07/12/1401
موضوع: تبعیت از قرآن و اهلبیت؛ مهمترین پیام حدیث ثقلین به امت اسلامی!
برنامه حبل المتین
فهرست مطالب این برنامه:
روایتی زیبا از حضرت فاطمه (سلام الله علیها) در حق امیرالمؤمنین (سلام الله علیه)
خلاصه ای از مباحث جلسات گذشته پیرامون حدیث ثقلین
سه توصیه اخلاقی بسیار مهم و کارگشا در زندگی دنیا
تبعیت از قرآن و اهلبیت (علیهم السلام)؛ مهمترین پیام حدیث ثقلین به امت اسلامی
بلا و مصیبت بزرگی به نام «هبط اعمال»!
روایتی فوق العاده مهم و تکان دهنده، از امام صادق (سلام الله علیه)
مناظره تلفنی شنیدنی استاد حسینی قزوینی با جوان اهل سنت!
ناتوانی «پروفسور غامدی» از جواب سؤال استاد حسینی قزوینی!
بیننده اهل سنت: باید ببینم سند روایت صحیح مسلم، صحیح است یا ضعیف!!!
مجری:
بسم الله الرحمن الرحیم
شعبان شد و پیک عشق از راه آمد
عطر نفس بقیة الله آمد
با جلوه سجاد و ابوالفضل و حسین
یک ماه و سه خورشید در این ماه آمد
السلام علی المهدی الذی وعد الله به الأمم السلام علی ربیع الأنام و نضرة الأیام السلام علیک یا بقیة الله اللهم صل علی فاطمة و أبیها و بعلها و بنیها بعدد ما أحاط به علمک اللهم صل علی محمد و آل محمد و عجل فرجهم
سلام عرض میکنم محضر با محبت، مهربان و دوست داشتنی شما عزیزان دلم و بینندگان گرانقدر «شبکه جهانی حضرت ولی عصر».
ان شاءالله که این روزها و شبهای سراسر نور و سرور و شادی دلهایتان شاد باشد به شادی دل اهلبیت عصمت و طهارت. خیلی خوش آمدید به برنامه زنده «حبل المتین».
ایام ولادت باسعادت و نورانی سید و سالار شهیدان حضرت ابا عبدالله الحسین (علیه السلام)، وجود نازنین قمر منیر بنی هاشم، حضرت ابوالفضل العباس و ولادت باسعادت سید الساجدین امام زین العابدین را خدمت شما تبریک عرض میکنم.
ان شاءالله قسمت و روزی همه شما باشد هم کربلا هم مدینه و آنجا عرض ادب و عرض احترام کنید و دلهایتان شاد باشد.
خیلی خوشحالیم که بازهم خداوند نفس و توفیق داد و خدمت شما رسیدیم تا ان شاءالله قدردان نعمت محبت و ولایت محمد و آل محمد باشیم.
مردم عزیز و بینندگان نازنین می دانید ماه شعبان المعظم سراسر شادی و مولود و سرور اهلبیت عصمت و طهارت است.
در میان ماههای قمری تنها ماهی که ما هیچ مناسبت رحلت و شهادت نداریم، ماه شعبان المعظم است. از طرف دیگر تنها ماهی که ما شادی در آن نداریم، ماه محرم است.
تمام این قضایا به نوعی پیوند خورده است به وجود نازنین مولا و اربابمان حضرت سیدالشهدا (علیه السلام).
به جهت اینکه در آستانه نیمه شعبان هم هستیم، یک آرزو هم برایتان بکنم. ان شاءالله خداوند قسمت و روزیتان کند نیمه شعبان کربلا باشید. واقعاً کربلا در نیمه شعبان دیدن دارد.
اگر بخواهیم بهترین شب و بهترین روز در جشن در کربلا چه روز و شبی است، میتوانیم به جرئت بگوییم نیمه شعبان. همچنین اگر در عزا و مراسم عزاداری هم میتوانیم بگوییم کربلا در اربعین با شکوه و عظمت است و مثل و همتایی ندارد.
ان شاءالله خداوند کربلا را در تمامی این مناسبتها قسمت و روزیتان کند و تجربه کنید. کربلا را هم در ایام شادی و سرور و هم ایام محرم و صفر تجربه کنید، مخصوصاً کسانی که در خارج از کشور هستند و تا به حال این توفیق نصیبشان نشده است.
امشب هم توفیق داریم در محضر سرور عزیز و گرانقدر حضرت آیت الله حسینی قزوینی عزیز و بزرگوار و نازنین باشیم. سلام علیکم و رحمة الله، أسعد الله أیامکم سعیدا؛
حضرت آیت الله حسینی قزوینی:
السلام علیک یا بقیة الله فی أرضه السلام علیک یا میثاق الله الذی أخذه و وکده السلام علیک یا وعد الله الذی ضمنه السلام علیک یا صاحب المرئی و المسمع فما کان لنا شیء الا و انتم له السبب و الیه السبیل
سلام علیکم و رحمة الله و برکاته، أسعد الله أیامکم ان شاءالله. خدمت بینندگان عزیز و گرامی خالصانهترین سلامم را تقدیم میکنم و موفقیت روزافزون برای همه شما گرامیان و خودمان و دست اندرکاران «شبکه جهانی حضرت ولی عصر» از خداوند عالم طلب میکنم.
اعیاد شعبانیه به ویژه میلاد نور و میلاد عصاره عالم وجود و موعود أمم و مایه آرامش قلب انبیاء و اولیاء و اوصیاء حضرت بقیة الله الأعظم را به همه شما عزیزان تبریک عرض میکنم.
خدا را به اولین مولود این ماه سرور آزادگان حضرت سیدالشهداء سوگند میدهیم فرج آخرین مولود این ماه حضرت بقیة الله الأعظم را نزدیک کند و همه ما را از یاران خاص و سربازان فداکار و مطیع و شهدای رکابش قرار بدهد، ان شاءالله.
روایتی زیبا از حضرت فاطمه (سلام الله علیها) در حق امیرالمؤمنین (سلام الله علیه)
ما طبق رسم همیشگی بحثمان را از حضرت صدیقه طاهره آغاز میکنیم. «ابن ابی الحدید معتزلی» عالم سنی روایتی را از حضرت فاطمه زهرا (سلام الله علیها) نقل کرده است که حضرت فرمودند:
«إن السعید کل السعید حق السعید من أحب علیا فی حیاته و بعد موته»
حقیقت سعادت و واقعیت تمام سعادتها و رستگاریها در دوستی علی بن أبی طالب هست، چه در زمان حیات آن بزرگوار و چه بعد از رحلت ایشان.
شرح نهج البلاغة لابن أبی الحدید، نویسنده: ابن أبی الحدید، عبد الحمید بن هبة الله، محقق / مصحح: ابراهیم، محمد ابوالفضل، ج 9، ص 169، باب ذکر الأحادیث و الأخبار الواردة فی فضائل علی
میخواهم از قول تمام بینندگان عرض کنم:
تو کیستی، تو تمام پیمبری زهرا
تو حجت حجج الله اکبری زهرا
بهشت احمدی و رکن حیدری زهرا
ز چهار بانوی باغ بهشت سری زهرا
تو مادر حسنینی نه، مادر همهای
چه بهتر است که بگویم فقط تو فاطمهای!
صلی الله علیک یا مولاتی یا فاطمة الزهراء
مجری:
حضرت استاد خیلی ممنون و متشکرم. برنامه را با نام و یاد حضرت مادر آغاز کردید که این روزها دل حضرت مادر شاد است، هم از ولادت باسعادت فرزند عزیزشان امام حسین (علیه السلام) و هم از ولادت باسعادت فرزند عزیزشان حضرت ابوالفضل العباس.
حضرت ابوالفضل هم به نوعی فرزند حضرت فاطمه زهرا هستند، به خاطر حمایتهای بی دریغی که از حضرت سیدالشهدا داشتند.
خداوند مثل چنین روزی نوهای را به حضرت صدیقه طاهره فاطمه زهرا (سلام الله علیها) عنایت میکند، حضرت سید الساجدین که زینت همه عبادت کنندگان عالم شد.
دوستان اگر در خاطر شریفتان باشد، بحث ما درسهایی از امامت و ولایت بود. این برنامه شصت و نهمین برنامهای است که با این موضوع تقدیم حضور بینندگان عزیز میشود.
محوریت بحث و گفتگوی ما حدیث شریف و متواتر ثقلین است که یکی از معتبرترین احادیث بود. ما داریم جنبههای مختلف این حدیث را در محضر حضرت استاد بحث میکنیم.
حضرت استاد بزرگواری بفرمایید خلاصهای از مباحث گذشته بفرمایید تا به سراغ مباحث جدیدمان برویم.
خلاصه ای از مباحث جلسات گذشته پیرامون حدیث ثقلین
حضرت آیت الله حسینی قزوینی:
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین و هو خیر ناصر و معین الحمدلله و الصلاة علی رسول الله و علی آله آل الله لاسیما علی مولانا بقیة الله و اللعن الدائم علی اعدائهم اعداء الله إلی یوم لقاء الله.
أفوض أمری إلی الله إن الله بصیر بالعباد حسبنا الله و نعم الوکیل نعم المولی و نعم النصیر یا أبا صالح المهدی ادرکنی
ما در رابطه با حدیث ثقلین عرض کردیم که در کتب صحاح اهل سنت از «صحیح مسلم» گرفته تا «سنن نسائی» و «سنن ابن داود» و دیگران به صورت متواتر یا قریب به تواتر نقل کردهاند.
در این حدیث با واژگان و عبارتهای مختلف نقل شده است که اگر به کتاب و اهلبیت تمسک کنید، هرگز گمراه نخواهید شد. این دو از همدیگر جدا نمیشوند تا کنار حوض کوثر نزد من آیند.
اگر از قرآن و اهلبیت تبعیت کنید و گوش به فرمان قرآن و اهلبیت باشید، از هرگونه ضلالت و گمراهی در امان هستید. جدایی از قرآن و اهلبیت جدایی از خداوند عالم است. قرآن و اهلبیت مرجعیت علمی شما هستند.
«فَلا تَقْدُمُوهُمَا فَتَهْلَکُوا وَلا تَقْصُرُوا عنهما فَتَهْلَکُوا وَلا تُعَلِّمُوهُمْ فَإِنَّهُمْ أَعْلَمُ مِنْکُمْ»
از آنها پیشی نگیرید که هلاک میشوید، از آنها عقب نمانید که هلاک میشوید، به آنها چیزی یاد ندهید که آنها از شما اعلم هستند.
المعجم الکبیر، اسم المؤلف: سلیمان بن أحمد بن أیوب أبو القاسم الطبرانی، دار النشر: مکتبة الزهراء - الموصل - 1404 - 1983، الطبعة: الثانیة، تحقیق: حمدی بن عبدالمجید السلفی ج 5، ص 166، ح 4971
قرآن و اهلبیت میزان هستند. قرآن و اهلبیت خط کش هستند. اگر کوچکترین انحرافی از گفتار قرآن و اهلبیت و سیره اهلبیت داشته باشیم، قطعاً اولین لحظه مرگ ما اولین بدبختی ما هست و آنجا آرزو میکنیم که خداوند ما را به دنیا برگرداند و تقاضا میکنیم:
(رَبِّ ارْجِعُونِ لَعَلِّی أَعْمَلُ صالِحاً فِیما تَرَکت)
پروردگار من! مرا باز گردانید! شاید در آنچه ترک کردم (و کوتاهی نمودم) عمل صالحی انجام دهم.
سوره مؤمنون (23): آیات 99 و 100
سه توصیه اخلاقی بسیار مهم و کارگشا در زندگی دنیا
من این جمله اخلاقی را هم عرض کنم که بنده خودم به این جمله عامل هستم، امیدوارم ان شاءالله حرفم اثر بگذارد. من هر روز صبح که از خواب بلند میشوم، جملهای با خداوند می گویم.
ا- سلام بر حضرت امام زمان (علیه السلام)
خواب برادر مرگ است. تصور کنیم که الآن مرگ ما فرارسیده است و عزرائیل جلوی در آمده است. ما خواهش کردیم و گفتیم:
(رَبِّ ارْجِعُونِ لَعَلِّی أَعْمَلُ صالِحاً فِیما تَرَکت)
خدایا به ما توفیق بده که بعد از این عمل صالح انجام دهیم. آیت الله بهجت میفرمودند صبح زود که از خواب بلند میشوید دستتان را بر سینه بگذارید، به حضرت ولی عصر سلام کنید و بگویید: آقاجان دستم به دامنتان، مرا از لغزشها حفظ کن!
وقتی مینشینید، بگویید: «یا صاحب الزمان». وقتی برمی خیزید، بگویید: «یا صاحب الزمان». وقتی تکان میخورید، بگویید: «یا صاحب الزمان». آخر شب بازهم رو به قبله و دست به سینه سلام بدهید.
به حضرت صاحب الزمان بگویید که من تلاش کردم لغزش نداشته باشم، اما لباس عصمت تنها به قد و قواره خاندان عصمت و طهارت دوخته شده است. من لغزشهایی داشتم.
«إِنَّ بَینِی وَ بَینَ اللَّهِ ذُنُوباً لَا یأْتِی عَلَیهَا إِلَّا رِضَاکم»
عیون أخبار الرضا علیه السلام، نویسنده: ابن بابویه، محمد بن علی، محقق / مصحح: لاجوردی، مهدی، ج 2، ص 277، ح 1
من گناهانی مرتکب شدهام و لغزشهایی از من سر زده است که جز رضایت و شفاعت شما هیچ راهی برای بخشش گناهان من نیست.
حضرت صاحب الزمان را به مادرش حضرت صدیقه طاهره سوگند بدهیم تا از خدا بخواهد از سر تقصیراتی که ما در عمرمان مخصوصاً امروز انجام دادهایم، بگذرد.
2- مداومت در ذکر استغفار
ما بعضی گناهانی مرتکب میشویم و توجه هم نداریم. یکی از بزرگان میگفت: الآن که به ماشین سوار شدم تا از فلان خیابان به اینجا بیایم، نمیدانم چقدر مورچه و حیوان زیر چرخ ماشین من له شده است. این حیوانات جان دار هستند.
میازار موری که دانه کش است * که جان دارد و جان شیرین خوش است
ممکن است بوق زده باشیم و فردی ترسیده باشد. ممکن است سبقت بیجا گرفته باشیم و حق او ضایع شده باشد. ببینیم در این ده دقیقه که از خانه تا محل کار آمدیم، دهها گناه از ما سر زده است که اصلاً به آن توجه نداشتهایم.
بنابراین ائمه اطهار (علیهم السلام) توصیه کردند که زیاد استغفار کنید. زیاد استغفار کردن هم گناهان را میبخشد و هم روزی را زیاد میکند و هم به اولاد و ذریه ما برکت میدهد. تنها گناهان بخشیده نمیشود.
(اسْتَغْفِرُوا رَبَّکمْ إِنَّهُ کانَ غَفَّاراً یرْسِلِ السَّماءَ عَلَیکمْ مِدْراراً وَ یمْدِدْکمْ بِأَمْوالٍ وَ بَنِین)
از پروردگار خویش آمرزش بطلبید که او بسیار آمرزنده است. تا بارانهای پر برکت آسمان را پی در پی بر شما فرستد، و شما را با اموال و فرزندان فراوان امداد کند
سوره نوح (71): آیات 10 – 12
بنابراین رسول اکرم فرمودند: خوشا به حال بندهای که در کنار هر گناهش یک «استغفرالله» هم ثبت کرده است.
3- مداومت در ذکر صلوات
دوستان زیاد استغفار کنید و زیاد صلوات بفرستید. در روایت داریم تمام کسانی که نماز زیاد خواندند پشیمان میشوند و می گویند: ای کاش بیشتر نماز میخواندیم.
تمام کسانی که قرآن خواندند پشیمان میشوند و می گویند: ای کاش بیشتر قرآن میخواندیم.
تمام کسانی که حج رفتند پشیمان میشوند و می گویند: ای کاش چند حج بیشتر میرفتم. تمام کسانی که زیارت امام حسین رفتند، می گویند: ای کاش بیشتر به زیارت میرفتیم.
تنها کسانی که در قیامت اظهار ندامت نمیکنند، کسانی هستند که زبانش به صلوات بر محمد و آل محمد عادت کرده است. خداوند عالم به قدری به این افراد پاداش میدهد که چشم و دلشان سیر میشود و دیگر افسوس نمیخورند!!
بنابراین عزیزان ما وقتی بیکار هستند و پشت ماشین نشستهاند یا سر سفره نشستهاند یا دارند راه میروند، در صلوات فرستادن بخیل نباشند.
در روایت داریم بخیلترین انسانها کسی است که بیکار است، اما لبهایش به ذکر خدا گشوده نمیشود.
مجری:
اللهم صل علی محمد و آل محمد و عجل فرجهم
حضرت استاد از شما خیلی ممنونم. ماه شعبان، ماه صلوات و ماه پیامبر اکرم است و این ذکر هزینهای هم ندارد. خانمها هم که در خانه هستند و مشغول کار خانه و زحمت منزل هستند، زبانشان در حال ذکر باشد.
عزیزی مشغول کار در اداره و جاهای مختلف است و هرکسی به هر شکلی میتواند از این ذکر بافضیلت بهره ببرد.
جناب استاد در برنامه گذشته اشاره فرمودید که حدیث ثقلین یک پیام بسیار جدی و دقیقی را برای امت اسلامی دارد و حضرتعالی اشاره به این پیام اشاره فرمودید.
بحث ما در هفته گذشته ناتمام ماند و احتمالاً مطالب مهم و کلیدی باقی ماند و تقاضا داریم این مطالب را تکمیل بفرمایید.
تبعیت از قرآن و اهلبیت (علیهم السلام)؛ مهمترین پیام حدیث ثقلین به امت اسلامی
حضرت آیت الله حسینی قزوینی:
حدیث ثقلین پیامهای زیادی دارد. اگر ما بخواهیم پیامهای حدیث ثقلین در منابع شیعه و سنی را موشکافی کنیم، شاید خود چندین جلسه طول بکشد، من چند نکته را به عنوان خلاصه عرض میکنم.
«حاکم نیشابوری» یکی از علمای بزرگ اهل سنت متوفای 405 هجری کتابی به نام «المستدرک علی الصحیحین» دارد. ایشان در جلد سوم صفحه 118 مینویسد: رسول اکرم در منطقه غدیر خم خطبهای خواند.
«فحمد الله وأثنی علیه وذکر ووعظ»
خیلی جالب است! «وعظ» به معنای این است که موعظه کرد، اما «ذکر» به معنای این است که تذکر داد.
به عنوان مثال می گویند که رئیس فلان اداره به کارمندش یک تذکر داد. وزیر به رئیس دفتر و معاون خود تذکر داد. تذکر در حقیقت یک اعلان خطر و یادآوری گذشته و آینده است.
ما با استفاده از نرم افزارهای موجود در کتب اهل سنت خیلی جستجو کردیم تا ببینیم متن خطبه غدیر که «وذکر ووعظ» در مورد آن آمده است، چه موعظهای کرده و چه تذکری داده است اما پیدا نکردیم.
در قرن چهارم آقای «طبرانی» متوفای 360 هجری در کتاب «معجم الکبیر» جلد سوم صفحه 180 حدود یک صفحه و نیم خطبه غدیر را مطرح کرده است. من قبل از آن نتوانستم متن خطبه غدیر را پیدا کنم، اما نمیگویم نیست.
یکی از نرم افزارهایی که داریم به نام «مکتبه اهلبیت» دارای چهارصد هزار جلد کتاب است که در اینترنت هم الی ماشاءالله موجود است. ما قبل از ایشان نتوانستیم پیدا کنیم.
پیغمبر اکرم میان نماز ظهر و عصر حدود سه ساعت صحبت کردند و تنها یک صفحه و نیم مطلب در خصوص این خطبه آمده است.
ما یک ساعت صحبت میکنیم و وقتی دوستان ما پیاده میکنند حدود چهل صفحه مطلب میشود. در مقابل صحبتهای پیغمبر اکرم یک صفحه و نیم شده است، یعنی به اندازه پنج دقیقه!! این قضیه هم جای تأسف دارد.
حضرت صدیقه طاهره (سلام الله علیها) نسبت به خطبه غدیر فرمودند:
«وَ هَلْ تَرَک أَبِی یوْمَ غَدِیرِ خُمٍّ لِأَحَدٍ عُذْرا»
آیا پدرم روز غدیر خم برای کسی عذری باقی گذاشت؟
الخصال، نویسنده: ابن بابویه، محمد بن علی، محقق / مصحح: غفاری، علی اکبر، ج 1، ص 173، ح 228
متأسفانه تنها همین عبارت «وذکر ووعظ» در کتب اهل سنت آمده است. بعضی از کتب همانند «صحیح مسلم» کلمه «وذکر» را ابتدا آوردهاند و «ووعظ» را بعد از آن آوردهاند و بعضی از کتب همانند «معجم الکبیر» بالعکس. «حاکم نیشابوری» مینویسد:
«فقال ما شاء الله أن یقول»
پیغمبر اکرم نسبت به آنچه خداوند میخواست حرف زد.
دوستان عزیز خیلی عجیب است! این بدان معناست که پیغمبر اکرم هرچه از دستشان آمد را در این خطبه مطرح کردند.
«ثم قال أیها الناس إنی تارک فیکم أمرین لن تضلوا إن اتبعتموهما وهما کتاب الله وأهل بیتی عترتی»
سپس فرمود: ای مردم! من در میان شما دو چیز میگذارم. اگر از آنها تبعیت کنید، گمراه نخواهید شد. کتاب خدا و عترت من اهلبیت من.
المستدرک علی الصحیحین، اسم المؤلف: محمد بن عبدالله أبو عبدالله الحاکم النیسابوری، دار النشر: دار الکتب العلمیة - بیروت - 1411 هـ - 1990 م، الطبعة: الأولی، تحقیق: مصطفی عبد القادر عطا، ج 3، ص 118، ح 4577
اولین پیام حدیث ثقلین تبعیت از قرآن و اهلبیت است. قرآن به تنهایی فایدهای ندارد و اهلبیت به تنهایی هم هیچ سودی ندارد. قرآن و اهلبیت باید در کنار هم باشند.
آقای «ابن حجر هیتمی» هم در کتاب «الصواعق المحرقه» بخش اول این مطلب را میآورد و مینویسد:
«وفی روایة صحیحة إنی تارک فیکم أمرین لن تضلوا إن تبعتموهما»
در روایت صحیح آمده است که پیغمبر اکرم فرمود: من در میان شما دو چیز به امانت میگذارم و اگر از آنها تبعیت کنید هرگز گمراه نمیشوید.
«وهما کتاب الله وأهل بیتی عترتی»
الصواعق المحرقة علی أهل الرفض والضلال والزندقة، اسم المؤلف: أحمد بن محمد بن علی ابن حجر الهیثمی، دار النشر: مؤسسة الرسالة - لبنان - 1417 هـ - 1997 م، الطبعة: الأولی، تحقیق: عبد الرحمن بن عبد الله الترکی - کامل محمد الخراط، ج 2، ص 439
عشق و محبت به تنهایی کفایت نمیکند. اگر تنها برای مظلومیت اهلبیت گریه کنیم کفایت نمیکند.
نمیگوییم گریه کردن برای اهلبیت فایدهای ندارد، بلکه برای اهلبیت یک «یا علی» گفتن هم پاداش خود را دارد. در مقابل نه جای نماز را میگیرد، نه جای روزه را میگیرد، نه جای حج را میگیرد، نه جای زکات را میگیرد.
بلا و مصیبت بزرگی به نام «هبط اعمال»!
علاوه بر این بعضی از گناهانی از انسان سر می زند که ثوابهای ما را هبط میکند. قرآن کریم میفرماید:
(یا أَیهَا الَّذِینَ آمَنُوا لا تَرْفَعُوا أَصْواتَکمْ فَوْقَ صَوْتِ النَّبِی)
ای کسانی که ایمان آوردهاید صدای خود را فراتر از صدای پیامبر نکنید.
سوره حجرات (49): آیه 2
این کار سبب میشود که اعمال شما هبط شود. اگر ما فرصت مناسبی در جلسه شبهای جمعه به دست آوریم، به گناهانی که باعث میشود اعمال خوب انسان سوخته شود خواهیم پرداخت.
در روایت آمده است که اصحاب از رسول گرامی اسلام پرسیدند: یا رسول الله! این همه ثواب به واسطه صلوات فرستادن و نماز خواندن و روزه گرفتن داریم. بنابراین فردای قیامت دیگر حالمان خوب است. رسول گرامی اسلام (صلی الله علیه و آله و سلم) فرمود: به شرط اینکه آتشی نفرستید تا ثوابهایتان را بسوزاند!!
مجری:
همانند خرمنی که جمع میشود و با یک کبریت از بین میرود.
حضرت آیت الله حسینی قزوینی:
یکی از بزرگان میگوید: ما ثوابها را داخل کیسهای میریزیم، اما ته آن سوراخ است. هرچه ما میریزیم از پایین بیرون میرود و وقتی به خانه میرسیم هیچ چیزی درون کیسه باقی نمانده است.
بنابراین عزیزان قدری دقت کنند. یکی از خطرناکترین مطالبی که بنده در قرآن کریم و روایات دیدهام، بحث هبط اعمال است. این همه نماز و روزه و زکات و گریه کردن به واسطه یک عمل اشتباه آتش میگیرد و به خاکستر تبدیل میشود.
ما شب اول قبر میبینیم از هیچ کدام از اعمال ما خبری نیست. ما به خداوند متعال عرضه میداریم: خدایا! این پروندهای که به من دادهاند اشتباهی است و پرونده فرد دیگری است. خطاب میرسد: پرونده متعلق به خود توست.
ما عرضه میداریم: من این همه حج رفتم و نماز خواندم و اعمال ثواب انجام دادم. خطاب میرسد: بله انجام دادی، اما در کنار آن، فلان اعمالی را انجام دادی که کار ثواب تو را هبط کرد.
روایتی فوق العاده مهم و تکان دهنده، از امام صادق (سلام الله علیه)
بنده یک مرتبه عرض کردم سال 1361 نذر کرده بودم یک دور کتاب «بحارالانوار» را از اول تا آخر مطالعه کنم. تابستان بود و مسافرتی به قزوین داشتیم. محل ما سردسیر است و ما گاهی اوقات تابستانها کرسی میگذاشتیم یا بخاری روشن میکردیم.
بنده هر روز اول صبح یک جلد از کتاب «بحارالانوار» را میگرفتم و تا آخر شب مطالعه میکردم و نت برداری میکردم. آن تابستان یکی از موفقترین تابستانهای عمر من بود. بنده الآن هم گاهی اوقات به آن یادداشتها مراجعه میکنم و استفاده میکنم.
یکی از روایاتی که من تا آن زمان ندیده بودم و برای من خیلی تکان دهنده بود، روایتی از رسول اکرم بود. الآن هم که این قضیه را برای شما عرض میکنم، احساس میکنم موهای بدنم سیخ میشود.
امام صادق (سلام الله علیه) فرمودند:
«مَنْ رَوَی عَلَی مُؤْمِنٍ رِوَایةً یرِیدُ بِهَا شَینَهُ وَ هَدْمَ مُرُوَّتِه»
ما گاهی اوقات پشت سر برادر دینی حرفی میزنیم و با آبروی او بازی میکنیم. ما یک سعایتی انجام میدهیم و رئیس اداره شخص دیگری را از اداره بیرون میاندازد. گاهی اوقات ما فردی را بی آبرو میکنیم و مردم دیگر به او احترام نمیگذارند.
«مَنْ رَوَى عَلَى مُؤْمِنٍ رِوَایَةً یُرِیدُ بِهَا شَیْنَهُ وَ هَدْمَ مُرُوَّتِهِ لِیَسْقُطَ مِنْ أَعْیُنِ النَّاسِ»
اگر کسی درباره برادر مؤمن خود حرفی را بزند تا که او را بدنام کند و شخصیت او را خراب کند تا او را از چشم مردم بیاندازد؛
«أَخْرَجَهُ اللَّهُ مِنْ وَلَایتِهِ إِلَی وَلَایةِ الشَّیطَانِ فَلَا یقْبَلُهُ الشَّیطَان»
خداوند او را از تحت ولایت خود خارج میکند و وارد زمین شیطان میکند، اما شیطان هم او را قبول نمیکند.
بحار الأنوار، نویسنده: مجلسی، محمد باقر بن محمد تقی، محقق / مصحح: جمعی از محققان، ج 72، ص 168، ح 40
شیطان هم به این شخص میگوید که بودن تو در زمین من برای من ننگ است. این روایت خیلی تکان دهنده است.
بنابراین خیلی باید مراقب حرفهایمان باشیم. گاهی اوقات توجه نداریم و جملهای بیان میکنیم.
گاهی اوقات میبینیم در فضای مجازی بعضی افراد جملهای نسبت به مسئولین یا افراد دیگر میبینند و در کانالها و پیج ها منتشر میکنند. همین کار باعث میشود که آبروی یک مؤمن زیر سؤال برود.
از من به دوستان نصیحت وقتی مطلبی میبینید، تلاش کنید آن را منتشر نکنید. من کاری ندارم مطالعه میکنید یا مطالعه نمیکنید یا اینکه درست است یا نادرست است، اما نشر آن به منزله بازی کردن با آبروی افراد است و تا این اندازه خطرناک است.
بنابراین رسول اکرم میفرماید: اگر از اهلبیت تبعیت کنید، گمراه نخواهید شد. اولین پیام حدیث ثقلین تبعیت از اهلبیت و گوش دادن به حرف اهلبیت است. تبعیت دو کلمه هم بیشتر نیست: ترک محرمات و اتیان واجبات.
به تعبیر مرحوم آیت الله قاضی (رضوان الله تعالی علیه) این دو کلمه همانند کندن کوه با مژههای چشم است.
گفتن ترک محرمات و اتیان واجبات خیلی ساده است. اگر کسی از صبح که بلند میشویم از ما فیلم برداری کند و موقع خوابیدن آنها را مرور کنیم، میبینیم چقدر گناه داریم.
«شهید دستغیب» میفرمود: اگر روزی از اول صبح تا غروب از شما فیلم برداری کنند و غروب از تلویزیون پخش کنند، اگر خجالت نکشیدید و ناراحت نشدید انسان خوبی هستید. امام کاظم (علیه السلام) فرمود:
«لَیسَ مِنَّا مَنْ لَمْ یحَاسِبْ نَفْسَهُ فِی کلِّ یوْم»
از ما نیست کسی که هر روز به پرونده اعمال خود رسیدگی نکند.
الکافی، نویسنده: کلینی، محمد بن یعقوب، محقق / مصحح: غفاری علی اکبر و آخوندی، محمد، ج 2، ص 454، ح 2
یکی از کارهایی که اولیاء خدا و بزرگان دین و علمای سیر و سلوک به ما توصیه میکنند، این است که آخر شب چند دقیقه قلم و کاغذی برداریم و گناهانی که مرتکب شدیم را در یک طرف و واجبات و مستحباتی که انجام دادیم را در طرف دیگر بنویسیم.
همچنین کارهایی که بدون نیت انجام دادیم را در یک طرف دیگر بنویسیم و ببینیم امروز چند مرده حلاج بودهایم!!
(بَلِ الْإِنْسانُ عَلی نَفْسِهِ بَصِیرَة)
بلکه انسان خودش از وضع خود آگاه است.
سوره قیامة (75): آیه 14
حضرت امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) فرمودند:
«وَ حَاسِبُوهَا مِنْ قَبْلِ أَنْ تُحَاسَبُوا»
قبل از اینکه به حساب شما برسند، خودتان به حساب خود برسید.
نهج البلاغة، نویسنده: شریف الرضی، محمد بن حسین، محقق / مصحح: صالح، صبحی، ص 123، خ 90
بازهم آقای «مناوی» یکی از علمای بزرگ اهل سنت متوفای 1093 هجری همین تعبیر را دارد و مینویسد:
«أی الکتاب والعترة أی یستمرا متلازمین»
کتاب و عترت همواره متلازم هم هستند و هرگز از همدیگر جدا نمیشوند.
«إنی تارک فیکم تلویح بل تصریح بأنهما کتوأمین»
مراد از این عبارت این است که قرآن و عترت توأم با همدیگر هستند و همانند دو انسان دوقلو هرگز از همدیگر جدا نمیشوند.
«ووصی أمته بحسن معاملتهما وإیثار حقهما علی أنفسهم واستمساک بهما فی الدین»
رسول اکرم به امت خود وصیت کرده است که با اهلبیت معامله خوبی داشته باشند و حق آنها را بر حق خودشان مقدم بدارند و در مسائل دینی به کتاب و سنت تمسک کنند.
«هذا الخبر یفهم وجود من یکون أهلا للتمسک به من أهل البیت والعترة الطاهرة فی کل زمن إلی قیام الساعة»
مراد از اینکه رسول اکرم فرمودند قرآن و اهلبیت از همدیگر جدا نمیشوند نشانگر این است که یکی از اهلبیت تا قیام قیامت روی کره زمین است.
فیض القدیر شرح الجامع الصغیر، اسم المؤلف: عبد الرؤوف المناوی، دار النشر: المکتبة التجاریة الکبری - مصر - 1356 هـ، الطبعة: الأولی، ج 3، ص 15، باب حرف الهمزة
اگر این دو کنار هم بود به این معناست که ما اهل نجات هستیم. در غیر این صورت اهل هلاک هستیم.
شب اول قبر از ما سؤال میکنند که چرا فلان کار را کردید، بتوانم بگویم فلان آیه به من دستور داده بود. وقتی از من بپرسند چرا فلان کار را نکردید، بتوانم بگویم زیرا امامم این را به من فرموده بود.
من قبلاً هم گفتم امام صادق (علیه السلام) نشسته بودند و چند تن از اصحابشان نظیر «زراره» و «أبان بن تغلب» و «محمد بن مسلم» هم نشسته بودند. پیرزنی خدمت امام صادق آمد تا مسئلهای سؤال کند. حضرت به اصحابشان فرمود: دقت کنید سؤالی که این خانم میپرسد خیلی پیام دارد.
پیرزن گفت: یابن رسول الله! من دکتر رفتم و دکتر به من گفته است برای بیماریات باید شراب بخوری.
اخیراً مُد شده است افرادی بیماری خود را با شراب و آب جو درمان میکنند و سفارش میکنند به من نگویید، اما در غذای من شراب بریزید. مگر عمر چقدر ارزش دارد که انسان بخواهد با شراب نجس چهار روز بیشتر عمر کند.
امام صادق فرمود: آمدی چه چیزی را از من سؤال کنی؟! پیرزن گفت: آمدم سؤال کنم تا اگر شما دستور دادید شراب بخور الآن بروم و شراب بخورم. اگر شب اول قبر از من سؤال کردند که چرا شراب خوردی، می گویم امام زمانم دستور داد.
اگر دستور دادید شراب نخور، نمیخورم. اگر با این مرض از دنیا رفتم و شب اول قبر از من سؤال کردند چرا شراب نخوردی، می گویم که امام زمانم به من دستور داد.
به عنوان مثال اگر به کسی دارویی تجویز کنند، اگر دارو نخورد و به خاطر نخوردن دارو از دنیا برود، نوعی خودکشی است. خودکشی که شاخ و دُم ندارد. گاهی اوقات انسان با خوردن سم خودکشی میکند و گاهی اوقات با نخوردن دارو!
امام صادق به اصحاب رو کردند و فرمودند: ایمان یعنی این! تبعیت یعنی این! استمساک یعنی این! تمسک یعنی این! رسول گرامی اسلام میفرماید:
«لن تضلوا إن اتبعتموهما»
اگر از قرآن و اهلبیت تبعیت کردید هرگز گمراه نمیشوید.
وقتی شب اول قبر از من سؤال کردند که چرا فلان کار را کردید، بتوانم بگویم که قرآن و اهلبیت این دستور را به من داده بودند. وقتی شب اول قبر به من بگویند چرا فلان کار را ترک کردید، بتوانم بگویم قرآن و اهلبیت مرا از این کار نهی کرده بودند.
خوشا به حال کسانی که برای هر کارشان مستمسک از قرآن و اهلبیت عصمت و طهارت (علیهم السلام) دارند.
بزرگترین پیام حدیث ثقلین این است که ما در تمام زندگی خود شبانه روز مراقب باشیم اعمال ما و اخلاق ما و سیره ما و گفتار ما و رفتار ما با اهل و عیال و همسایه و دیگران قرآن و اهلبیت باشد.
اگر چنین بودیم، می دانید کار به کجا میرسد؟! قرآن کریم میفرماید: کسی که از من تبعیت کند و به واجبات و مستحبات عمل کند؛
«کنْتُ سَمْعَهُ الَّذِی یسْمَعُ بِهِ وَ بَصَرَهُ الَّذِی یبْصِرُ بِهِ وَ لِسَانَهُ الَّذِی ینْطِقُ بِهِ وَ یدَهُ الَّتِی یبْطِشُ بِهَا»
کافی، نویسنده: کلینی، محمد بن یعقوب، محقق / مصحح: غفاری علی اکبر و آخوندی، محمد، ج 2، ص 352، ح 7
اگر این شخص میبیند و میشنود، این گوش او نیست بلکه من هستم که در گوش او تجلی کردهام. همانطور که در درخت تجلی کردم و گفت:
(إِنِّی أَنَا اللَّهُ رَبُّ الْعالَمِین)
منم خداوند، پروردگار جهانیان!
سوره قصص (28): آیه 30
زبان این شخص زبان خدایی میشود. تمام وجود این شخص رنگ خدایی میگیرد.
(صِبْغَةَ اللَّهِ وَ مَنْ أَحْسَنُ مِنَ اللَّهِ صِبْغَة)
رنگ خدایی (بپذیرند، رنگ ایمان و توحید و اسلام) و چه رنگی از رنگ خدایی بهتر است؟
سوره بقره (2): آیه 138
چقدر این آیه زیباست! من از این آیه خیلی خوشم میآید. نمیدانم رنگ خدا چه گناهی کرده است که ما از آن خیلی دور هستیم و نستجیر بالله رنگ شیطانی گرفتیم. این گناهان و معصیتها چه بفهمیم و چه نفهمیم ما را احاطه کرده است.
الآن که داریم میآییم، ده عدد مورچه زیر دست ما له شده است. قلب این مورچه شکسته است و همانجا ما را نفرین کرد، چه من بدانم و چه من ندانم.
این همانند آن است که شما در کوچه میروید و کسی دارد به گنجشکی سنگ می زند. سنگ روی سر شما می افتد و سر شما میشکند. آیا او را دعا میکنید یا او را نفرین میکنید؟! آیا قلبتان میشکند یا نمیشکند؟! دل شکستن اثر وضعی دارد.
بنابراین ما باید حواسمان باشد قسمتهایی که در اختیارمان هست نسبت به واجبات و محرمات مقید باشیم.
بعضی گناهانی هم هست که از تحت اختیار ما بیرون است، اما در زندگی ما اثر وضعی میگذارد. گفته شده برای آن گناهان هم زیاد استغفار کنید. در دعای استغفار حضرت امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) نقل شده است:
« اللَّهُمَّ وَ أَسْتَغْفِرُکَ لِکُلِّ ذَنْبٍ نَسِیتُهُ فَأَحْصَیْتَهُ»
بار خدایا ! از تو آمرزش میطلبم برای هر گناهی که آن را فراموش کرده ام ولی تو آنرا شمرده ای.
البلد الأمین و الدرع الحصین؛ نویسنده: کفعمى، ابراهیم بن على عاملى، ناشر: مؤسسة الأعلمی للمطبوعات، مکان چاپ: بیروت، 1418 ق؛ ص 40
گناهانی کردهام و آنها را فراموش کردهام تا استغفار کنم. گناهانی کردهام و توجه نکردم که آنها گناه بوده است. گناهانی کردهام و متوجه گناه نشدم.
دوستان! استغفار، استغفار، استغفار. ماه شعبان ماه رسول الله است. ما با توسل به پیغمبر اکرم تلاش کنیم وقتی ماه رمضان میآید، در پرونده اعمال ما یک گناه صغیره هم نباشد.
نه تنها گناه نباشد، بلکه تلاش کنیم در سایه سار توسل به رسول اکرم تمام گناهانمان را تبدیل به حسنات کنیم. این مردانگی است!
مجری:
بسیار خوب، خیلی ممنونم. یک دعای بسیار مشهور و معروفی است که معمولاً برای روزهای پایانی ماه شعبان سفارش شده است. چه اشکال دارد که ما از همان روزهای ابتدایی ماه شعبان المعظم عرض کنیم:
«اللَّهُمَّ إِنْ لَمْ تَکنْ غَفَرْتَ لَنَا فِیمَا مَضَی مِنْ شَعْبَانَ فَاغْفِرْ لَنَا فِیمَا بَقِی مِنْهُ»
بحار الأنوار، نویسنده: مجلسی، محمد باقر بن محمد تقی، محقق / مصحح: جمعی از محققان، ج 94، ص 73، ح 17
این دعایی است که بسیار بسیار سفارش شده است. از خداوند بخواهیم که اگر تا این روز ماه شعبان ما را نبخشیدی و نیامرزیدی، روزهای باقیمانده ماه شعبان ما را ببخش و بیامرز که پاک و پاکیزه وارد ماه عزیز خدا ماه رمضان شویم.
ماه شعبان المعظم ماه پیامبر هست، اما میخواهیم صحبت کنیم و یاد کنیم از جان پیامبر، از نفس پیامبر. شخصیت بالا و والایی که همیشه با یاد و نام او قلب و وجود و دار و ندارمان و همه زندگیمان آرامش پیدا میکند. آن هم کسی نیست در این عالم جز حضرت امیرالمؤمنین (سلام الله علیه).
الحمدلله الذی جعلنا من المتمسکین بولایة امیرالمؤمنین علی بن أبی طالب و الأئمة المعصومین (علیهم السلام)
باید شبانه روز و در هر لحظه و هر دقیقه و هر ثانیه خدای عزیز را شاکر باشیم به دلیل نعمت ولایت مولا امیرالمؤمنین.
بعضی افراد هستند که از نعمت ولایت محروم هستند یا خودشان را محروم کردهاند یا دیگران باعث شدهاند که نعمت ولایت و محبت امیرالمؤمنین به آنها نرسد.
قطعاً کسانی که خودشان را محروم کردهاند و خودشان را به تجاهل و نادانی میزنند و میدانند و خواندهاند و شنیدهاند و تحقیق کردهاند اما از روی تعصب نمیخواهند بعضی چیزها را بپذیرند، خداوند با آنها جور دیگری حساب و کتاب و رفتار خواهد کرد.
قرار شد که از این لحظه در خدمت بینندگان هم باشیم، البته مباحث ما هم باقی مانده است. اگر فرصت شد که مباحث و گفتگویمان را ادامه خواهیم داد والا اولویت با بینندگان عزیز است.
تماسهای بینندگان برنامه:
از این لحظه دوستان میتوانند به روی خط ارتباطی بیایند. اگر عزیزان اهل سنت ما نکته یا سؤال یا مطلبی دارند یا اگر آقایان وهابی سؤال و مطلبی دارند یا عزیزان شیعه ما فرقی نمیکند.
تریبون «شبکه جهانی حضرت ولی عصر» برای آنها فراهم هست تا اگر مطلب یا نکتهای دارند بیان کنند. البته توقع ما این است که از روی استدلال و منطق و از روی ادب گفتار داشته باشند و مطالبشان را مطرح کنند.
مناظره تلفنی شنیدنی استاد حسینی قزوینی با جوان اهل سنت!
اولین بیننده ما پشت خط ارتباطی هستند. آقای امین از تهران خدمت شما سلام عرض میکنم، بفرمایید:
بیننده (آقای امین از تهران – اهل سنت):
سلام، خسته نباشید. آقای اسماعیلی حال شما خوب است؟!
مجری:
الحمدلله، شکر. غرق در نعمت ولایت هستیم.
بیننده:
ما هم غرق در نعمت خداوند هستیم.
مجری:
خدا را شکر.
بیننده:
حاج آقا قزوینی حال شما خوب است؟!
حضرت آیت الله حسینی قزوینی:
الحمدلله، ممنون. اگر شما دعا کنید خوب هستیم.
بیننده:
محتاجیم به دعا.
مجری:
سؤالتان را بفرمایید.
بیننده:
این خیلی خوب است که شما برنامه میگذارید و میخواهید واقعیتها را بگویید و حقیقت تاریخ را روشن کنید، اما هر چیزی یک قانونی دارد و یک شرایطی دارد که با شرایط پیش میرویم.
مجری:
سؤالتان را بگویید.
بیننده:
مثلاً من سؤالی مطرح میکنم و حاج آقا قزوینی سؤآل میپرسند و شما دخالت میکنید و نقش جاده صاف کن را بازی میکنید و بحث را به حاشیه میکشانید و بعد صدای من را میبندید و خودتان صحبت میکنید.
مجری:
اگر شما منطقی سؤال کنید و بعد از سؤالتان اجازه بدهید تا استاد جواب بدهند، ما حرفی نداریم.
بیننده:
شما اجازه بدهید تا من منطقی سؤال خود را مطرح کنم.
مجری:
بفرمایید.
بیننده:
الآن شما گفتید که اگر آرامش میخواهید و نعمت میخواهید در پناه علی بن أبی طالب باشید. درست است؟!
حضرت آیت الله حسینی قزوینی:
بله.
مجری:
مگر ابایی داریم؟! همیشه می گوییم.
بیننده:
علی بن أبی طالب بالاتر است یا خداوند؟!
مجری:
من باید جواب بدهم یا استاد باید جواب بدهد؟!
بیننده:
هرکدام دوست دارید جواب بدهید.
حضرت آیت الله حسینی قزوینی:
ببینید برادر بزرگوارم من از قرآن کریم جواب شما را میدهم.
مجری:
صبر کنید استاد به صورت مستند به شما جواب بدهند. شما همینجوری صحبت میکنید، اما استاد مستند جواب میدهند. شما سؤال پرسیدید و اجازه بدهید که استاد هم صحبت کنند. اگر وسط صحبتهای استاد بیایید صدایتان را میبندیم.
بیننده:
شما هم اجازه بدهید استاد بگوید و شما دخالت نکنید.
حضرت آیت الله حسینی قزوینی:
در سوره مبارکه توبه آیه 74 آمده است:
(وَ ما نَقَمُوا إِلاَّ أَنْ أَغْناهُمُ اللَّهُ وَ رَسُولُهُ مِنْ فَضْلِه)
آنها فقط از این انتقام میگیرند که خداوند و رسولش آنان را به فضل (و کرم) خود بینیاز ساختند!
سوره توبه (9): آیه 74
در اینجا (اللَّهُ وَ رَسُولُهُ) در کنار همدیگر آمده است، یعنی هم فضل خدا و هم فضل رسول خدا! چرا در این آیه شریفه «اغناهم الله من فضله» نیامده است و (أَغْناهُمُ اللَّهُ وَ رَسُولُهُ مِنْ فَضْلِه) آمده است؟! آیا خداوند بالاتر است یا رسول اکرم بالاتر است؟!
بیننده:
خداوند بالاتر است.
حضرت آیت الله حسینی قزوینی:
پس چرا در اینجا (وَ رَسُولُهُ) در کنار (الله) آمده است؟! هردو در اینجا فاعل هستند!!
بیننده:
من الآن جواب شما را بدهم؟
حضرت آیت الله حسینی قزوینی:
بفرمایید.
بیننده:
چرا خداوند میگوید که من از رگ گردن به شما نزدیکتر هستم؟! چرا نمیگوید که رسول الله از رگ گردن به شما نزدیکتر است؟! چرا نمیگوید اهلبیت از رگ گردن به شما نزدیکتر است و تنها میفرماید که من از رگ گردن به شما نزدیکتر هستم؟!
حضرت آیت الله حسینی قزوینی:
سؤال شما چه ربطی به این دارد؟! شما سؤال مرا جواب بدهید.
بیننده:
سؤال من هم ربطی به این آیه نداشت که شما خواندید.
حضرت آیت الله حسینی قزوینی:
آن را هم جواب میدهم. بنابراین در اینجا خداوند متعال و رسول اکرم در کنار هم آمده است. رسول غیر از آنچه خداوند داده که ندارد. رسول از خودش چیزی دارد؟! خیر! خداوند عالم در این آیه شریفه میفرماید:
(أَغْناهُمُ اللَّهُ وَ رَسُولُهُ مِنْ فَضْلِه)
خداوند و رسولش آنان را به فضل (و کرم) خود بینیاز ساختند!
اگر خداوند بالاتر از پیغمبر اکرم است، کلمه (وَ رَسُولُه) را نباید در اینجا بیاورد. حال در خصوص جواب شما قرآن کریم میفرماید:
(وَ قُلِ اعْمَلُوا فَسَیرَی اللَّهُ عَمَلَکمْ وَ رَسُولُهُ وَ الْمُؤْمِنُونَ وَ سَتُرَدُّونَ إِلی عالِمِ الْغَیبِ وَ الشَّهادَةِ فَینَبِّئُکمْ بِما کنْتُمْ تَعْمَلُونَ)
بگو عمل کنید، خداوند و فرستاده او و مؤمنان اعمال شما را میبینند و به زودی به سوی کسی باز میگردید که پنهان و آشکار را میداند و شما را به آنچه عمل میکردید خبر میدهد.
سوره توبه (9): آیه 105
طبق این آیه شریفه هم خداوند اعمال شما را میبیند و هم پیغمبر اکرم اعمال شما را میبیند. این بدان معناست که اگر خداوند؛
(وَ نَحْنُ أَقْرَبُ إِلَیهِ مِنْ حَبْلِ الْوَرِید)
و ما به او از رگ قلبش نزدیکتریم!
سوره ق (50): آیه 16
هست، پیغمبر اکرم به اذن الله (أَقْرَبُ إِلَیهِ مِنْ حَبْلِ الْوَرِید) است. این هم جواب شما! درست شد یا درست نشد؟! خداوند از رگ گردن به ما نزدیک است، یعنی به تمام اعمال ما آگاه است. در این آیه شریفه هم آمده است:
(فَسَیرَی اللَّهُ عَمَلَکمْ وَ رَسُولُهُ)
در این آیه شریفه (رَسُولُهُ) آمده است نه «رسولَه». این بدان معناست (فَسَیرَی اللَّهُ عَمَلَکمْ وَ رَسُولُهُ). هر کاری میکنید هم خداوند و هم پیغمبر اکرم شما را میبیند.
بیننده:
یعنی الآن رسول الله من و شما را میبیند؟!
حضرت آیت الله حسینی قزوینی:
اگر نمیبیند چرا شما در نماز «السلام علیک أیها النبی» می گویید؟! اگر پیغمبر اکرم نمیبیند و صدای شما را نمیشنود، سلام و خطاب برای چیست؟! «ابن تیمیه» سرکرده آقایان وهابیها میگوید:
«السلام علیکم أهل الدیار من المؤمنین والمسلمین»
سپس مینویسد:
«فهذا خطاب لهم وإنما یخاطب من یسمع»
کتب ورسائل وفتاوی شیخ الإسلام ابن تیمیة، اسم المؤلف: أحمد عبد الحلیم بن تیمیة الحرانی أبو العباس، دار النشر: مکتبة ابن تیمیة، الطبعة: الثانیة، تحقیق: عبد الرحمن بن محمد بن قاسم العاصمی النجدی، ج 24، ص 363، باب وسئل شیخ الإسلام رحمه الله عن أحادیث یرویها القصاص وغیرهم بالطرق وغیرها عن النبی
ما به کسی که میشنود «علیک» می گوییم. وقتی شما نماز میخوانید، میگوید: «السلام علیه و رحمة الله و برکاته» یا «السلام علیک و رحمة الله و برکاته»؟!
بیننده:
«السلام علیک یا رسول الله».
حضرت آیت الله حسینی قزوینی:
زنده باد. پیغمبر اکرم میشنود یا نمیشنود؟!
بیننده:
شما اجازه نمیدهید من حرف بزنم.
حضرت آیت الله حسینی قزوینی:
اول جواب بدهید بعد حرف بزنید. شما می گویید «السلام علیک» و این سلام و خطاب است. اگر پیغمبر اکرم نمیشنود، این سلام و خطاب برای چیست؟!
مثلاً الآن حضرتعالی در تهران هستید و پدر بزرگوارتان در قم یا مشهد یا تبریز است. اگر شما در خانه بنشینید و بگویید: "بابا سلام علیک"، آیا اهل خانه شما را مسخره نمیکنند؟! وقتی شما سلام و خطاب میدهید، یعنی سلام شما را میشنود.
مجری:
آقا امین جواب بدهید.
بیننده:
این شنیدن که شما می گویید مربوط به زمان حال است یا گذشته و آینده را هم شامل میشود؟!
مجری:
شما الآن دارید نماز میخوانید و کاری به گذشته ندارد.
بیننده:
آقای قزوینی من الآن می گویم: «السلام علیک یا رسول الله».
مجری:
ما دیگر اصلاً بحثمان را ادامه نمیدهیم، فقط جواب بدهید. آیا پیامبر صدای شما را میشنود یا خیر؟! استاد سؤال پرسیدند و باید جواب بدهید.
بیننده:
ما رسماً و عرفا بر فضل شما آگاه هستیم. این زمان حال را شامل میشود یا گذشته و آینده را هم شامل میشود؟!
حضرت آیت الله حسینی قزوینی:
اگر عقیده ما را میخواهید، عقیده ما این است که رسول اکرم قبل از اینکه ما خلق شویم و حضرت آدم خلق شود میدانست که من امروز نماز میخوانم و در نمازم می گویم: «السلام علیک أیها النبی».
اگر عقیده ما را میخواهید، عقیده ما این است. پیغمبر اکرم نه الآن بلکه قبل از خلقت من و قبل از خلقت پدربزرگمان حضرت آدم نه از پیش خود بلکه به اذن الله این قضایا را میدانست. همان اذن الله که حضرت عیسی میگوید:
(أَنِّی أَخْلُقُ لَکمْ مِنَ الطِّینِ کهَیئَةِ الطَّیرِ فَأَنْفُخُ فِیهِ فَیکونُ طَیراً بِإِذْنِ اللَّه)
من از گل، چیزی به شکل پرنده میسازم، سپس در آن میدمم و به فرمان خدا، پرندهای میگردد.
(وَ أُحْی الْمَوْتی بِإِذْنِ اللَّه)
و مردگان را به اذن خدا زنده میکنم.
سوره آل عمران (3): آیه 49
پیغمبر اکرم به اذن الله قبل از خلقت من میدانست که بنده با جنابعالی امشب با همدیگر بحث میکنیم.
مجری:
حال جواب سؤال را بدهید. آیا پیغمبر اکرم الآن صدای سلام شما را میشنود یا خیر؟!
بیننده:
یعنی پیغمبر اکرم اولین انسانی بود که به دنیا آمده است؟!
حضرت آیت الله حسینی قزوینی:
بله، پیغمبر اکرم قبل از حضرت آدم به دنیا آمده است. حداقل شما روایات خودتان را ببینید. چقدر شماها از احادیث خودتان بی خبرید!
در کتاب «معرفة علوم الحدیث» اثر «حاکم نیشابوری» روایت صحیحی آمده است. رسول اکرم در معراج با انبیاء الهی نماز خواند. ملکی آمد و گفت:
«وسل من أرسلنا من قبلک من رسلنا علی ما بعثوا»
از پیامبران گذشته سؤال کن که هدف از بعثت شما چه بوده است؟
«قال قلت علی ما بعثوا»
حضرت میفرمایند که من گفتم: هدف بعثت شما چه بوده است؟
«قال علی ولایتک وولایة علی بن أبی طالب»
همه پیامبران گفتند: هدف بعثت ما ولایت تو و ولایت علی بن أبی طالب بوده است.
«حاکم نیشابوری» در مورد راوی روایت میگوید:
«حافظ ثقة مأمون»
معرفة علوم الحدیث، اسم المؤلف: أبو عبد الله محمد بن عبد الله الحاکم النیسابوری، دار النشر: دار الکتب العلمیة - بیروت - 1397 هـ - 1977 م، الطبعة: الثانیة، تحقیق: السید معظم حسین، ج 1، ص 95، باب ذکر النوع الرابع والعشرین من علم الحدیث
ما روایات متعدد داریم. «ابن تیمیه» هم بر این قائل است. در کتاب «فضائل الصحابه» اثر «احمد بن حنبل» هم روایتی در خصوص پیشینه ولایت آمده است. آقا امین عزیز حداقل کتابهای خودتان را بخوانید. «احمد بن حنبل» مینویسد:
«سمعت حبیبی رسول الله یقول کنت انا وعلی نورا بین یدی الله عز وجل قبل ان یخلق آدم بأربعة عشر ألف عام»
از حبیبم رسول خدا شنیدم که فرمود: من و علی نوری بودیم در محضر خداوند عالم، قبل از آنکه حضرت آدم چهارده هزار سال قبل آفریده شود.
فضائل الصحابة، اسم المؤلف: أحمد بن حنبل أبو عبد الله الشیبانی، دار النشر: مؤسسة الرسالة - بیروت - 1403 - 1983، الطبعة: الأولی، تحقیق: د. وصی الله محمد عباس، ج 2، ص 662، ح 1130
این که دیگر کتابهای شماست. حالتان خوب شد یا رنج میبرید؟!
بیننده:
اجازه بفرمایید.
مجری:
اگر جواب سؤال ما را دادید، بحث ادامه دارد والا با شما خداحافظی میکنیم. شما در نماز خود سلام میدهید و پیغمبر اکرم را مورد خطاب قرار میدهید. آیا پیغمبر اکرم صدای شما را میشنود یا خیر؟!
بیننده:
آقای قزوینی پیغمبر اکرم رحلت نکرده است؟!
مجری:
جواب نمیدهید؟! آقای امین با شما خداحافظی میکنیم. آیا پیغمبر اکرم صدای شما را میشنود یا خیر؟!
بیننده:
شما نمیگذارید من حرف بزنم.
حضرت آیت الله حسینی قزوینی:
شما ده سؤال پرسیدید و من از کتابهای شما جواب دادم. حال من یک سؤال کردم و شما جواب نمیدهید. شما که می گویید: «السلام علیک أیها النبی» پیغمبر اکرم میشنود یا خیر؟!
بیننده:
پس پیغمبر اکرم رحلت نکرده و زنده است؟!
حضرت آیت الله حسینی قزوینی:
عزیز من به من چه ربطی دارد رحلت کرده است یا خیر. آیا وقتی شما سلام میدهید، پیغمبر اکرم میشنود یا نمیشنود؟!
اگر پیغمبر اکرم نمیشنود، «السلام علیک» حماقت است. اگر واقعاً کسی احساس کند پیغمبر اکرم نمیشنود و «السلام علیک» بگوید، حماقت کرده است.
اگر پیغمبر اکرم به اذن الله تبارک و تعالی میشنود، (فَسَیرَی اللَّهُ عَمَلَکمْ وَ رَسُولُهُ). بنابراین همه مسائل درست است.
مجری:
حالا پیغمبر اکرم میشنود یا نمیشنود؟!
بیننده:
شما جواب مرا بدهید تا من جواب شما را بدهم.
مجری:
موفق باشید، خدانگهدار. بروید بیشتر مطالعه کنید و تعصب را هم کنار بگذارید.
حضرت آیت الله حسینی قزوینی:
کتابهای خودتان را مطالعه کنید. اینقدر لجاجت نکنید. شما هر روز پنج بار سلام نماز میخوانید و می گویید: «السلام علیک أیها النبی». ما نمیگوییم: «السلام علیه»، همانطور که می گویید:
(إِیاک نَعْبُدُ وَ إِیاک نَسْتَعِین)
(پروردگارا!) تنها ترا میپرستیم، و تنها از تو یاری میجوئیم.
سوره فاتحه (1): آیه 5
خدا میشنود یا نمیشنود؟! اگر خدا میشنود (إِیاک نَعْبُدُ وَ إِیاک نَسْتَعِین)، پیغمبر اکرم هم «السلام علیک» را میشنود. اگر نستجیر بالله معتقدید که خداوند (إِیاک نَعْبُدُ وَ إِیاک نَسْتَعِین) را نمیشنود، پیغمبر اکرم هم «السلام علیک» را نمیشنود!
من یک مرتبه در «شبکه سلام» با یکی از وهابیهای تندرو بحث میکردم. من گفتم: شما معتقدید خداوند (إِیاک نَعْبُدُ وَ إِیاک نَسْتَعِین) را میشنود یا نمیشنود؟! گفت: ما نقل قول میکنیم.
بنده گفتم که بیجا میکنید بعد از (وَ لا الضَّالِّینَ) «آمین» می گویید. اگر نقل قول است «آمین» چه معنایی دارد؟! بنده خدا مبهوت شد و بعد از آن جرئت نکرد روی خط بیاید.
ما معتقدیم تمام اعمال نماز از «الله اکبر» تا آخر انشاء است و اخبار نیست. اگر کسی بگوید اخبار است، از اسلام بویی نبرده است.
اگر ما بگوییم که ایشان قرآن میخواند و خداوند به پیغمبر اکرم وحی کرده است که (إِیاک نَعْبُدُ وَ إِیاک نَسْتَعِین) بگوییم و ما داریم از قول حضرت جبرئیل می گوییم، این نماز را بر سرتان میکوبند و همان نماز شما را نفرین میکند چنانکه در روایت هم داریم.
همانطور که (إِیاک نَعْبُدُ وَ إِیاک نَسْتَعِین) و (اهْدِنَا الصِّراطَ الْمُسْتَقِیم) انشاء است و از خداوند میخواهیم، «السلام علیک أیها النبی» هم انشاء است.
مجری:
ما یک سؤال خیلی ساده پرسیدیم و قضاوت را هم بر عهده بینندگان عزیزمان میگذاریم. فرقی نمیکند بحث نماز دیگر شیعه و سنی حتی وهابی هم ندارد.
همه در نماز می گوییم: «السلام علیک أیها النبی و رحمة الله و برکاته». ما به صورت مستقیم پیغمبر اکرم را مورد خطاب قرار میدهیم. آیا پیغمبر اکرم میشنوند یا خیر؟! ایشان شجاعت ندارد که پاسخ بدهد.
اگر ایشان بگوید که پیغمبر اکرم میشنود، تمام آنچه بحث میکند بر باد میرود. همچنین اگر بگوید پیغمبر اکرم نمیشنود، بازهم با مشکل دیگری مواجه میشود.
ناتوانی «پروفسور غامدی» از جواب سؤال استاد حسینی قزوینی!
حضرت آیت الله حسینی قزوینی:
ما یک شب ماه مبارک رمضان در مکه منزل «پروفسور غامدی» مهمان بودیم. «پروفسور غامدی» یکی از اساتید دانشگاه أم القری است. آن سالی که بنده آنجا بودم، بیست و دومین سالی بود که «پروفسور غامدی» در مقطع دکتری تدریس میکرد.
ایشان سر افطار بحث را شروع کرد و گفت: شما شیعیان معتقد هستید که ائمه اطهار دربان خداوند هستند در حالی که خداوند عالم میفرماید:
(وَ نَحْنُ أَقْرَبُ إِلَیهِ مِنْ حَبْلِ الْوَرِید)
و ما به او از رگ قلبش نزدیکتریم!
سوره ق (50): آیه 16
و:
(ادْعُونِی أَسْتَجِبْ لَکم)
مرا بخوانید تا (دعای) شما را اجابت کنم.
سوره غافر (40): آیه 60
و:
(وَ إِذا سَأَلَک عِبادِی عَنِّی فَإِنِّی قَرِیبٌ أُجِیبُ دَعْوَةَ الدَّاعِ إِذا دَعان)
و هنگامی که بندگان من از تو در باره من سؤال کنند (بگو) من نزدیکم! دعای دعا کننده را به هنگامی که مرا میخواند پاسخ میگویم.
سوره بقره (2): آیه 186
من گفتم: دکتر ما که نباید؛
(أَ فَتُؤْمِنُونَ بِبَعْضِ الْکتابِ وَ تَکفُرُونَ بِبَعْض)
آیا به بعضی از دستورات کتاب آسمانی ایمان میآورید و به بعضی کافر میشوید؟!
سوره بقره (2): آیه 85
باشیم! حضرت یعقوب نبی هم میدانست خداوند (وَ نَحْنُ أَقْرَبُ إِلَیهِ مِنْ حَبْلِ الْوَرِید) هست یا نمیدانست؟! چرا وقتی فرزندان حضرت یعقوب می گویند:
(یا أَبانَا اسْتَغْفِرْ لَنا ذُنُوبَنا إِنَّا کنَّا خاطِئِین)
پدر! از خدا آمرزش گناهان ما را بخواه که ما خطاکار بودیم.
سوره یوسف (12): آیه 97
نگفت چرا کافر شدید؟! چرا حضرت یعقوب نفرمود من که دربان خدا نیستم؟! خداوند متعال میفرماید:
(وَ نَحْنُ أَقْرَبُ إِلَیهِ مِنْ حَبْلِ الْوَرِید)
توحید که تنها مخصوص اسلام نیست، بلکه متعلق به همه انبیاء الهی است. شما بگویید که توسل به انبیاء الهی در زمان گذشته آزاد بوده و الآن کفر است. این بدان معناست که این کفر در زمان گذشته کفر نبوده است!!
ایشان در جواب گفت: این مربوط به زمان حیات رسول الله است. من گفتم: شما «السلام علیک» می گویید یا «السلام علیه» می گویید؟! ایشان گفت: من «السلام علیک» می گویم.
من گفتم: آیا پیغمبر اکرم سلام شما را میشنود یا نمیشنود؟! اگر پیغمبر اکرم نمیشنود این حماقت است. این سلام دادن همانند این است که من در اینجا بنشینم و به برادرم که صد کیلومتر با من فاصله دارد سلام بدهم. این حماقت است!
اگر پیغمبر اکرم میشنود، پیغمبری که صدای ما را میشنود توسلات را هم میشنود. اطرافیان «پروفسور غامدی» شروع به خندیدن کردند.
ایشان که پروفسور دانشگاه أم القری مکه بودند، گفت ما در روایت داریم که پیغمبر اکرم فرمودند: هرکسی به من سلام میدهد، خداوند روح مرا از جسم من که نزدیک به عرش هستم پایین میآورد تا به سلام مردم جواب بدهم بازهم بالا میروم.
من گفتم: معنای سلام، سلامتی است. تنها یک نفر و دو نفر که به پیغمبر اکرم سلام نمیدهد. در کره زمین چند هزار نفر در ساعتهای مختلف به پیغمبر اکرم سلام میدهند. یعنی در یک آن، پیغمبر اکرم باید میلیون مرتبه بالا ببرود و بازهم پایین بیاید. این سلامتی نیست، بلکه زجر پیغمبر اکرم است.
دانشجویان و پسران «پروفسور غامدی» شروع به خندیدن کردند و رنگ ایشان از خجالت قرمز شده بود. ایشان گفت: ما روایت دیگری هم داریم. من گفتم: بفرمایید، ما در خدمت شما هستیم.
«پروفسور غامدی» گفت: ما در روایت داریم ملائکهای در کره زمین هستند که سلام پیغمبر اکرم را به حضرت میرسانند و جواب سلام را هم میآورند.
من گفتم: این ملائکهای که سلام مردم را به پیغمبر اکرم میرسانند و جواب سلام را هم میآورند، توسلات را هم به پیغمبر اکرم میرسانند و برمی گردند!!
«پروفسور غامدی» گفت: بلند شوید آماده شویم برای نماز عشاء برویم. من گفتم: هنوز تا نماز عشاء خیلی مانده است. ایشان گفت: برویم قدری نماز قضا بخوانیم.
بزرگانی که بیست سال در دانشگاه در مقطع دکتری تدریس میکنند، بلد نیستند جواب بدهند. شما که در حد آنان هم نیستید!!
آقا امین! شما عزیز ما هستید و وقتی روی خط تشریف میآورید ما به شما وقت میدهیم. شما نه بلد هستید آیات قرآن کریم را بخوانید و نه از احادیث خودتان خبر دارید و نه از کتابهای خودتان خبر دارید.
حداقل با کسی صحبت کنید، کسی که واقعاً اطلاعاتی دارد. از ایشان خواهش کنید بیاید، قدم همه عزیزان روی چشم ماست. ما حاضریم یک ساعت به شما وقت بدهیم و با همدیگر گفتگو کنیم.
مجری:
خیلی ممنون و متشکرم. آقای احمدی از کرمانشاه بیننده بعدی ما هستند. آقای احمدی خدمت شما سلام عرض میکنم، شبتان بخیر:
بیننده (آقای احمدی از کرمانشاه – اهل سنت):
من هم سلام عرض میکنم خدمت شما و استاد قزوینی عزیز.
مجری:
در خدمت شما هستیم.
حضرت آیت الله حسینی قزوینی:
سلام و رحمت خدا بر شما باد.
بیننده:
حاج آقا قزوینی الآن فرمودند که پیامبر میفهمد و میداند که ما الآن برنامه داریم و داریم صحبت میکنیم. درست است؟!
حضرت آیت الله حسینی قزوینی:
بله، درست است.
بیننده:
بنابراین نعوذ بالله پیغمبر اکرم از قاتلان حضرت فاطمه هم خبر داشتند و به آنها چیزی نگفتند؟! بنابراین پیغمبر اکرم از قاتلان علی بن أبی طالب هم خبر داشتند؟!
بنابراین پیغمبر اکرم نعوذ بالله با تمام این قاتلان همدست بودند. چرا پیغمبر اکرم به اهلبیت خبر ندادند که فلان روز شما را میکشند؟!
حضرت آیت الله حسینی قزوینی:
آیا پیغمبر اکرم میدانست در جنگ احد شکست میخورد یا نمیدانست؟!
بیننده:
سؤال مرا جواب بدهید.
حضرت آیت الله حسینی قزوینی:
آیا میدانستند یا نمیدانستند؟!
بیننده:
جواب ما را بدهید.
حضرت آیت الله حسینی قزوینی:
پیغمبر اکرم از طرف خداوند، علمی دارند که علم لدنی نام دارد. علم لدنی برای پیغمبر اکرم به هیچ وجه تکلیف آور نیست. من روایتی از کتاب «صحیح بخاری» میآورم.
مجری:
استاد خداوند متعال هم میدانست. علم خدا یا علم پیامبر منافاتی با این حوادث و اتفاقات ندارد.
حضرت آیت الله حسینی قزوینی:
خداوند میدانست که فلان روز چنین اتفاقی می افتد. چرا جلوی این اتفاق را نگرفت؟! خداوند میدانست که در کربلا امام حسین را شهید میکنند.
بیننده:
ما از پیغمبر اکرم سؤال کردیم. اگر پیغمبر اکرم میدانستند، چرا به حضرت فاطمه زهرا خبر ندادند که فلان روز شما را میکشند؟! چرا پیغمبر اکرم عکس العملی نشان ندادند؟! چرا پیغمبر اکرم قاتلان حضرت فاطمه زهرا را نکشت و آنها را دستگیر نکرد؟!
حضرت آیت الله حسینی قزوینی:
عزیز من قرار نیست که قصاص قبل از قتل کنند!! شما الآن می دانید که آقایی ده سال بعد به خانه شما حمله میکند و از خانه شما دزدی میکند. آیا الآن میتوانید بروید و به روی او سیلی بزنید؟!
بیننده:
مگر من میدانستم؟!
بیننده اهل سنت: باید ببینم سند روایت صحیح مسلم، صحیح است یا ضعیف!!!
حضرت آیت الله حسینی قزوینی:
عزیز من در کتاب «صحیح مسلم» آمده است که «حذیفه» میگوید:
«والله إنی لَأَعْلَمُ الناس بِکلِّ فِتْنَةٍ هِی کائِنَةٌ فِیمَا بَینِی وَبَینَ السَّاعَةِ»
به خدا سوگند من آگاهترین انسانها به تمام فتنهها تا روز قیامت هستم.
«وما بِی إلا أَنْ یکونَ رسول اللَّهِ أَسَرَّ إلی فی ذلک شیئا لم یحَدِّثْهُ غَیرِی»
و این را پیغمبر کرم به صورت سرّی برایم بیان کرده و به کسی هم بیان نکرده است.
صحیح مسلم، اسم المؤلف: مسلم بن الحجاج أبو الحسین القشیری النیسابوری، دار النشر: دار إحیاء التراث العربی - بیروت، تحقیق: محمد فؤاد عبد الباقی، ج 4، ص 2216، ح 2891
این که کتاب «صحیح مسلم» است. بازهم در روایت دیگر آمده است:
«قام فِینَا رسول اللَّهِ مَقَامًا ما تَرَک شیئا یکونُ فی مَقَامِهِ ذلک إلی قِیامِ السَّاعَةِ إلا حَدَّثَ بِهِ»
پیغمبر اکرم تمام اتفاقاتی که تا قیامت قرار است اتفاق بیفتد را بالای منبر بیان کردند.
صحیح مسلم، اسم المؤلف: مسلم بن الحجاج أبو الحسین القشیری النیسابوری، دار النشر: دار إحیاء التراث العربی - بیروت، تحقیق: محمد فؤاد عبد الباقی، ج 4، ص 2217، ح 2891
شما معتقدید که در خیبر گوشت مسموم به پیغمبر اکرم دادند و حضرت در اثر آن گوشت مسموم شهید شد. پیغمبر اکرم که میدانستند، چرا گوشت مسموم را خوردند؟!
بیننده:
ما می گوییم که پیغمبر اکرم نمیدانست، اما شما هستید که می گوییم پیغمبر اکرم میدانست.
حضرت آیت الله حسینی قزوینی:
من که نمیگویم، کتاب «صحیح مسلم» میگوید. در کتاب «صحیح مسلم» آمده است:
«ما تَرَک شیئا یکونُ فی مَقَامِهِ ذلک إلی قِیامِ السَّاعَةِ إلا حَدَّثَ بِهِ»
طبق این روایت پیغمبر اکرم تمام اتفاقات تا قیامت را خبر دادند. آیا «مسلم» دروغ میگوید یا راست میگوید؟!
بیننده:
من تصویر را ندارم.
حضرت آیت الله حسینی قزوینی:
حدیث 2891.
بیننده:
بذارید تصویر بیاید تا ببینیم روایت چه میگوید.
مجری:
الآن روی آنتن است و شما دارید میبینید.
حضرت آیت الله حسینی قزوینی:
در این حدیث آمده است:
«قام فِینَا رسول اللَّهِ مَقَامًا ما تَرَک شیئا یکونُ فی مَقَامِهِ ذلک إلی قِیامِ السَّاعَةِ إلا حَدَّثَ بِهِ»
پیغمبر اکرم تمام اتفاقاتی که تا قیامت قرار است اتفاق بیفتد را بالای منبر بیان کردند.
اگر پیغمبر اکرم نمیدانستند، چرا خبر دادند؟! بازهم در صفحه بعد از قول «عمرو بن أخطب» آمده است:
«فَأَخْبَرَنَا بِمَا کان وَبِمَا هو کائِنٌ»
و از آنچه در گذشته اتفاق افتاده بود و در آینده اتفاق می افتد خبر دادند.
صحیح مسلم، اسم المؤلف: مسلم بن الحجاج أبو الحسین القشیری النیسابوری، دار النشر: دار إحیاء التراث العربی - بیروت، تحقیق: محمد فؤاد عبد الباقی، ج 4، ص 2217، ح 2892
بازهم در روایت بعد آمده است:
«أخبرنی رسول اللَّهِ بِمَا هو کائِنٌ إلی أَنْ تَقُومَ السَّاعَةُ»
پیغمبر اکرم از تمام اتفاقاتی که تا قیامت قرار است بیفتد به ما خبر داده بودند.
صحیح مسلم، اسم المؤلف: مسلم بن الحجاج أبو الحسین القشیری النیسابوری، دار النشر: دار إحیاء التراث العربی - بیروت، تحقیق: محمد فؤاد عبد الباقی، ج 4، ص 2217، ح 2891
بیننده:
سند روایت را بیاورید تا ببینیم سند روایت ضعیف است یا صحیح است.
حضرت آیت الله حسینی قزوینی:
کتاب «صحیح مسلم» است!!!
مجری:
آقای احمدی بد است این حرفها را روی آنتن میزنید. «صحیح مسلم» است. اصلاً می دانید «صحیح مسلم» را چه کسی نوشته است؟!
حضرت آیت الله حسینی قزوینی:
برادر بزرگوارم! حداقل شما قدری از علمایتان سؤال کنید. علمای اهل سنت معتقدند هر کسی در روایات «صحیح بخاری» و «صحیح مسلم» تشکیک کند، مرتد و زندیق است.
مجری:
قطع کردند.
حضرت آیت الله حسینی قزوینی:
اصلاً خودشان از کتابهای خودشان خبر ندارند. خیلی عجیب است! در کتاب «تفسیر ابن کثیر» آمده است که «کعب الأحبار» به او خبر دادند شما سه روز دیگر میمیرید. چرا عمر بن خطاب جلوی «ابو لؤلؤ» را نگرفت؟!
همچنین نقل شده است خلیفه دوم در مدینه بالای منبر بود و داشت سخنرانی میکرد در حالی که سپاهی را به دماوند فرستاده بود. عمر بن خطاب یک مرتبه خطبه را رها کرد و از همانجا خطاب به جیش سپاه در دماوند داد زد:
«یا ساریة الجبل یا ساریة الجبل»
ساریه به کوه پناه بگیرید، ساریه به کوه پناه بگیرید.
کتب ورسائل وفتاوی شیخ الإسلام ابن تیمیة، اسم المؤلف: أحمد عبد الحلیم بن تیمیة الحرانی أبو العباس، دار النشر: مکتبة ابن تیمیة، الطبعة: الثانیة، تحقیق: عبد الرحمن بن محمد بن قاسم العاصمی النجدی، ج 11، ص 276، فصل وقد ذکر الله فی کتابه الفرق
این روایات را کتابهای خودتان آوردهاند. این حرف از قول «ابن تیمیه حرانی» نقل شده است که حرف او برای تمامی اهل سنت سند است. «ساریه» اسم فرمانده لشکر بوده است. عمر بن خطاب در مدینه است در حالی که سپاه را در دماوند میبیند.
وقتی «ساریه» به همراه سپاه خود بازگشت، گفتند: ما دیدیم که صدای عمر بن خطاب در آسمان پیچید که به ما دستور میداد به طرف کوه برویم. ما نزد کوه رفتیم و دشمن را شکست دادیم و برگشتیم.
عمر بن خطاب از کجا میدانست که این سپاه در آنجا شکست میخورد؟! «ابن تیمیه» هم این روایت را با سند صحیح نقل میکند.
ابوبکر به عایشه میگوید: فرزندی که در شکم «خارجه» نامادری تو هست، دختر است. ابوبکر علم غیب داشت یا دستگاه سونوگرافی در اختیار داشت که متوجه شده بود فرزند او دختر است؟!
برادر بزرگوارم! حداقل قرآن بخوانید. قرآن کریم میفرماید:
(وَ قُلِ اعْمَلُوا فَسَیرَی اللَّهُ عَمَلَکمْ وَ رَسُولُهُ وَ الْمُؤْمِنُونَ)
بگو عمل کنید، خداوند و فرستاده او و مؤمنان اعمال شما را میبینند.
سوره توبه (9): آیه 105
به فرموده قرآن کریم تمام اعمال شما را هم خداوند میبیند و هم پیغمبر اکرم به اذن الله میبیند.
(عالِمُ الْغَیبِ فَلا یظْهِرُ عَلی غَیبِهِ أَحَداً)
عالم الغیب او است، و هیچکس را بر اسرار غیبش آگاه نمیسازد.
(إِلاَّ مَنِ ارْتَضی مِنْ رَسُولٍ فَإِنَّهُ یسْلُک مِنْ بَینِ یدَیهِ وَ مِنْ خَلْفِهِ رَصَداً)
مگر رسولانی که آنها را برگزیده است و مراقبینی از پیش رو و پشت سر برای آنها قرار میدهد.
سوره جن (72): آیه 26 و 27
و:
(وَ لا یحِیطُونَ بِشَیءٍ مِنْ عِلْمِهِ إِلاَّ بِما شاء)
و کسی از علم او آگاه نمیگردد، جز به مقداری که او بخواهد.
سوره بقره (2): آیه 255
این بخشی از آیت الکرسی است که هر روز میخوانید. ما تشکر میکنیم از آقایان اهل سنت که روی خط میآیند و باعث میشوند که بعضی سؤالات مطرح شود تا حداقل جوانان ما این جوابها را در ذهن مرور کنند و در فضای مجازی به وهابیها جواب دهند.
مجری:
بسیار عالی، حضرت استاد خیلی از شما ممنونم. خداوند به شما سلامتی و عاقبت بخیری بدهد.
ما بارها گفتیم که توقع داریم آقایان اهل سنت یا برخی وهابیها که روی خط ارتباطی میآیند، وقتی روایتی از کتاب «صحیح بخاری» و «صحیح مسلم» میآوریم به این روایت ایراد نگیرند.
شما که دیگر نباید به این روایات ایراد بگیرید و بگویید که ببینیم سند این روایت صحیح است یا صحیح نیست. اصلاً اسم این کتب را «صحیح» گذاشتید.
نظر ما نسبت به نظرات شما فرق میکند. شما نام این کتب را «صحیح» گذاشتید، یعنی هرآنچه در این کتب آمده صحیح است.
خواهش ما این است که قدری عنایت و توجه داشته باشید و مطالعه بفرمایید و به مبانی و احادیث خودتان و کتب خودتان آگاهی داشته باشید، بعد مباحثی را مطرح کنید.
بازهم در هر صورت تشکر میکنیم. این مسیر و این راه برای بینندگان اهل سنت یا حتی وهابیها باز است که روی خط ارتباطی بیایند.
ممنونم که امشب هم برنامه زنده «حبل المتین» را همراهی فرمودید. ایام ماه شعبان و اعیاد شعبانیه را مجدداً خدمت شما تبریک عرض میکنم. به امید ظهور و فرج مولا و آقاجانمان حضرت ولی عصر (ارواحنا له الفداء).
آن سفر کرده که صد قافله دل همره اوست * هرکجا هست خدایا به سلامت دارش
یا علی مدد، خدانگهدار
والسلام علیکم و رحمة الله و برکاته