونَ مِنْ دُونِ اللَّه)، اما آیه بعد می‌فرماید: (وَ ما یعْبُدُونَ مِنْ دُونِ اللَّهِ). در اینجا (تَدْعُونَ) به معنای (یعْبُدُونَ) است.

این خیلی مهم است، به معنای اینکه هرکجا (وَ الَّذِینَ یدْعُونَ مِنْ دُونِ اللَّهِ) یا (وَ ما تَدْعُونَ مِنْ دُونِ اللَّه) در قرآن کریم به کار رفته است، به معنای (یعْبُدُونَ) هست. در این قضیه اصلاً شکی نیست، زیرا آیه 60 از سوره مبارکه غافر هم همین را تأکید می‌کند.

این مطلب خیلی مهم است. این جواب را داشته باشند تا نگویند از کجای قرآن آمده است. از این آیه شریفه آمده است.

آخرین نکته اینکه در آیه 40 از سوره مبارکه سبأ و آیه 116 از سوره مبارکه مائده آمده است که بعضی افراد حضرت عیسی را به عنوان اله قبول می‌کردند.

همچنین در آیه 40 از سوره مبارکه سبأ هم آمده است که خداوند متعال می‌فرماید که در روز قیامت از فرشته‌ها در خصوص بعضی از مشرکین یا دیگران سؤال می‌کنند که آیا اینها شما ملائکه را می‌پرستند؟!

بنابراین معلوم است که عده‌ای هم ملائکه را می‌پرستند. در جواب هم فرشتگان می گویند که آنها جن‌ها را می‌پرستند. بنابراین معلوم می‌شود که بت‌ها هستند، ملائکه هستند و حضرت عیسی هستند.

هدف و غرض بنده این قسمتی است که می‌خواهم بگویم و ان شاءالله بحث را تمام کنم. در آیه 54 سوره مبارکه اسراء آمده است:

(قُلِ ادْعُوا الَّذِینَ زَعَمْتُمْ مِنْ دُونِهِ فَلا یمْلِکونَ کشْفَ الضُّرِّ عَنْکمْ وَ لا تَحْوِیلا)

بگو کسانی را که غیر از خدا (معبود خود) می‌پندارید بخوانید، آن‌ها نمی‌توانند مشکلی را از شما بر طرف سازند و نه تغییری در آن ایجاد کنند.

سوره إسراء (17): آیه 56

(قُلِ ادْعُوا الَّذِینَ زَعَمْتُمْ مِنْ دُونِهِ) به معنای این است که الآن آنها را بخوانید. حال در ادامه می‌فرماید:

(أُولئِک الَّذِینَ یدْعُونَ یبْتَغُونَ إِلی رَبِّهِمُ الْوَسِیلَةَ أَیهُمْ أَقْرَبُ وَ یرْجُونَ رَحْمَتَهُ وَ یخافُونَ عَذابَهُ إِنَّ عَذابَ رَبِّک کانَ مَحْذُوراً)

آن‌ها کسانی هستند که خودشان وسیله‌ای (برای تقرب) به پروردگارشان می‌طلبند، وسیله‌ای هر چه نزدیکتر، و به رحمت او امیدوارند و از عذاب او می‌ترسند چرا که همه از عذاب پروردگارت پرهیز و وحشت دارند.

سوره اسراء (17): آیه 57

قرآن کریم می‌فرماید حضرت عیسی و ملائکه و کسانی که می‌پرستید که نزد خدا مقامات دارند، (یبْتَغُونَ إِلی رَبِّهِمُ الْوَسِیلَةَ) خودشان نزد پروردگار وسیله می‌آوردند (أَیهُمْ أَقْرَبُ) که کدام نزدیک‌تر هست.

البته اینجا منظور بت‌ها نیستند، زیرا بت‌ها اصلاً (أَمْواتٌ غَیرُ أَحْیاءٍ) هستند یعنی هیچوقت حیات انسانی نداشتند. در مقابل حضرت عیسی که پیامبر الهی بودند و فرشتگان هم حیات دارند. حال سوره مبارکه نجم آیات 8 و 9 می‌فرماید:

(ثُمَّ دَنا فَتَدَلَّی فَکانَ قابَ قَوْسَینِ أَوْ أَدْنی)

سپس نزدیکتر و نزدیکتر شد تا آنکه فاصله او به اندازه دو کمان یا کمتر بود.

سوره نجم (53): آیات 8 و 9

این آیه شریفه می‌فرماید که پیغمبر اکرم نزدیک‌ترین شخص به خداوند الهی و (أَیهُمْ أَقْرَبُ) هست. این بدان معناست که حضرت عیسی و فرشته‌ها حضرت عیسی را وسیله قرار می‌دهند.

حاج آقا امشب در بحث حدیثی و زیارت جامعه کبیره فرمودند که اگر وسیله‌ای نزدیک‌تر از پیغمبر اکرم هست ما به سراغ آن می‌رویم، آیه شریفه:

(ثُمَّ دَنا فَتَدَلَّی فَکانَ قابَ قَوْسَینِ أَوْ أَدْنی)

نشان می‌دهد پیغمبر اکرم و به تبع آن حضرت علی که نفس پیغمبر اکرم هستند و ائمه اطهار همان (أَیهُمْ أَقْرَبُ) هستند که حتی فرشتگان و حضرت عیسی و کسانی که اله بودند به آن بزرگواران متوسل می‌شوند.

آیا وهابی که در خصوص عبادت صحبت می‌کنید، در اینجا بحث توسل هست. ما هرچیزی را عبادت نمی‌کنیم. ما تنها خدا را عبادت می‌کنیم و بحث، بحث توسل هست.

مجری:

الحمدلله با یک ترتیب منطقی بسیار زیبا فرمودید.

آیت الله دکتر حسینی قزوینی:

خیلی ممنون و متشکرم.

بیننده:

مزاحم شدیم، ان شاءالله موفق باشید، یا علی مدد، خدانگهدار.

آیت الله دکتر حسینی قزوینی:

خداوند به شما جزای خیر عنایت کند. الحمدلله رب العالمین ما بینندگان بسیار آگاه و روشنی داریم که شکر خداوند عالم با چیدن آیات الهی کنار هم جواب این آقایان وهابی‌ها یا وهابی زده‌ها را راحت می‌دهند. ما از جناب آقای بازیار عزیز تشکر می‌کنیم.

مجری:

بله، بسیار زیبا فرمودید، از شما تشکر می‌کنیم. با همان ترتیب منطقی قرآنی فرمودید. الحمدلله کسانی که باید درس بگیرند، قطعاً درس خواهند گرفت.

تماس بعدی جناب آقای محمدی از کردستان هستند. جناب آقای محمدی در خدمت شما هستیم، بفرمایید:

بیننده (آقای محمدی از کردستان – اهل سنت):

سلام، خسته نباشید، از شما ممنونم، حالتان خوب است؟

مجری:

علیکم السلام و رحمة الله، سلامت باشید.

بیننده:

خوبید برادر؟

مجری:

در خدمت شما هستیم، بفرمایید.

بیننده:

برادر بزرگوار من یک خواهش دارم. من خودم یک سنی مذهب هستم. به جای اینکه به جان دین همدیگر بیفتیم، بیاییم فکر این را کنیم که در عراق و سوریه شیعه و اهل سنت به جان همدیگر افتادند و اسرائیل و آمریکا آنها را به جان همدیگر انداختند.

ما چند شیعه و سنی که در ایران هستیم، به جمهوری اسلامی خدمت کنیم نه اینکه به جان همدیگر بیفتیم. چنین نباشد که من به حضرت علی توهین کنم یا کسی دیگر به حضرت عمر توهین کند.

شما اصلاً نباید اجازه توهین کردن بدهید. اصلاً هدف من از توهین به حضرت علی یا حضرت عمر یا هرکدامشان چیست؟! ما که شیعه و سنی هستیم و در مملکت جمهوری اسلامی هستیم، باید قدر این نعمت را بدانیم.

مشاهده کنید آمریکا و اسرائیل در سوریه و عراق و افغانستان چکار کردند. آن‌ها از افتادن به جان همدیگر چه خیری دیدند که ما هم در اینجا به جان همدیگر بیفتیم!!

مجری:

احسنتم. آقای محمدی ما کاری به برنامه‌های پیشین نداریم، اما آیا شما برنامه همین امشب را از ابتدا ملاحظه فرمودید؟!

بیننده:

بله.

مجری:

بسیارخوب. پس بر این مطلب صحه می‌گذارید که حضرت استاد اصلاً یک بحث مفصلی راجع به همین اختلاف افکنی ها و شروع تکفیرها فرمودند و بیان کردند این‌ها تماماً بازی حکومت‌های ظالمی هست که می‌خواهد مردم را از ماجرای اصلی غافل کند.

طبیعتاً ما هم باید با این نوع افراط گرایی ها مقابله کنیم. واضح هست که هیچوقت نباید حق پنهان شود.

همانطور که منش حضرت استاد هست و همه شما هم شاهد هستید بنای ما بر این است که هیچ اختلافی به وجود نیاید. خدای ناکرده این اختلافات تشدید نشود بلکه داریم آتشی که برافروخته شده را خاموش می‌کنیم.

در مقابل حقایق باید همچنان بیان شوند. ما مسلمان هستیم و بالاخره اگر کسی بگوید مسیحیت درست است ما باید جواب او را بدهیم. شما به عنوان مسلمان طبیعتاً اگر کسی بخواهد علیه اسلام صحبتی کند، انسان نمی‌تواند حق را نپذیرد.

بنابراین در اینجا هم حق باید گفته شود، اما همانطور که شما هم اشاره کردید همیشه باید از این اختلافات دوری شود.

بیننده:

راست می گویید. یک مرتبه می گویند داعش سنی مذهب هست. به خدا من خودم دیدم داعشی ها در شهر کوبانی شکم یک زن حامله را پاره کردند و بچه‌اش را در قابلمه سرخ کردند و خوردند!!!

روشنگری با نقل مستندات تاریخی، آری! توهین و تفرقه افکنی، هرگز!

آیت الله دکتر حسینی قزوینی:

ما از آقای محمدی بزرگوار تشکر می‌کنیم. ما در اینجا بارها گفتیم هرگونه اهانت به مقدسات اهل سنت را گناه نابخشودنی و کبیره می دانیم.

همچنین اگر بینندگانی تماس می‌گیرند و مطالب تندی می گویند، بنده خودم بلافاصله حرف او را اصلاح می‌کنم و تصریح می‌کنم که این عقیده شیعه نیست.

در جلسه‌ای که بنده با جناب آقای «دکتر ابو عمر» مستشار عالی قضایی دودمان آل سعود صحبت می‌کردم که می‌گفت با «ملک فهد» رفت و آمد خانوادگی داریم.

ما در هتل پنجاه طبقه‌ای که کنار بیت الله الحرام هست، با ایشان جلسه‌ای داشتیم. یک شب ایشان چندین تن از اساتید دانشگاه أم القری را دعوت کرده بودند و ما هم به آنجا رفته بودیم.

دوستان بعثه احساس خطر می‌کردند و به بنده می‌گفتند که در این جلسه شرکت نکنید. بنده گفتم که من در این جلسه شرکت می‌کنم؛ هرچه بادا باد!

بنده در این جلسه گفتم که ما در ایران خانواده‌هایی داریم که شوهر شیعه هست و همسرش سنی است. همچنین خانواده‌هایی داریم که دو تن از فرزندان شیعه و دو تن دیگر اهل سنت هستند. ایشان اصلاً باور نمی‌کرد و برایشان خیلی عجیب بود.

جلسه ما ساعت 10:30 شروع شد و تا ساعت 3 بعد از نیمه شب طول کشید. بعد از توضیحاتی که دادم و مستنداتی که به آنها نشان دادم، ثابت کردم که اهل سنت در ایران نماز جمعه دارند.

آن‌ها می‌گفتند که مگر می‌شود اهل سنت در ایران نماز جمعه داشته باشند؟! ما نمی‌توانیم باور کنیم، خیلی عجیب است! بنده گفتم که اهل سنت در دانشگاه تدریس دارند. ایشان می‌گفت که تا به حال این مسائل را به ما نگفتند.

این اساتید بالاتفاق همگی اصرار می‌کردند و وقتی به ایران برمی گردید، اگر بشود وزارت علوم ایران از وزارت علوم عربستان درخواست کند تا ما به ایران بیاییم و بهشت موعودی که شما دارید در مورد آن صحبت می‌کنید را از نزدیک ببینیم.

قضیه به این صورت است. جناب آقای محمدی عزیز شیعه در مذهب خودش و سنی هم در مذهب خودش هست. بنده بارها گفتم که اگر ما بتوانیم حنفی را حنفی نگهداریم و شافعی را شافعی نگهداریم، شق القمر کرده‌ایم.

بنده بارها گفتم که ما نباید بگذاریم حنفی و شافعی در تله سلفی گری و وهابی گری بیفتد. اگر ما بتوانیم این کار را انجام بدهیم، بالاترین کار را کرده‌ایم.

یکی از شب‌ها آقایی از کردستان زنگ زد و گفت: من دست و پای شما را می‌بوسم. اگر روشنگری‌های شما نبود، الآن من و فرزندانم در سوریه در کنار داعش می‌جنگیدیم به طوری که یا می‌کشتیم و یا کشته شده بودیم. همین روشنگری‌های شما نسبت به داعش بود که باعث شد که ما متوجه اصل قضیه شویم.

بنابراین شیعه‌ای که نسبت به مقدسات اهل سنت توهین می‌کند، از آمریکا و اسرائیل دستور می‌گیرد. همچنین آن سنی که نسبت به مقدسات شیعه توهین می‌کند هم از آمریکا و اسرائیل دستور می‌گیرد. هردو از کنار یک کرباس هستند.

ما باید قدری روشن باشیم. البته یک سری مسائل تاریخی است و همانطور که مجری محترم هم گفتند، این مسائل تاریخی باید برای همگان روشن شود. روشن شدن و توضیح دادن از واجبات است. ما باید ببینیم که در صدر اسلام چه اتفاقاتی افتاده است.

روشنگری از وظایف ماست همانطور که علمای اهل سنت هم باید روشنگری کنند، اما به صورت مستدل و مستند.

افراد نباید روایات کتاب «صحیح بخاری» را کنار بگذارند و از یک روایت دست پنجاهم و شصتم که نه مؤلف آن شناخته شده است و نه معلوم است این مطالب را از کجا بیرون آورده است مطلب بیان کند.

مجری:

بسیارخوب، خیلی ممنونیم. جناب آقای محمدی پشت خط هستید؟

بیننده:

بله برادر. به خدا گاهی اوقات وقتی اخبار ایران را نگاه می‌کنم و بچه‌های یمن را نگاه می‌کنم، تلویزیون را خاموش می‌کنم و وجدانم قبول نمی‌کند این تصاویر را ببینم.

عربستان بمب آمریکایی را روی سر مردم یمن می‌ریزد، به طوری که پانصد هزار کودک بی گناه از گرسنگی رنج می‌برد.

آیت الله دکتر حسینی قزوینی:

جناب آقای محمدی خداوند امثال شما را زیاد کند. در حال حاضر فضای مجازی فرصت خوبی برای همگان و امثال حضرتعالی فراهم کرده است.

مشابه همین مطلبی که شما می‌فرمایید را «شهید سلیمانی» هم فرمودند و کلیپ آن را هم در فضای مجازی پخش کردند.

ایشان نقل می‌کرد من خودم شاهد بودم که فرزند شیرخواره را از دامن مادر گرفتند، داخل روغن سرخ کردند و روی برنج جلوی مادر گذاشتند.

اصلاً ما کاری به اسلام و مسلمان بودن نداریم. آیا وحشی‌های جنگل چنین کاری با رقبا و مخالفین خودشان می‌کنند که این داعشی ها در سوریه و عراق و یمن انجام می‌دهند!؟

آقای محمدی عزیز ما از روشن بودن حضرتعالی تشکر می‌کنیم. تلاش کنید هرگاه مطلبی این چنینی داشتید که باعث ألفت بین شیعه و سنی می‌شود، بیان کنید.

ما در خدمت شما هستیم و فرمایشات امثال شما را پخش می‌کنیم و به آن هم افتخار می‌کنیم.

بیننده:

ممنونم، زحمت کشیدید، تشکر از لطفتان، خدا همیشه شما را برای ما نگهدارد.

آیت الله دکتر حسینی قزوینی:

ممنون و متشکرم، خدا حافظتان باشد.

مجری:

آقای محمدی بزرگوارید، خیلی ممنونیم. تشکر می‌کنیم از همه شما عزیزان. حضرت استاد بسیار تشکر می‌کنیم.

الحمدلله این جلسه هم در شب شهادت امام هادی (علیه السلام) بسیار از محضرتان بهره مند شدیم و از منش و روش امام هادی شنیدیم. ان شاءالله بتوانیم متمسک به اخلاق آن بزرگواران باشیم.

همچنین تشکر می‌کنیم از همه شما عزیزان. ان شاءالله بتوانیم مشمول شفاعت امام هادی قرار بگیریم.

اللهم اجعل محیانا محیا محمد و آل محمد اللهم اجعل مماتنا ممات محمد و آل محمد اللهم صل علی محمد و آل محمد

والسلام علیکم و رحمة الله و برکاته



مطالب مرتبط:
دیدگاه بزرگان اهل سنت، پیرامون شخصیت حضرت امام هادی (سلام الله علیه)معارف «زیارت جامعه کبیره»، منطبق با قرآن و سنّت!خدشه جاهلانه، بر گوهر گرانمایه «زیارت جامعه کبیره»!ادله نقلی نصب امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) از ناحیه خداوند
Share
* نام:
* پست الکترونیکی:
* متن نظر :
  

آخرین مطالب
پربحث ترین ها
پربازدیدترین ها