2024 May 19 - يکشنبه 30 ارديبهشت 1403
رسوايي هاي واتيكان و مصونيت پاپ
کد مطلب: ١٦٤٢ تاریخ انتشار: ٢٩ مهر ١٣٩١ تعداد بازدید: 1547
اخبار » عمومي
رسوايي هاي واتيكان و مصونيت پاپ

پائولو گابريله 46 ساله كه بيش از يك هزار نامه، فكس و متون مختلف را در آپارتمانش مخفي كرده بود، اين اسناد را به برخي از خبرنگاران منتقل مي كرده است. اين نخستين محاكمه علني در واتيكان بود.
به گزارش شيعه آنلاين به نقل از فارس، مساله رسوايي هاي اخلاقي و مالي واتيكان و كليساي كاتوليك در سال هاي اخير به يكي از سوژه هاي مورد توجه رسانه ها تبديل شده است.

مساله رسوايي هاي متعدد اخلاقي و مالي واتيكان و كليساي كاتوليك در سال هاي اخير به يكي از سوژه هاي مورد توجه رسانه ها تبديل شده است. در اين راستا مساله افشاي اسناد و مدارك واتيكان تبديل به يك موضوع جنجالي شده و رسوايي افشاي اين اطلاعات كه به "واتي ليكس" مشهور شده، خشم پاپ بنديكت شانزدهم را برانگيخته است. در اين اسناد و مدارك به موارد فساد، سوء مديريت و جنگ قدرت در عالي ترين سطوح در واتيكان اشاره شده است. واتيكان در حال حاضر با مشكلات مربوط به فاش شدن صدها مورد از اسناد مربوط به فساد اخلاقي، مناقشات داخلي سياسي و نزاع بر سر كسب قدرت در ميان بالاترين سطوح رياست در اين نهاد مواجه شده است. در اين راستا منشي مخصوص پاپ نيز اخيرا كتابي منتشر كرده و در آن از سوء استفاده هاي مختلفي در زمينه هاي مالي و اخلاقي خبر داده است.

در اين ميان پرونده هاي مرتبط با آزار جنسي كودكان توسط كشيشان كاتوليك تاكنون هزينه هاي فوق العاده زيادي براي كليساي كاتوليك در كشورهاي غربي و به ويژه آمريكا در بر داشته تا جايي كه برخي از قلمروهاي اسقفي در آمريكا را به ورشكستگي كشانده است. اين در حالي است كه وكلاي قربانيان سوء استفاده جنسي توسط كشيش ها كه بيشتر شامل كودكان مي شوند از پاپ بنديكت شانزدهم به خاطر پنهان كردن اين مساله شكايت كرده اند. بدين لحاظ اين وكلا خواهان حضور پاپ بنديكت شانزدهم در دادگاه و اعتراف وي به بي توجهي واتيكان نسبت به اين موضوع هستند. با اين همه واتيكان موضعي منفي در اين زمينه اتخاذ كرده است. در اين راستا يك مقام رسمي واتيكان اعلام كرد، نمي توان پاپ بنديكت شانزدهم را براي دفاع از خود به دادگاه كشاند رئيس دادگاه واتيكان در اين باره گفت كه پاپ در هيچ دادگاهي حاضر نخواهد شد زيرا وي به عنوان رئيس يك كشور، از مصونيت برخوردار است. رئيس دادگاه واتيكان در مصاحبه با يك روزنامه ايتاليايي افزود كه پاپ مطمئنا رئيس يك كشور است و مانند تمامي سران كشورها از مصونيت قضايي مشابه برخوردار است، زيرا بيش از 170 كشور از جمله آمريكا داراي روابط ديپلماتيك با واتيكان هستند. اين كشورها واتيكان را به عنوان يك كشور مستقل و پاپ را به عنوان رئيس مستقل آن به رسميت مي شناسند.

مسئله مصونيت پاپ از محاكمه در حالي مطرح مي شود كه مجازات زندان انتظار پائولو گابريله خدمتكار مخصوص پاپ را مي كشد و وي با حكم دادگاه واتيكان به زندان محكوم شده است. دادگاه رسيدگي به پرونده افشاي اسناد محرمانه كليساي واتيكان نهايتا به محكوميت وي راي داد. اين دادگاه گابريله را به 18 ماه حبس محكوم كرده است. وي علاوه بر حبس، به پرداخت هزينه برپايي دادگاه نيز محكوم شده است. پائولو گابريله 46 ساله كه بيش از يك هزار نامه، فكس و متون مختلف را در آپارتمانش مخفي كرده بود، اين اسناد را به برخي از خبرنگاران منتقل مي كرده است. اين نخستين محاكمه علني در واتيكان بود.

پائولو گابريله در جلسات قبلي اين دادگاه نيز هنگامي كه به دزديدن اين اسناد اعتراف مي كرد، تأكيد كرده بود هدفش از اين كار صرفا افشاي شر و فساد در واتيكان بوده است. وي گفت: من بر اين عقيده بودم كه اگر اين فسادها را افشا كنم، در حقيقت به كليساي واتيكان و پاكسازي آن از عناصر فاسد كمك قابل توجهي خواهم كرد. گابريله متهم شده بود كه از اختيارات خود براي دستيابي به اطلاعات محرمانه و انتشار آن در رسانه ها سوءاستفاده كرده است. او در ماه مي (ارديبهشت) و پس از آن بازداشت شد كه در آپارتمانش اسناد محرمانه كليساي واتيكان كشف شد. گابريله كه خود را نماينده اي از جانب روح القدس مي داند، چند سال خدمتكار معتمد پاپ بوده و گفته است اين اقدام را به اميد جلوگيري از بروز فساد در كليسا انجام داده است.

اسناد محرمانه اي كه اين شخص از واتيكان خارج كرد، نشان مي دهد كه سران عالي رتبه واتيكان درگير فساد مالي و نزاع هاي داخلي هستند. اخيرا كتابي نيز بر اساس همين اسناد منتشر شده كه از ابعاد گسترده فساد مالي و منازعات سران واتيكان براي رسيدن به قدرت، پرده برداشته است.

مسئله مهم اين است كه با وجود محاكمه خدمتكار مخصوص پاپ، واتيكان ادعا مي كند كه پاپ به هيچ دادگاهي پاسخگو نيست. در حالي كه حتي روساي كشورها پس از پايان دوره زمامداري شان اگر مرتكب جرمي شده باشند تحت تعقيب قضايي قرار مي گيرند. با توجه به اينكه پاپ بنديكت شانزدهم تا پايان عمرش در صورتي كه عزل نشود، در سمت پاپي باقي خواهد ماند، پرسش مطرح اين است كه در صورت وارد آمدن اتهامي عليه وي مانند تلاش براي سرپوش نهادن بر مفاسد كليساي كاتوليك و واتيكان، چه مرجعي صلاحيت رسيدگي به اتهامات وارده بر وي را خواهد داشت؟ ظاهرا واتيكان براي پاپ مصونيت حقوقي و جزايي ابدي قائل است. در حالي كه اين مسئله حتي با موازين حقوقي غربي نيز ناسازگار است.

واقعيت اين است كه واتيكان و كليساي كاتوليك درگير مسائل زيادي به ويژه از جنبه هاي اخلاقي و مالي و نيز جنگ قدرت بين صاحب منصبان است. مساله عدم اجازه ازدواج كشيش ها در مذهب كاتوليك باعث شده تا انواع مفاسد اخلاقي در بين آنها شيوع داشته باشد كه مهمترين آنها همجنس بازي و سوء استفاده جنسي از كودكان است. اين مساله محدود به كشور خاصي نبوده و موارد متعددي ازآن در آمريكا، آلمان، ايرلند و بسياري از ديگر كشورهاي مسيحي نشين رخ داده است.

از سوي ديگر مساله فساد مالي و زد و بندهاي سياسي در واتيكان نيز از جمله معضلات و دشواري هاي آن محسوب مي شود. در كنار اين ها، سخنان و مواضع ناسنجيده پاپ و واتيكان در موارد بسيار موجب شده تا ارزش و اعتبار آن نيز در سطح بين المللي و نيز در بين كشورهاي مسيحي دچار خدشه شود.

مسئله ديگري كه در مورد پاپ مطرح مي شود اين است كه عملا در جهان مسيحيت به ويژه در كشورهاي كاتوليك مقام و موقعيت پاپ به گونه اي است كه توهين و تمسخر وي با برخورد قضايي مواجه مي شود و چه بسا اساسا در اين كشورها كسي جرات جسارت به پاپ را ندارد. در اين راستا اخيرا دادگاهي در آلمان ماهنامه اي موسوم به "تايتانيك" كه اقدام به چاپ تصاوير طنزگونه از پاپ بنديكت شانزدهم كرده بود را محكوم كرد. اين مسئله در واقع نشان دهنده حساسيت دولت هاي غربي به توهين به مسيحيت و واتيكان است. با اين كه اين دولت ها خود را دولت هايي سكولار و غيروابسته به دين خاصي معرفي مي كنند، اما عملكرد آنها در اين زمينه كاملا تناقض آميز است. از يك سو اين دولت ها امكان انجام هرگونه توهين و جسارت به مقدسات اسلامي را مي دهند و رسانه هاي غربي اعم از نشريات، شبكه هاي راديو-تلويزيوني و صنعت سينما در اين كشورها انواع تبليغات ضداسلامي را انجام داده و تصويري غيرواقعي از اسلام و مسلمانان ارائه مي دهند و در مقابل اعتراضات مسلمانان در اين كشورها و نيز در كشورهاي اسلامي با استناد به آزادي بيان و آزادي رسانه ها از هرگونه برخوردي با آنها خودداري مي كنند كه نمونه آشكار آن عدم برخورد آمريكا با مساله ساخت و انتشار فيلم ضد اسلامي "معصوميت مسلمانان" و همچنين سوزندان قرآن كريم توسط تري جونز كشيش آمريكايي است. در مقابل شاهد آن هستيم كه توهين به مقدسات مسيحيت از سوي اين دولت ها و به ويژه قوه قضائيه آنها بي پاسخ نمانده است. نمونه آن توقيف فيلم "آخرين وسوسه مسيح" و نيز اقدام اخير دادگاه آلمان در محكوميت ماهنامه اي است كه به پاپ توهين كرده بود.


Share
* نام:
* پست الکترونیکی:
* متن نظر :
  

آخرین مطالب
پربحث ترین ها
پربازدیدترین ها