2024 April 27 - شنبه 08 ارديبهشت 1403
روایاتی در اثبات امامت سیاسی ائمه علیهم السلام
کد مطلب: ١٥٤٦٤ تاریخ انتشار: ٢١ خرداد ١٤٠٢ - ١٦:١٠ تعداد بازدید: 645
خارج فقه الحکومه » فقه
روایاتی در اثبات امامت سیاسی ائمه علیهم السلام

(جلسه بیست و نهم 01 09 1401)

 بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ

درس خارج فقه آیت الله حسینی قزوینی (دام عزه) – سال نوزدهم

 (جلسه بیست و نهم 01 09 1401)

موضوع:  روایاتی در اثبات امامت سیاسی ائمه علیهم السلام

اللهم صل علی محمدٍ وآل محمد وعجل فرجهم اعوذ بالله من الشیطان الرجیم بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین و هو خیر ناصر و معین الحمدلله والصلاة علی رسول الله وعلی آله آل الله لاسیما علی مولانا بقیة الله واللعن الدائم علی اعدائهم اعداء الله إلی یوم لقاء الله، الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذی هَدانا لِهذا وَ ما کُنَّا لِنَهْتَدِیَ لَوْ لا أَنْ هَدانَا اللَّه‏، وَ أُفَوِّضُ أَمْری إِلَى اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ بَصیرٌ بِالْعِباد حَسْبُنَا اللَّهُ وَ نِعْمَ الْوَکیل‏ نِعْمَ الْمَوْلى‏ وَ نِعْمَ النَّصیر

«یَمْلَأُ الْأَرْضَ قِسْطاً وَ عَدْلًا کَمَا مُلِئَتْ ظُلْماً وَ جَوْراً»

کتاب سلیم بن قیس، نویسنده: هلالى، سلیم بن قیس، محقق / مصحح: انصارى زنجانى خوئینى، محمد؛ ناشر: الهادى‏؛ ج‏2، ص 628

«کَمَا مُلِئَتْ ظُلْماً وَ جَوْراً» معنایش این نیست مثل ...ما بیاییم به زور و جور حکومت کنیم تا حضرت بیاید تا دنیا پر از ظلم نشود حضرت نخواهد آمد نه. کَمَا مُلِئَتْ همان شکلی که فساد به گسترش پیدا کرده ده درصد، بیست درصد، سی درصد، شصت درصد به همان اندازه «مُلِئَتْ الْأَرْضَ قِسْطاً وَ عَدْلًا» کلمه کَما را ما این جا نا دیده گرفتیم تصور می کنیم که مراد این است که باید ظلم کل کره زمین را فرا بگیرد.

پرسش:

هزار و اندی سال هست. عجله یعنی چه؟

پاسخ:

شرایطش باید فراهم بشود اگر شرایط فراهم بشود یقین داشته باشید ظهور یک ثانیه هم تأخیر نمی افتد. همان طور که رسول اکرم برای تشکیل حکومتش شرایط فراهم شد هیچ تأملی نکرد.

 الان حضرت ولی عصر بیاید ما طلبه ها واقعاً تسلیم هستیم آن روز عرض کردم یکی از آقایان مراجع نمی خواهم نام ببرم گفت الان خود حضرت بیاید به من دستور بدهد تمام این پول هایی که از سهم امام هست مدرسه ها و چیزهایی که ساختم بفرماید به من بده آیا من واقعاً بینی و بین ربی تسلیم می کنم یا می گویم آقا جان زود آمدید! بروید چند سال دیگر تشریف بیاورید!

ببینیم خودمان بیننا و بین ربنا اگر حضرت به بنده قزوینی بفرمایند برو در خانه ات بنشین آیا حاضر هستم بروم؟ به من بفرمایند شما برو در روستایی که 3 نفر بیشتر در آنجا نیستند آن جا تبلیغ کن آیا واقعاً من بینی و بین ربی تسلیم می شوم یا نه تسلیم نمی شوم؟

پرسش:

استاد این وضعیت قبلاً بوده صد سال دیگر هم هست انسان ها این طوری هستند.

پاسخ:

نه، تشنگی که الان ایجاد شده این تشنگی را با 30 سال قبل شما تصور کنید با اوائل انقلاب تصور کنید الان تشنگی برای ظهور حضرت ولی عصر نه تنها در ما شیعه ها حتی در غیر مسلمان ها ایجاد شده است.

در کتاب های پیشین آمده دست این ها است و بعضی از افرادی که پیش گویی می کنند مانند نوسترادآموس 200 سال قبل یک سری مسائلی را پیشگویی کرده یکی از آن ها آمدن حضرت ولی عصر (ارواحنا فداه) است.

این ها در حقیقت به حد یک احتمال قوی این را جدی گرفتند. برجی که رو به روی بیت الله الحرام درست کردند تمام نشانه های صهیونیستی در این ساختمان هست. مهندسین صهیونیست ها این برج را درست کردند کاملاً مشخص است الان در این سی چهل سال اخیر یک تحرکاتی برای ظهور هست که این تحرکات قبلاً نبوده و این ها ان شاء الله نشان می دهند آن ها که از این طرف تشرف داشتند و صد در صد مورد اعتماد هستند.

البته با آن ها که دکان باز کردند کاری نداریم زیاد هم هستند از صد نفرشان 98 و 99 نفر دکان باز کردند ولی در میان این ها هستند افرادی مثل آیت الله العظمی بهجت و افرادی که ما شبهه ای در صداقت آن ها نداریم آن هایی که تشرف داشتند می گویند خودتان را برای ظهور آماده کنید.

پرسش:

استاد همین وضعیت در تاریخ و اواسط صفوی وجود داشت علما می گفتند شاه طهماسب مقدمه ظهور است در زمان مشروطیت هم همین وضعیت بود این قدر وضعیت ایران خراب بود یک آقایی یک کتابی نوشت در رابطه با ... الان هم وضعیت همین است درست است شدیدتر شده اما این وضعیت قبل بوده و خواهد ماند.

پاسخ:

نه این طور نیست الان چیزی که ما در طول این 30- 40 سال اخیر داشتیم در تاریخ به این شکل تشنگی برای مسئله مهدویت نداشتیم اصلاً و ابداً الان شما نظریه هانتینگتون که نظریه پرداز کاخ سفید است رسماً می گوید ما از ظهور حضرت مهدی وحشت داریم.

 آقای فوکو یاما که یک دانشمند اصالتاً ژاپنی است و مدتی هم معاون سازمان سیا بود ایشان در سخنرانی اش رسماً‌ در تلاویو بحث مهدویت را مطرح کرده است.

این قضیه 40- 50 سال قبل نبوده خود کسانی که از این قضیه وحشت دارند این ها دارند این شکلی مطرح می کنند ولذا آدم احساس می کند ان شاء الله ظهور نزدیک باشد.

«کَذَبَ الْوَقَّاتُونَ إِنَّا أَهْلُ بَیْتٍ لَا نُوَقِّت‏»

الکافی (ط - الإسلامیة)، نویسنده: کلینى، محمد بن یعقوب بن اسحاق، محقق/ مصحح: غفارى على اکبر و آخوندى، محمد، ناشر: دار الکتب الاسلامیة، ج1، ص368، بَابُ کَرَاهِیَةِ التَّوْقِیت‏، ح3

در حالی که وقت معین کردن نهی شده و به هیچ وجه صلاح هم نیست چون نتیجه معکوس در اعتقاد مردم به ویژه جوان ها ایجاد می کند، ولی از قرائن و شواهد در دو طرف است هم دشمنان وحشت دارند و عجیب به وحشت افتادند همچنین وحشتی در این 1400 سال نبوده است.

 و همچنین این که کسانی که متدین هستند کسانی که چشم برزخیه دارند مثل آقای بهجت، مثل آقای پهلوانی، مثل آقای خوشوقت و دیگران آن هایی که ما یقین داریم در مسیر حق حرکت می کنند، این ها هم از این طرف دارند بشارت می دهند.

ما خودمان را آماده کنیم شب که می خواهید بخوابید آن چنان بخوابید که فردا صبح، ظهور صورت بگیرد صبح بیدار بشوید آن چنان بیدار بشوید که امروز ظهور صورت می گیرد یعنی خودتان را برای ظهور آماده کنید

«وَ هُوَ قَائِمُنَا أَهْلَ الْبَیْتِ یُصْلِحُ اللَّهُ تَعَالَى أَمْرَهُ فِی لَیْلَةٍ وَاحِدَة»

نام کتاب: إعلام الورى بأعلام الهدى( ط- القدیمة)؛ نویسنده: طبرسى، فضل بن حسن‏ (تاریخ وفات مؤلف: 548 ق‏)، محقق / مصحح: ندارد، ناشر: اسلامیه،‏ تهران‏: 1390 ق، ص427

در یک شب تمام مقدمات ظهور را خدای عالم فراهم می کند این طوری نیست که یک قضایایی پیش بیاید چند مدتی بگذرد.

پرسش:

استاد این روایات معارض ندارد

پاسخ:

نه این روایت به نظر من روایت صد در صد صحیح است هم شیعه نقل کرده هم این که:

«لَوْ لَمْ یَبْقَ مِنَ الدُّنْیَا إِلَّا یَوْمٌ وَاحِدٌ لَطَوَّلَ اللَّهُ لَهُ ذَلِکَ‏ الْیَوْمَ‏ حَتَّى‏ یَخْرُجَ‏ فَیَمْلَأَهَا عَدْلًا کَمَا مُلِئَتْ جَوْراً»

کفایة الأثر فی النصّ على الأئمة الإثنی عشر؛ نویسنده: خزاز رازى، على بن محمد، محقق / مصحح: حسینى کوهکمرى، عبد اللطیف‏، ناشر: بیدار، ص277

«لَوْ لَمْ یَبْقَ فِی الْأَرْضِ إِلَّا اثْنَانِ لَکَانَ أَحَدُهُمَا الْحُجَّةَ.»

الکافی (ط - الإسلامیة)، نویسنده: کلینى، محمد بن یعقوب بن اسحاق، محقق/ مصحح: غفارى على اکبر و آخوندى، محمد، ناشر: دار الکتب الاسلامیة، ج1، ص179،  بَابُ أَنَّهُ لَوْ لَمْ یَبْقَ فِی الْأَرْضِ إِلَّا رَجُلَانِ لَکَانَ أَحَدُهُمَا الْحُجَّة، ح1

«لَا تَقُومُ السَّاعَةُ حَتَّى یَخْرُجَ الْمَهْدِیُّ مِنْ وُلْدِی»

الإرشاد فی معرفة حجج الله على العباد؛ نویسنده مفید محمد بن محمد، محقق/ مصحح: مؤسسة آل البیت علیهم السلام‏، ناشر: کنگره شیخ مفید، ج2، ص426

یک نکته را هم دقت کنیم روی مسائل مهدویت، نشر فرهنگ مهدویت از خانه مان از زن و بچه مان شروع کنیم تا یک مقداری با فرهنگ مهدویت و حکومت مهدویت، ویژگی های حکومت حضرت مهدی (ارواحنا فداه) کار کنیم یعنی از خانه مان شروع کنیم آن جا که منبر می روید.

 چند روز به یکی از دوستان گفته بودم کسی که از خیلی از اعاظم هست می گوید من در عالم رؤیا دیدم حضرت رسول در جمع ائمه هستند هر کسی به منبر می آید حضرت حمزه (سلام الله علیه) به این ها نمره می دهد می گفت نوبت من شد منبر رفتم نمره 14 داد.

خدمت حضرت حمزه رفتم گفتم من انتظار داشتم به من نمره 18 بدهید چرا 14 دادید؟ گفت حضرت حمزه فرمودند هر کسی این جا می آید به مقداری که در رابطه با حضرت ولی عصر صحبت می کند نمره می دهیم برای این یکی حرف هایشان نمره نمی دهیم چون صحبت شما در مورد حضرت ولی عصر کم بود نمره 14 دادیم.

ماه رمضان امسال برنامه زندگی پس از زندگی بود یکی از این ها گفت دیدم هر عملی که با دعای حضرت ولی عصر بوده بالا می رود اعمالی که دعا برای حضرت ولی عصر نبوده بالا نمی رود نشانه هایی است آدم احساس می کند که ان شاء الله یک خبرهایی هست.

پرسش:

یک روایت از امام صادق (علیه السلام) خیلی طولانی است در این روایت یک بندش ذهن انسان را واقعاً خیلی مشغول می کند با توجه به وضعیتی که در این روایات آمده، در ایامی که نزدیک ظهو هست بی عفتی و بی حیایی به قدری زیاد می شود بی عفتی در خیابان صورت می گیرد مؤمن جرأت نمی کند حرف بزند الان شرایط را می بینیم در حقیقت همین طور شده است.

پاسخ:

شما از این کشور به اروپا و این ها بیرون تشریف ببرید همین جا در اتوبوس،‌ در خط واحد، در مترو دختر و پسر همدیگر را می گیرند می بوسند و...

پرسش:

شما دولت ما را با دولت کفر مقایسه می کنید؟

پاسخ:

ایشان می گوید این طوری است

پرسش:

منظور روایت بر امت اسلامی است اصلاً کاری به آن ها ندارد و انتظار از آن ها نیست.

پاسخ:

بله متأسفانه، این طوری شده است. اجازه بدهید به درس مان برسیم.

آغاز بحث...

طبق روایات ائمه (علیهم السلام) یکی از شئونات امام تشکیل حکومت و اقامه عدل است.

 بعضی ها می گویند ائمه (علیهم السلام) کاری به مسائل سیاسی نداشتند فقط انتخاب بوده و این ها به مردم واگذار کردند عزیزمان یک کاغذی در رابطه با بحث شورا به من داد. ان شاء الله مفصل بحث می کنیم قضیه شورا:

(وَأَمْرُهُمْ شُورَى بَینَهُمْ)

و کارهای شان به صورت مشورت در میان آن هاست

سوره شوری (42): آیه 38

چه هست. مفصل بحث می کنیم شاید سه چهار جلسه هم طول بکشد اصلاً (وَأَمْرُهُمْ شُورَى بَینَهُمْ) حتی اهل سنت هم گفتند در صورتی (وَأَمْرُهُمْ شُورَى بَینَهُمْ) هست که نصی نداشته باشیم اگر در یک موردی نصی داشتیم مثلاً نماز بخوانید نمی توانیم بگوییم نماز شورایی باشد شما باید حج بروید این جا دیگر شورایی معنا ندارد.

بحث شورا (وَأَمْرُهُمْ شُورَى بَینَهُمْ) آن جایی است که ما هیچ نصی نداریم شارع مقدس این را به عهده خود مردم گذاشته

(وَشَاوِرْهُمْ فِی الْأَمْرِ فَإِذَا عَزَمْتَ فَتَوَکَّلْ عَلَى اللَّهِ)

و در کارها، با آنان مشورت کن! اما هنگامی که تصمیم گرفتی، (قاطع باش! و) بر خدا توکل کن!

سوره آل عمران (3): آیه 159

رسول اکرم در طول 23 سال یا حداقل در طول 11 سال مدینه چقدر مشورت فرمود؟ 5 مورد داریم رسول اکرم با مردم مشورت کرده باشد؟ (وَشَاوِرْهُمْ فِی الْأَمْرِ) آن جا هم می گوید (فَإِذَا عَزَمْتَ) کاری به مردم نداشته باش (فَإِذَا عَزَمْتَ فَتَوَکَّلْ عَلَى اللَّهِ)؛ در بحث امامت شما یک روایت ضعیف و جعلی از کعب الأحبار، ابو هریره که پیغمبر فرموده باشد بحث امامت به عهده مردم است می توانید پیدا کنید؟

پیامبر گفته باشد امامت، انتخاب امام، انتخاب خلیفه به عهده مردم است شما (اهل سنت) از آن طرف می گویید:

«من انکر امامة ابی بکر فهو کافر»

إمتاع الأسماع بما للنبی من الأحوال والأموال والحفدة والمتاع؛ المؤلف: المقریزی، أحمد بن علی بن عبد القادر بن محمد (متوفاى845 هـ)، تحقیق وتعلیق محمد عبد الحمید النمیسی، ناشر: منشورات محمد علی بیضون دار الکتب العلمیة ـ بیروت، الطبعة الأولى، 1420 ه‍ ـ 1999م، ج9، ص218

«من أنکر خلافة الصدیق أو عمر فهو کافر»

الصواعق المحرقة على أهل الرفض والضلال والزندقة؛ اسم المؤلف: أبو العباس أحمد بن محمد بن علی ابن حجر الهیثمی الوفاة: 973هـ، دار النشر: مؤسسة الرسالة - لبنان - 1417هـ - 1997م، الطبعة : الأولى، تحقیق: عبد الرحمن بن عبد الله الترکی - کامل محمد الخراط، ج1، ص138

«من قال ان أبا بکر وعمر لیسا بامامی هدى یقتل یقتل»

لسان المیزان؛ اسم المؤلف:  أحمد بن علی بن حجر أبو الفضل العسقلانی الشافعی الوفاة: 852، دار النشر: مؤسسة الأعلمی للمطبوعات - بیروت - 1406 - 1986، الطبعة: الثالثة، تحقیق: دائرة المعرف النظامیة - الهند -، ج5، ص101

شما با چه مدرک و دلیلی می گویید از قرآن و سنت آوردید از کجا در آوردید؟ استوانه های کلامی این ها را ببینید دیگر قوی ترین متکلمین این ها عبد الجبار معتزلی متوفای 413 است کتابی به اسم المغنی فی الإمامة دارد ما بقی هر کس آمده عضد الدین ایجی، تفتازانی همه شان عیال کنار سفره عبد الجبار معتزلی هستند.

شما جلد 19 و 20 را ملاحظه بفرمایید و جوابی که سید مرتضی (رضوان الله تعالی علیه) داده آن هم شما ملاحظه کنید الشافی فی الإمامة یا تلخیص شافی مرحوم شیخ طوسی.

عبد الجبار می آید ادله را بالا پایین می کند به آن نمی چسبد می گوید بهترین دلیل این است که مردم و صحابه به ابوبکر گفتند: «یا خلیفة رسول الله» ! اگر واقعاً خلیفه پیغمبر نبود صحابه از کجا در آوردند گفتند یا خلیفة رسول الله؟! این از آن مسخره ها است این از آن ادله ای است که مرغ پخته به آن می خندد.

پرسش:

روایتی که جعل کردند الائمة من قریش چه بود؟

پاسخ:

الائمة من قریش ربطی به این قضیه ندارد همین عمر بن خطاب درباره پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله در روز پنجشنبه گفت:

«فقال عُمَرُ إِنَّ رَسُولَ اللَّهِ صلى الله علیه وسلم قد غَلَبَ علیه الْوَجَعُ وَعِنْدَکُمْ الْقُرْآنُ حَسْبُنَا کِتَابُ اللَّهِ»

صحیح مسلم؛ اسم المؤلف: مسلم بن الحجاج أبو الحسین القشیری النیسابوری الوفاة: 261، دار النشر: دار إحیاء التراث العربی - بیروت، تحقیق: محمد فؤاد عبد الباقی، ج3، ص1259، ح1637

«عمر رضی الله عنه دعوا الرجل فإنه لیهجر وقیل یهدر»

سر العالمین وکشف ما فی الدارین؛ اسم المؤلف: أبو حامد محمد بن محمد الغزالی الوفاة: 505هـ، دار النشر: دار الکتب العلمیة - بیروت / لبنان - 1424هـ 2003م، الطبعة: الأولى، تحقیق: محمد حسن محمد حسن إسماعیل وأحمد فرید المزیدی، ج 1، ص 18

«إن الرجل لیهجر»

دیوان المتنبی؛ اسم المؤلف: أبو البقاء العکبری الوفاة: 616، دار النشر: دار المعرفة - بیروت، تحقیق: مصطفى السقا/إبراهیم الأبیاری/عبد الحفیظ شلبی، ج1، ص9

‌ چطور شد روز دوشنبه:

«الأَئِمَّةُ من قُرَیْشٍ»

مسند الإمام أحمد بن حنبل؛ اسم المؤلف: أحمد بن حنبل أبو عبدالله الشیبانی الوفاة: 241، دار النشر: مؤسسة قرطبة – مصر، ج3، ص129، ح12329

«الأَئِمَّةُ من قُرَیْشٍ» گفتند این را کنار هم بگذارید روز پنج شنبه یوم الخمیس گفتند: «إنّ الرَجُلَ لَیَهْجُرْ حَسْبُنَا کِتَابُ اللَّهِ »؛ ما احتیاجی نداریم کتاب خدا برای ما بس است جمعه، شنبه، یک شنبه گذشت در روز دوشنبه پیغمبر از دنیا رفت با 3 روز فاصله نه 3 سال و 30 سال در سقیفه آمدند گفتند «الائمة فی القریش» این نکته ظریفی است.

«الأَئِمَّةُ من قُرَیْشٍ» این که خلیفه دوم می گوید:

«لو کان سالم مولى أبی حذیفة حیّاً لولّیته الخلافة»

تفسیر البحر المحیط؛ اسم المؤلف: محمد بن یوسف الشهیر بأبی حیان الأندلسی الوفاة: 745هـ، دار النشر: دار الکتب العلمیة - لبنان/ بیروت - 1422هـ -2001م، الطبعة: الأولى، تحقیق: الشیخ عادل أحمد عبد الموجود - الشیخ علی محمد معوض، شارک فی التحقیق 1) د.زکریا عبد المجید النوقی 2) د.أحمد النجولی الجمل، ج4، ص314

کدام شان قریشی بودند؟ مگر نگفتند «الأَئِمَّةُ من قُرَیْشٍ» چطور شد جناب عمر می گوید فلانی، اگر فلانی، فلانی بود این ها را لولیته، خالد، سالم، ابو حذیفه، عبد الرحمن ابن عوف قریش بوده کدام شان قریش بودند؟ «لو کان حیّاً لولّیته» شورایی نمی کردم.

ببینید بحث به قدری پیچیده هست عرض کردم همان مثالی که همیشه می زنم به شتر گفتند گردنت کج هست گفت کجایم راست است؟! یعنی به هر کجا شما دست می زنید خراب است! همان روایتی که حاکم نیشابوری در مستدرک، جلد 3، می آورد:

«قال رسول الله صلى الله علیه وسلم النجوم أمان لأهل الأرض من الغرق وأهل بیتی أمان لأمتی من الاختلاف فإذا خالفتها قبیلة من العرب اختلفوا فصاروا حزب إبلیس هذا حدیث صحیح الإسناد ولم یخرجاه»

المستدرک على الصحیحین، اسم المؤلف: محمد بن عبدالله أبو عبدالله الحاکم النیسابوری، دار النشر: دار الکتب العلمیة - بیروت - 1411هـ - 1990م، الطبعة: الأولى، تحقیق: مصطفى عبد القادر عطا؛ ج 3، ص 162، ح 4715

یکی از بهترین سندهایی است که نشان می دهد وضعیت بعد از پیغمبر «فصاروا حزب إبلیس» بعد حاکم می گوید صحیح است.  می گوید: «فإذا خالفتها قبیلة من العرب اختلفوا فصاروا حزب إبلیس».

 «أهل بیتی أمان لأمتی من الاختلاف» این اعلام می کند بحث، بحث سیاست است بحث هدایت و امامت معنوی نیست بحث سیر و سلوک و نماز شب خواندن و روزه گرفتن نیست.

 یکی از دوستانی که در بحث ما بودند یک رساله ای نوشتند ظاهراً سطح 4 است در رابطه با امان نوشته اند تمام روایاتی که مربوط به امان لإمتی هست این ها را آورده اند.

 ایشان آقای فاطمی نژاد است یک مدتی این جا بودند رساله را به من دادند من نگاه کنم اشکالاتی دارد یا نه. خوب هم زحمت کشیده به خوبی تمام روایاتی که از رسول اکرم در منابع شیعه و سنی آمده را جمع کرده اند. نزدیک 38- 40 تا روایت است که رسول اکرم می گوید: «أهل بیتی أمان لأمتی» امنیت امت من با اهل بیت است.

از احادیثی که هم در کتب شیعه و هم در کتب اهل سنت آمده حدیث خلفائی اثنی عشر است:

«حدثنی محمد بن الْمُثَنَّى حدثنا غُنْدَرٌ حدثنا شُعْبَةُ عن عبد الْمَلِکِ سمعت جَابِرَ بن سَمُرَةَ قال سمعت النبی صلى الله علیه وسلم یقول یَکُونُ اثْنَا عَشَرَ أَمِیرًا فقال کَلِمَةً لم أَسْمَعْهَا فقال أبی إنه قال کلهم من قُرَیْشٍ»

الجامع الصحیح المختصر؛ اسم المؤلف: محمد بن إسماعیل أبو عبدالله البخاری الجعفی الوفاة: 256، دار النشر: دار ابن کثیر , الیمامة - بیروت - 1407 - 1987، الطبعة: الثالثة، تحقیق: د. مصطفى دیب البغا، ج6، ص2640، ح6796

این واژه «یَکُونُ اثْنَا عَشَرَ أَمِیرًا» آمده کلمه امیر استفاده شده این واژه هم در صحیح بخاری آمده: «یَکُونُ اثْنَا عَشَرَ أَمِیرًا» حالا «کلهم من قُرَیْشٍ» را هم اضافه کردند با توجه به  سخن خلیفه اول گفت «الأَئِمَّةُ من قُرَیْشٍ»

حتی آن روایت: «أهل بیتی أمان لأمتی من الاختلاف» این ها 30- 40 تا روایت درست کردند

«القریش امان من الاختلاف»

قریشی که نزدیک 21 سال با پیغمبر و اسلام جنگیدند شده «القریش امان من الاختلاف» این هم از عجایب روزگار است !

سالم ابو حذیفه هیچ کدام شان از قریش نبودند. جامع ترمذی هم همین عبارت را دارد:

«حدثنا أبو کُرَیْبٍ محمد بن الْعَلَاءِ حدثنا عُمَرُ بن عُبَیْدٍ الطَّنَافِسِیُّ عن سِمَاکِ بن حَرْبٍ عن جَابِرِ بن سَمُرَةَ قال قال رسول اللَّهِ صلى الله علیه وسلم یَکُونُ من بَعْدِی اثْنَا عَشَرَ أَمِیرًا قال ثُمَّ تَکَلَّمَ بِشَیْءٍ لم أَفْهَمْهُ فَسَأَلْتُ الذی یَلِینِی فقال قال کلهم من قُرَیْشٍ»

الجامع الصحیح سنن الترمذی؛ اسم المؤلف: محمد بن عیسى أبو عیسى الترمذی السلمی الوفاة: 279، دار النشر: دار إحیاء التراث العربی - بیروت، تحقیق: أحمد محمد شاکر وآخرون، ج4، ص146، ح2223

«اثْنَا عَشَرَ أَمِیرًا» امیر، بحث ولایت معنوی نیست امارت و تشکیل حکومت است در کتاب های شیعه عیون اخبار الرضا روایت از جابر ابن سمره است

«حَدَّثَنَا أَحْمَدُ بْنُ الْحَسَنِ الْقَطَّانُ قَالَ حَدَّثَنَا أَبُو بَکْرٍ أَحْمَدُ بْنُ مُحَمَّدِ بْنِ عُبَیْدَةَ النَّیْسَابُورِیُّ قَالَ حَدَّثَنَا أَبُو الْقَاسِمِ هَارُونُ بْنُ إِسْحَاقَ یَعْنِی الْهَمْدَانِیَّ قَالَ حَدَّثَنِی عَمِّی إِبْرَاهِیمُ بْنُ مُحَمَّدٍ عَنْ زِیَادِ بْنِ عِلَاقَةَ وَ عَبْدِ الْمَلِکِ بْنِ عُمَیْرٍ عَنْ جَابِرِ بْنِ سَمُرَةَ قَالَ: کُنْتُ مَعَ أَبِی عِنْدَ النَّبِیِّ (صلی الله علیه واله وسلم) فَسَمِعْتُهُ یَقُولُ یَکُونُ بَعْدِی اثْنَا عَشَرَ أَمِیراً ثُمَّ أَخْفَى صَوْتَهُ فَقُلْتُ لِأَبِی مَا الَّذِی أَخْفَى رَسُولُ اللَّهِ (صلی الله علیه واله وسلم) قَالَ قَالَ کُلُّهُمْ مِنْ قُرَیْشٍ»

عیون أخبار الرضا (علیه السلام)؛ نویسنده: ابن بابویه، محمد بن على، مصحح: لا جوردی، مهدی، ناشر: نشر جهان، ج1، ص50

در غیبت نعمانی به همین شکل:

«عُثْمَانُ بْنُ أَبِی شَیْبَةَ قَالَ حَدَّثَنِی جَرِیرٌ عَنْ حُصَیْنِ بْنِ عَبْدِ الرَّحْمَنِ عَنْ جَابِرِ بْنِ سَمُرَةَ قَالَ: سَمِعْتُ رَسُولَ اللَّهِ (صلی الله علیه واله وسلم) یَقُولُ یَقُومُ مِنْ بَعْدِی اثْنَا عَشَرَ أَمِیراً قَالَ ثُمَّ تَکَلَّمَ بِشَیْ‏ءٍ لَمْ أَسْمَعْهُ فَسَأَلْتُ الْقَوْمَ وَ سَأَلْتُ أَبِی وَ کَانَ أَقْرَبَ إِلَیْهِ مِنِّی فَقَالَ قَالَ کُلُّهُمْ مِنْ قُرَیْشٍ.»

الغیبة( للنعمانی)؛ ابن أبی زینب، محمد بن ابراهیم، محقق- مصحح: غفارى، على اکبر، ناشر: نشر صدوق، ص120

کلمه امیر انصراف قطعی برای امارت، حکومت و تشکیل حکومت سیاسی در میان مردم دارد جالب این است مثلاً در بعضی از روایت ها مثل معجم کبیر طبرانی دارد

«حدثنا إِبْرَاهِیمُ بن هَاشِمٍ الْبَغَوِیُّ ثنا محمد بن عبد الرحمن الْعَلافُ ثنا محمد بن سَوَاءٍ ثنا سَعِیدٌ عن قَتَادَةَ عَنِ الشَّعْبِیِّ عن جَابِرِ بن سَمُرَةَ قال کنت مع أبی عِنْدَ النبی صلى اللَّهُ علیه وسلم فقال یَکُونُ لِهَذِهِ الأُمَّةِ اثْنَا عَشَرَ قَیِّمًا لا یَضُرُّهُمْ من خَذَلَهُمْ ثُمَّ هَمَسَ رسول اللَّهِ صلى اللَّهُ علیه وسلم بِکَلِمَةٍ لم أَسْمَعْهَا فقلت لأَبِی ما الْکَلِمَةُ التی هَمَسَ بها النبی صلى اللَّهُ علیه وسلم قال کلهم من قُرَیْشٍ»

المعجم الکبیر؛ اسم المؤلف: سلیمان بن أحمد بن أیوب أبو القاسم الطبرانی الوفاة: 360، دار النشر: مکتبة الزهراء - الموصل - 1404 - 1983، الطبعة: الثانیة، تحقیق: حمدی بن عبدالمجید السلفی، ج2، ص 196، ح1794

مشخص که پیغمبر هم می داند با این قیّم ها، با این امیرها، با این خلیفه ها واژه ها مختلف است اثنی عشر خلیفه، اثنی عشر قیّم، اثنی عشر امیر تمام این ها کنار هم قرار می گیرد.

 «لا یَضُرُّهُمْ من خَذَلَهُمْ»؛ اگر مردم آمدند این ها را کنار زدند و مایه عزل این ها شدند برای این ها ضرری نمی رسانند این ها امیر و امام هستند مردم قبول بکنند یا نکنند مردم در برابر این ها مسالمت آمیز رفتار کنند یا با این ها جنگ کنند این ها خلافت شان، عمارت شان به هیچ وجهی تفاوتی ندارد.

 حضرت امیر دارد:

«وَ إِنَّمَا الْأَئِمَّةُ قُوَّامُ اللَّهِ عَلَى خَلْقِهِ وَ عُرَفَاؤُهُ عَلَى عِبَادِهِ وَ لَا یَدْخُلُ الْجَنَّةَ إِلَّا مَنْ عَرَفَهُمْ وَ عَرَفُوهُ وَ لَا یَدْخُلُ النَّارَ إِلَّا مَنْ أَنْکَرَهُمْ وَ أَنْکَرُوهُ إِنَّ اللَّهَ تَعَالَى خَصَّکُمْ بِالْإِسْلَامِ وَ اسْتَخْلَصَکُمْ لَهُ وَ ذَلِکَ لِأَنَّهُ اسْمُ سَلَامَةٍ وَ جِمَاعُ کَرَامَةٍ اصْطَفَى اللَّهُ تَعَالَى مَنْهَجَهُ وَ بَیَّنَ حُجَجَهُ مِنْ ظَاهِرِ عِلْمٍ وَ بَاطِنِ حُکْمٍ لَا تَفْنَى غَرَائِبُهُ‏ وَ لَا تَنْقَضِی عَجَائِبُهُ فِیهِ مَرَابِیعُ النِّعَمِ وَ مَصَابِیحُ الظُّلَمِ لَا تُفْتَحُ الْخَیْرَاتُ إِلَّا بِمَفَاتِیحِهِ وَ لَا تُکْشَفُ الظُّلُمَاتُ إِلَّا بِمَصَابِیحِهِ قَدْ أَحْمَى حِمَاهُ وَ أَرْعَى مَرْعَاهُ فِیهِ شِفَاءُ [الْمُشْتَفِی‏] الْمُسْتَشْفِی وَ کِفَایَةُ الْمُکْتَفِی‏ ‏»

نهج البلاغة (للصبحی صالح)؛ نویسنده: شریف الرضى، محمد بن حسین، ناشر: هجرت، محقق/ مصحح: فیض الاسلام، ص213

از این بهتر و واضح تر؟ امامت معنوی نیست امامت سیاسی است ائمه، کسانی هستند که از طرف خدای عالم وظیفه قوام جامعه اسلامی را دارند. قوام جامعه اسلامی به چه است؟ به سیاست و تشکیل حکومت است. «وَ عُرَفَاؤُهُ عَلَى عِبَادِهِ»

ببینید مرحوم مجلسی می گوید:

«قوام الله أی یقومون بمصالحهم و قیم المنزل هو المدبر له و العرفاء جمع عریف و هو القیم بأمور القبیلة و الجماعة یلی أمورهم و یتعرف الأمیر منه أحوالهم‏»

بحار الأنوارالجامعة لدرر أخبار الأئمة الأطهار (ط - بیروت)؛ نویسنده: مجلسى، محمد باقر بن محمد تقى، ناشر: دار إحیاء التراث العربی، محقق/ مصحح: جمعی از محققان، ج32، ص39

این جمله «وَ إِنَّمَا الْأَئِمَّةُ قُوَّامُ اللَّهِ عَلَى خَلْقِهِ وَ عُرَفَاؤُهُ عَلَى عِبَادِهِ» کاملاً نشان می دهد یکی از شئونات امام، تشکیل حکومت است.

 چه بسا بعد از قضیه واسطه فیض در میان دیگر وظایفی که برای ائمه (علیهم السلام) از طرف خدای عالم مشخص شده بالاترین شئونات این ها عبارت از تشکیل حکومت و اجرای عدالت است دیگر خودشان دارند می گویند.

پرسش:

در نامه امام حسین (علیه السلام) به مردم کوفه چند تا ویژگی برای امام ذکر می کند یکی شان به نظرم «قائمٌ بالقسط» است.

پاسخ:

بله

پرسش:

در سوره حدید بیان می کند پیامبر فرستاده (لِیقُومَ النَّاسُ بِالْقِسْطِ)

پاسخ:

بله:

(لَقَدْ أَرْسَلْنَا رُسُلَنَا بِالْبَینَاتِ وَأَنْزَلْنَا مَعَهُمُ الْکِتَابَ وَالْمِیزَانَ لِیقُومَ النَّاسُ بِالْقِسْطِ وَأَنْزَلْنَا الْحَدِیدَ فِیهِ بَأْسٌ شَدِیدٌ وَمَنَافِعُ لِلنَّاسِ وَلِیعْلَمَ اللَّهُ مَنْ ینْصُرُهُ وَرُسُلَهُ بِالْغَیبِ إِنَّ اللَّهَ قَوِی عَزِیزٌ)

ما رسولان خود را با دلایل روشن فرستادیم، و با آنها کتاب (آسمانی) و میزان (شناسایی حق از باطل و قوانین عادلانه) نازل کردیم تا مردم قیام به عدالت کنند؛ و آهن را نازل کردیم که در آن نیروی شدید و منافعی برای مردم است، تا خداوند بداند چه کسی او و رسولانش را یاری می‌کند بی‌آنکه او را ببینند؛ خداوند قوی و شکست‌ناپذیر است!

سوره حدید (57): آیه 25

(لِیقُومَ النَّاسُ بِالْقِسْطِ وَأَنْزَلْنَا الْحَدِیدَ) مشخص است بر این که امامت و نبوت معنوی احتیاجی به حدید، شمشیر، نیزه و تیر ندارد.

پرسش:

استاد در این روایت تقریباً 4 تا عنوان است یکی اماماً، یکی امیراً، یکی قیماً و دیگری قواماً است یک روایت تعابیر مختلف دارد.

پاسخ:

بله اثنی عشر خلیفة واژه های مختلف در صحیح مسلم و صحیح بخاری و در کتاب های ما آمده

پرسش:

سوال این است در آن روایت اصلی و اولی که از پیامبر مکرم اسلام بوده کلمه اماماً ...

پاسخ:

رسول اکرم در عرفه سخنرانی کرده در آن خاص اسامی ائمه و خلفای بعد از خودش را مطرح کرده همین طور:

«خلفائی من بعدی اثنی عشر»

 سر و صدا کردند

 «الأئمةُ بعدی اثنا عشر»

یا:

«سمعت رسول الله صلى الله علیه وسلم یقول : (لا ینقضی هذا الأمر حتى یملک اثنا عشر خلیفة) ثم تکلم بکلمة لم أحفظها، فسألت أبی، فقال: (کلهم من قریش)»

معجم ابن المقرئ؛ اسم المؤلف: أبو بکر محمد بن إبراهیم بن علی بن عاصم بن زاذان الأصبهانی الخازن، المشهور بابن المقرئ (المتوفى : 381هـ) الوفاة: 381، دار النشر:، ج2، ص204

مردم سر و صدا کردند پیغمبر هم تکرار کرده مشخص است که رسول اکرم می خواهد حجت برای همه تمام بشود در همان جلسه که سر و صدا می کنند یقولون، یقومون و یکبرون تکبیر می گویند سر و صدا می کنند.

 «یتکلمون ...» یعنی حرف های بی ربط می زنند ولی در همان لحظه پیغمبر اکرم کوتاه نمی آید. مثل یک کسی که می خواهد یک مسئله ای را اثبات بکند می آید با واژه های مختلف می گوید همان طور که صدیقه طاهره (سلام الله علیها) فرمود:

«هل ترک أبی یوم غدیر خم لاحد عذرا»

الخصال؛ نویسنده : الشیخ الصدوق (وفات : 381)، تحقیق: تصحیح وتعلیق: علی أکبر الغفاری، ناشر: مؤسسة النشر الإسلامی التابعة لجماعة المدرسین بقم المشرفة، 1403 – 1362 ش، ص173

در حدیث غدیر ما فقط «من کنت مولاه فعلیٌ مولاه» را یاد گرفتیم واژه هایی که رسول اکرم در غدیر به کار برده در کتب اهل سنت نه در کتاب های ما آمده است.

شما ببینید آقای ذهبی در جلد 3، صفحه 118 خطبه غدیر را نقل می کند می گوید:

«قال رسول الله صلى الله علیه وسلم: من کنت ولیه فعلی ولیه»

تاریخ الإسلام ووفیات المشاهیر والأعلام؛ اسم المؤلف:  شمس الدین محمد بن أحمد بن عثمان الذهبی الوفاة: 748هـ، دار النشر: دار الکتاب العربی - لبنان/ بیروت - 1407هـ - 1987م، الطبعة: الأولى، تحقیق: د. عمر عبد السلام تدمرى، ج3، ص629

طبرانی می گوید:

«من کنت أَوْلَى بِهِ من نَفْسِی فَعَلِیٌّ وَلِیُّهُ اللَّهُمَّ وَالِ من وَالاهُ وَعَادِ من عَادَاهُ»

المعجم الکبیر؛ اسم المؤلف: سلیمان بن أحمد بن أیوب أبو القاسم الطبرانی الوفاة: 360، دار النشر: مکتبة الزهراء - الموصل - 1404 - 1983، الطبعة: الثانیة، تحقیق: حمدی بن عبدالمجید السلفی، ج5، ص166

عبارت های مختلف را رسول اکرم در غدیر به کار برده دیگر نیایند بگویند مولا مثلاً هفتاد تا معنا دارد ما از کجا بدانیم این هست؟ کلمه ولی دیگر 70 معنا ندارد کلمه «اولی بهم من نفسه» 70 تا معنا که ندارد تمام این ها را رسول اکرم آورده

 متأسفانه آقایان می گویند رسول اکرم بلند شد و موعظه و انذار کرد خطبه خواند. یک ساعت خطبه خوانده باشد از نظر تقویم در آوردیم قضیه غدیر تقریباً آخر سال یعنی 29 اسفند یا اول فروردین هست با یکی دو روز این طرف و آن طرف.

آن جا دیدیم فاصله بین نماز ظهر و عصر بیش از 3 ساعت است از این 3 ساعت، 1 ساعت هم پیغمبر سخنرانی کرده باشد بخواهند جمع کنند 20- 30 صفحه می شود.

شما کتب اهل سنت را نگاه کنید تمام کسانی که در رابطه غدیر آورده بودند دیدیم طبرانی، متوفای 360 در معجم کبیر، جلد 3 بعضی از چاپ ها صفحه 180 چاپ دار ابن تیمیه مصر صفحه 200 یک صفحه و نیم در رابطه با خطبه غدیر صحبت کرده یعنی حضرت 3 ساعت صحبت کرده یک صفحه و نیم شده؟!

 آثار شیعه را از بین بردند نگذاشتند آثار شیعه به دست ما برسد. کتابخانه شیخ مفید را آتش زدند بعضی ها گفته اند که در آن کتابخانه 100 هزار جلد کتاب بوده کتابخانه سید مرتضی را آتش زدند. کتابخانه شیخ طوسی را در 448 آتش زدند به خاکستر تبدیل کردند یعنی این 3 تا کتابخانه بعد از غیبت صغری بود ما قبل از شیخ مفید کسی نداریم که بتوانیم به سخنانش استناد کنیم.

پرسش:

وقتی آتش زدند چطور الان ما این همه روایت داریم

پاسخ:

دوباره این ها از این طرف و آن طرف جمع کردند آن ها که در خانه هایشان بود افراد شیعه ای که آثار را داشتند دوباره جمع شد و این مسائل به دست ما رسیده است.

 صاحب وسائل می گوید در زمان ائمه از زمان حضرت امیر تا زمان امام عسکری بیش از 6600 کتاب تألیف شده الان شما اگر بتوانید 50 تا از این ها را نام ببرید به شما جایزه می دهم می توانید 50 تا را نام ببرید؟

با این همه مخطوطات آمده این همه سر و صدا به پا کردند میکرو فیلم گرفتند چه کردند از این 6600 تا 50 تا دست مان نداریم. اگر کلینی نمی آ‌مد اصول اربعه را تبدیل به یک کتاب نمی کرد معلوم نبود تکلیف شیعه چه می شد؟ یعنی کتاب کافی، تألیف کلینی نیست اصول اربعه مأة که از 6600 کتاب برای مراجعه فقهاء انتخاب کرده بودند مثل رساله عملیه صحابه بود.

کسی سوال می کرد می رفتند اصول اربعه مأة را نگاه می کردند این جا چه نوشته کلینی 21 سال زحمت کشید اصول اربعمأة، 400 تا کتاب را به یک کتاب مبدل کرد یعنی خدمتی که مرحوم کلینی برای شیعه کرد شاید بگوییم در طول تاریخ بی نظیر بوده ایشان متوفای 329 است یعنی حدودا بعد از اتمام غیبت صغری بوده دیگر بعد از او شیخ صدوق می آید 381 است شیخ طوسی می آید 460 است. آقایان دیگر کتاب داشتند و نوشتند مثل صفار بصائر را نوشت شاید این ها مقدم هستند یعنی هم عصر بودند صفار 290 است. ما قبل از او غیر از کتاب سلیم ابن قیس که واقعاً این همه سر و صدا ایجاد کردند صدها حرف زدند زیر سوال بردند کتابی که بتوانیم امروز برای معارف دینی مراجعه کنیم نداریم.

 یکی از علمای اهل سنت می گفت فشاری که بر مذهب شیعه آمد بر هر کدام از این مذاهب چهارگانه آمده بود منقرض شده بود و آثاری از او نبود. ولی با همه این ها می بینیم الحمد لله رب العالمین در طول تاریخ شیعه با همه فشارها با همه کشت و کشتارهایی که از علماء، بزرگان داشتند زندانی کردند کتاب هایشان را نابود کردند شیعه پا برجاست.

شما ببینید در جنگ های صلیبی که 200 سال یا بیشتر طول کشید چه جنایت ها کردند تمام کتاب ها را نابود کردند جلد کتاب ها که از پوست گاو و گوسفند بود برای سربازهای صلیبی چکمه درست کردند، یک سری کتاب ها را برداشتند با خودشان بردند.

مغول ها آمدند کتابخانه های شیعه را آتش زدند ولی الان می بینیم در کتابخانه آقای مرعشی این همه کتاب جمع شده یا کتابخانه های دیگر هم به همین شکل مخطوطات هم الی ماشاء الله داریم. هنوز هم از مخطوطات میکرو فیلم می گیرند و هنوز یک جا نتوانستند جمع آوری کنند. افرادی کتاب های خطی می آورند و یقین هم هست کتاب های خطی، کتاب های اصیل است.

«والسلام علیکم ورحمة الله»



Share
* نام:
* پست الکترونیکی:
* متن نظر :
  

آخرین مطالب
پربحث ترین ها
پربازدیدترین ها